Tiems, kas neplanuoja siekti sporto aukštumų, užtenka per savaitę aktyviai sportuoti 3–4 kartus. Pradėti geriausia nuo 2–3 kartų.

Harvardo universiteto profesorė, asmeninė trenerė Holly Parker aiškina, kad pernelyg intensyvus sportas nepadeda atsikratyti svorio. Svarbu ne tik sportuoti, bet ir daryti pertraukas – tik tada kūnas tvirtės, o riebalai nyks. Tempdami raumenis, juos truputį pažeidžiame. Pamankštintiems raumenims atsigauti reikia apie 48 val. poilsio.

Danijos mokslininkai atliko tyrimą. Viena grupė turėjo sportuoti 3,5 val. per savaitę, o kita – 7 val. Visi tiriamieji buvo nesportiški, gyveno nelabai aktyviai. Mažiau sportavusieji (3,5 val. per savaitę) pajuto jėgų antplūdį. Jie nuveikdavo daugiau darbų dieną. Intensyviai sportavusieji (7 val. per savaitę) skundėsi nuolatiniu nuovargiu, jiems skaudėjo visą kūną.

Paprastai sportuodami tikimės būti sveikesni, tačiau pernelyg aktyviai treniruodamiesi galite sulaukti priešingų padarinių. Gali dažniau užklupti peršalimas, paūmėti lėtinės ligos. Taip nutinka dėl susilpnėjusios imuninės sistemos. Organizmas į didelį fizinį krūvį reaguoja kaip į stresą, o stresas silpnina sveikatą.

Intensyvus sportas veikia hormonų sistemą. Gali varginti nuotaikų kaita, dirglumas, sumažėti dėmesio koncentracija.

Kankinamiems nemigos žmonėms patariama saikingai sportuoti. Kaip nusistatyti ribas? Jei po treniruočių jaučiatės pervargę ir vis tiek negalite užmigti, tai požymis, kad sportuojate per daug. Organizmas nuolat verčiamas būti aktyvus, patiria stresą ir dėl to negali pailsėti.

Gali pasireikšti ir priešinga reakcija – daugiau nieko nesinori, tik visą dieną miegoti. Taip organizmas bando apsisaugoti nuo išsekimo.
Jei nebesiseka darbe, anksčiau įvairias užduotis galėdavote atlikti dvigubai greičiau, priežasčių taip pat galima ieškoti sporto salėje. Darbo rūpesčiai gali būti susiję su nuovargiu, patiriamu sportuojant kiekvieną dieną.

Fizinis išsekimas ir stresas aktyvina hormonus epinefriną (dažnai vadinamą adrenalinu) ir norepinefriną. Jie abu mažina apetitą. Antsvorio turintiems žmonėms tai skamba visai neblogai, bet svarbu neapsirikti. Organizmą papildyti svarbiomis medžiagos būtina, ypač kai prarandama nemažai svorio. Jei visiškai dingo apetitas, vertėtų rimtai susirūpinti, ką darote ne taip. Gal jaučiatės pervargę nuo per didelio fizinio krūvio?

Pernelyg intensyviai sportuojančioms moterims gresia dar viena rimta bėda – gali sutrikti menstruacijų ciklas. Blogiausiu atveju jos gali išvis pranykti. Jei moteris planuoja susilaukti vaikų, tai itin pavojinga. Išnykus mėnesinėms, nebevyksta ovuliacija. Vadinasi, dingsta galimybė pastoti.

Patartina į save pažiūrėti iš šalies. Ar kalbate tik apie pratimų technikas, papildus raumenims didinti ir kalorijas? Nebeskambina draugai? Greičiausiai sporto salėje praleidžiate gerokai daugiau laiko nei derėtų. Juk kadaise norėjote tik truputį sulieknėti, padailinti figūros linkius. O dabar net per gimtadienį verčiau sportuotumėte nei būtumėte su draugais...

Akivaizdūs požymiai, kad persistengiate sportuodami:

jaučiatės pervargę,
skauda raumenis, sąnarius ir net kaulus,
sunkiai aprimsta per treniruotę padažnėjęs pulsas,
dažniau sergate,
esate irzlūs, jaučiatės nelaimingi,
sunku susikaupti,
kankina nemiga, naktį dažnai pabundate,
neturite apetito,
moterims dingsta mėnesinės,
darbe viskas krenta iš rankų,
prarandate socialinius ryšius.

Sportuojant derėtų nepamiršti:

prieš treniruotę apšilti – tik tada išvengsite traumų;

po treniruotės duoti organizmui laiko (5–10 min.) nurimti. Ypač svarbu pabūti ramiai po fizinių pratimų, skirtų širdžiai;

prieš ir po treniruotės atlikti tempimo pratimus. Juos galima daryti kaip apšilimą ir kaip nusiraminimą;

gerti skysčių. Labiausiai tinka negazuotas mineralinis vanduo (kambario temperatūros, jokiu būdu ne šaltas);

neprisivalgyti prieš ir po treniruotės. Likus valandai iki sporto galima lengvai užkąsti – labiausiai tinka angliavandeniai. Praėjus valandai po treniruotės geriausia valgyti baltymų.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!