„Eurovaistinės“ farmacininkė Simona Totoraitytė atkreipia dėmesį, kad vasarą geriame daugiau vandens, gauname daugiau vitaminų iš šviežių vaisių. Tai kodėl gi neretai ji išsausėja?

„Atsakymas paprastas – saulė. Juk vasarą visi nori šokoladinio įdegio, todėl ne visada protingai ir saikingai deginamės, taip pažeisdami ir išsausindami odą. Todėl po deginimosi reiktų nepamiršti naudoti specialius kremus, drėgmei atstatyti. Jų sudėtyje yra labai giliai drėkinančių ir odą regneruojančių medžiagų kaip, pavyzdžiui, alavijas“, - pasakoja „Eurovaistinės farmacininkė.

Praktiniai patarimai, kaip prižiūrėti odą:

1. Neužsibūkite vonioje

Kai lauke žvarbu ir vėjuota, dauguma žmonių gelbstisi nuo šalčio stovėdami po karštu dušu arba po pusvalandį mirkdami vonioje. O juk ilgai trunkančios vandens procedūros sukelia odos išsausėjimą ir įtrūkimus, todėl pasistenkite vandenyje praleisti kuo mažiau laiko ir maudykitės ne karštame, o šiltame vandenyje.

Atkreipkite dėmesį ir į muilą: labiausiais odą sausiną paprastas gabalinis muilas, todėl prauskitės dušo geliais, ypač specialiais, skirtais jautriai arba sausai odai. Išlipusios iš vonios sausai nusišluostykite, tačiau netrinkite rankšluosčiu kūno per stipriai – tai traumuoja odą. Kol oda dar šiek tiek drėgna ir įkaitusi nuo vandens, patepkite ją drėkinančiu kremu – jo poveikis bus veiksmingesnis.

2. Dėvėkite tinkamus drabužius

Sausa oda ypatingai jautri ir lengvai pažeidžiama. Joje greičiau atsiranda įbrėžimų, įtrūkimų, o bet koks šiurkštesnis prisilietimas sukelia diskomfortą. Todėl labai svarbu maksimaliai sumažinti odos mikrotraumų riziką: nedėvėkite drabužių iš vilnos ir poliesterio (šiurkštūs audiniai arba bus per grubūs kūnui, arba sukels niežulį), pirmenybę teikite švelniems, minkštiems audiniams – medvilnei, šilkui. Jei įmanoma, rinkitės laisvesnio kirpimo drabužius.

3. Drėkinkite orą

Patikimiausias būdas apgauti žiemos šalčius – namuose sukurti palankias oro sąlygas. Nusipirkite oro drėkintuvą ir kambariuose palaikykite 30–50 proc. drėgmės lygį.

4. Stiprinkite imunitetą

Odos problemos vėsiu periodu kankina daugelį, tačiau labiausiai nukenčia sergantieji psoriaze, egzema ir kitomis chroniškomis ligomis. Šaltuoju metų laiku jos paaštrėja. Kovojant su tokiomis ligomis labai svarbu stiprinti imunitetą. Pasistenkite neužsikrėsti virusinėmis infekcijomis – valgykite maistą, kuriame gausu vitaminų, daug vaikščiokite gryname ore, pasiskiepykite nuo gripo. Jei odos ligomis sergančiam žmogui virusinės infekcijos nepavyks išvengti, chroniškos odos ligos simptomai gali pasireikšti labai stipriai.

5. Valdykite stresą

Niekam ne paslaptis, kad pašlijusi nervų sistema gali rimtai atsiliepti visai žmogaus sveikatai. O jei toks žmogus serga psoriaze, stresas pasireikš bjauriomis dėmėmis ant odos. Kita vertus, kaip parodė prieš 7 metus atlikto tyrimo rezultatai, stresas neigiamai atsiliepia ir sveikai odai. Kuo daugiau žmogus nervinasi, tuo silpniau jo oda sulaiko drėgmę, todėl išsausėja ir dėlto kyla daug problemų.

6. Reguliuokite svorį

Kai kurie tyrimai parodo, kad griežtos dietos ir vegetariška mityba pagerina bendrą odos būklę ir palengvina odos susirgimus. Tačiau žiemą sunku griežtai laikytis dietų. Paprastai žiemą žmonės valgo 6–7 proc. daugiau nei visada. Visgi pasistenkite nepersivalgyti, nepiktnaudžiaukite alkoholiu, riebiu maistu ir pieno produktais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)