Didžiausia žala – sergantiesiems celiakija

Celiakija – genetinė imuniteto liga, dėl kurios kai kurie grūdiniai baltymai (glitimo gliadino frakcija) sukelia alerginę reakciją. Paprastai celiakijos požymiai pasireiškia kelių mėnesių amžiaus kūdikiams, maitinamiems javų košelėmis, tačiau gali išryškėti ir suaugusiems žmonėms.

Celiakija nustatoma ypatingu kraujo tyrimu, rodančiu tam tikrų antikūnų kiekį kraujyje. Esant reikalui, atliekamas papildomas plonosios žarnos gleivinės tyrimas. Kai kurių gydytojų nuomone, tirti reikėtų visus mažamečius vaikus, kad būtų išvengta komplikacijų. Ypač verta tirti vaikus, sergančius sunkia diabeto forma – jeigu nustatoma celiakija, pakeitus mitybos įpročius lengviau gydyti diabetą.

Celiakija gali plisti dėl rafinuotų grūdų ir maisto priedų vartojimo. Pavojus susirgti šia liga didesnis, jei mityba neįvairi, trūksta vitaminų ir mineralų, sergama žarnyno ligomis, nuolat patiriamas stresas. Sergantiesiems celiakija glitimas pažeidžia plonųjų žarnų gleivinę ir sutrikdo maisto medžiagų ir mikroelementų įsisavinimą. Liga neišgydoma.

Vienintelis kelias jaustis sveikam – nevalgyti produktų su glitimu. Būtina skaityti maisto produktų etiketes ir rinktis tik tuos produktus, kurių sudėtyje nėra glitimo ir jo pėdsakų. Tiesa, galima ne tik sirgti celiakija, bet ir būti labai jautriems arba alergiškiems glitimui. Daugiausia glitimo yra kviečiuose, rugiuose, kvietrugiuose, miežiuose ir šių grūdų gaminiuose. Mažiau glitimo yra avižose ir kukurūzuose.

Kai kurie specialistai mano, kad šie produktai yra mažiau žalingi, kiti įsitikinę, kad net ir truputis glitimo yra žalingas.

Pavartojusiems produktų su glitimu ligoniams per kelias valandas pasireiškia celiakijos požymiai: pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, skrandžio skausmas, pykinimas ir vėmimas, bėrimas ir niežulys. Ilgainiui, sutrikus maisto ir mineralinių medžiagų bei vitaminų įsisavinimui, gali sulėtėti augimas, varginti kraujavimas iš nosies ir anemija, išopėti burna, slinkti plaukai.

Ignoruojant celiakiją ir toliau vartojant produktus su glitimu, liga gali tapti diabeto, išsėtinės sklerozės, kepenų pažeidimų, reumatoidinio artrito ir plonųjų žarnų vėžio priežastimi. Naujausių tyrimų rezultatai rodo, kad celiakija susijusi su autizmu, Dauno sindromu, epilepsija, Parkinsono liga, nevaisingumu.

Augalai be glitimo

Iš dažniausiai vartojamų javų glitimo nėra ryžiuose ir sorose. Jo nėra ir grikiuose, lęšiuose, pupelėse, avinžirniuose, burnočių sėklos, bolivinėse balandose, sėmenyse. Perkant šių produktų vis tiek svarbu žvilgtelėti į etiketę, ar nėra įspėjama apie galimas glitimo priemaišas.

Itin švarūs, visiškai be glitimo produktai žymimi specialiu ženklu. Jie gaminami iš grūdų, kurie yra auginami atskirai nuo glitimo turinčių kultūrų ir netgi malami atskiruose malūnuose bei atskirai sandėliuojami.

Produktus be glitimo rekomenduojama rinktis sergantiesiems ne tik celiakija, bet ir kitomis imuninėmis ir odos ligomis. Dėl sveikatos patartina vartoti kuo įvairesnių grūdų gaminius, jeigu jie su glitimu, tuomet turėtų būti bent jau nerafinuoti, t. y. viso grūdo produktai.

Žvaigždžių pasaulyje

JAV itin populiarios visos dietų knygos, kuriose siūloma atsisakyti produktų su glitimu. Per kelerius metus produktų be glitimo pardavimas padidėjo daugiau negu dvigubai. Manoma, kad į mados pinkles pateko ir kai kurios žvaigždės.

Aktorė Gwyneth Paltrow prabilo apie visiškai naują dietą, kuri teikia neabejotiną naudą jos grožiui. Gražuolė esą vieną dieną suprato, kad yra alergiška glitimui, pieno produktams ir cukrui. Kol valgydavo maistą su glitimu, nuolat jausdavosi išsekusi, širdis stipriai plakdavo, odos būklė buvo prasta.

Pirmiausia G. Paltrow laikėsi 12 savaičių detoksikacijos programos, po kurios iš esmės pakeitė mitybos įpročius. Atsisakė kruopų, duonos, makaronų, be to, mėsos, kiaušinių ir pieno produktų. Į racioną įtraukė daug žalumynų, putpelių kiaušinius ir jūros dumblius. Vieni tokiu sprendimu žavisi, o kiti šiurpsta, nes naujosios dietos turi laikytis ir jos vyras bei mažamečiai vaikai. Pati aktorė džiaugiasi gražesne oda, lieknesniu liemeniu ir žvalumu.

Įdomu ir naudinga

Daugiausia žmonių, sergančių celiakija, gyvena Airijoje. Mažiausiai – Japonijoje ir Kinijoje.

Moterys celiakija serga du kartus dažniau negu vyrai.

Motinos pienu žindomi kūdikiai celiakija serga rečiau negu maitinami pieno mišiniais.

Jeigu mažesnis negu pusės metų kūdikis gauna maisto, kuriame yra glitimo, jis patenka į rizikos grupę susirgti bronchine astma, atopiniu dermatitu ir cukriniu diabetu.

Anot budistų, glitimas yra puikus mėsos baltymų pakaitalas, suteikiantis energijos ir ištvermės.

Glitimo gali būti ne tik maisto produktuose, bet ir kūno kremuose, dantų pastoje, vaistuose, lūpų dažuose.

Celiakija yra paveldima. Jeigu ja serga vienas iš tėvų, yra 10 % tikimybė paveldėti.

Pažangiose šalyse yra restoranų, kuriuose netgi pica ir makaronai gaminami iš miltų be glitimo.

Manoma, kad celiakija serga bent 1 % žmonių. Vadinasi, tai yra antroji liga iš visų, kurias sukelia maistas. Ją lenkia tik laktozės netoleravimas.

Į organizmą patekus vos 0,3 g glitimo per dieną, žarnyne vyksta imuniteto pokyčių.

JAV mokslininkų įrodyta, kad celiakija ir glitimo netoleravimas skatina širdies ligas ir vėžį. Tyrime dalyvavo apie 30 tūkst. žmonių. Nustatyta, kad sergantiems celiakija ir netoleruojantiems glitimo žmonėms grėsmė mirti anksti didesnė net 37 %. Tyrimą atlikę mokslininkai tvirtina, kad 99 % žmonių, netoleruojančių glitimo, to nė neįtaria.

SPECIALISTO KOMENTARAS

Pataria Sveikos gyvensenos mokytojas Saulius Urbonas

- Žmonės įsitikinę, kad glitimas kenkia tik sergantiesiems celiakija. Kaip yra iš tikrųjų?

- Celiakija yra tik viena iš pavojingų ligų. Galima suskaičiuoti tūkstančius ligų, tiesiogiai siejamų su glitimo vartojimu. Glitimas didžiausią žalą daro nervų sistemai. Jį vartojantys žmonės labiau rizikuoja susirgti demencija ir Alzheimerio liga. Manoma, kad glitimas sukelia daugumą autoimuninių ligų arba bent jau turi tam įtakos.

- Ar pritartumėte nuomonei, kad kiekvienas žmogus turėtų atsisakyti bent rafinuotų grūdų produktų?

- Mano nuomone, reikėtų vengti visų grūdinių kultūrų, kuriose yra glitimo. Viso ar ne viso grūdo produktas, daiginti ar nedaiginti grūdai – tai tie patys glitimo šaltiniai. Ši medžiaga niekur nedingsta. Šiandien prie kruopų su glitimu priskiriami kviečiai, rugiai, miežiai, avižos ir kukurūzai.

Avižose ir kukurūzuose baltymų yra gerokai mažiau, bet vis dėlto yra. Net labai nedaug glitimo užveda uždegimų mechanizmą – prasideda grandininė uždegiminė reakcija. Viename sausainyje yra mažai glitimo, tačiau tas vienas sausainiukas kartą per savaitę palaiko nuolatinę organizmo reakciją, žmogus gali sirgti.

Žinoma, gali ir nesirgti. Tai priklauso nuo genetikos – vienų imuninė sistema stipresnė, kitų silpnesnė. Ypatingo dėmesio reikia sergant celiakija, nes šiuo atveju ir mikroskopinis glitimo kiekis sukelia negalavimus. Kenksminga ne tik suvalgyti avižų ar kukurūzų, bet ir moteriai pasidažyti lūpų dažais, kurių sudėtyje yra glitimo.

- Kai kas mano, kad atsisakyti glitimo yra mados reikalas...

- Tikrai galima pritarti, kad laikytis dietos, reikalaujančios atsisakyti produktų su glitimu, yra mados reikalas. Juk sukurta visa industrija, gaminanti maisto produktus be glitimo. Deja, pakaitalai gaminami iš kruopų, kurios irgi yra apdorojamos. Tai tiesiog komercinis reikalas. Juk nebūtina ieškoti pakaitalų. Tai lyg gerti kavą be kofeino. Su kofeinu ar be jo, kava vis tiek kenksminga. Tas pats su glitimu – jeigu jį pašalinsime iš kviečių, kviečiai netaps labai sveiku produktu.

- Celiakija nustatoma tyrimais. Gal patikimas būdas – tiesiog atsisakyti glitimo ir stebėti savo pojūčius?

- Žinoma, patikimas. Yra atlikta užtektinai tyrimų, įrodančių glitimo keliamus pavojus. Tai kam rizikuoti ir galvoti: „Gal aš atsparus, gal atsilaikysiu?“ Apskritai grūdinės kultūros yra labai kompromisinis maistas. Jo reikėdavo sunkiems laikams ištverti: kareiviams, vergams, baudžiauninkams maitinti. Tai būdavo patikimas, lengvai išlaikomas ir transportuojamas maisto produktas. Deja, ir dabar grūdinės kultūros sudaro didelę mūsų raciono dalį. Pirmas patarimas, kurį duodu sveikata besirūpinančiam žmogui, tai atsisakyti produktų su glitimu.