12
Kitas

Toliau

Jeigu dienomis daugelis dirba kondicionierių vėsinamuose biuruose, namuose toli gražu ne visi gali sau leisti tokią prabangą. Kol šeimininkai būna darbe, miesto butai kaista ir vakare pasitinka mus karščiu ir tvankumu, todėl visiškai nenuostabu, kad esant tokioms sąlygoms daugelis praktiškai negali užmigti. Rezultatas – naktį užmigti neįmanoma, o dieną darbe akys merkiasi savaime.

Kaip susigrąžinti sveiką miegą? Juk nei biure miegoti gali, nei krūvos pinigų išleisti kondicionieriui. Kur išeitis – štai keli patarimai, kelios gudrybės ir rekomendacijos.

Kodėl per karščius blogai miegasi?

Mūsų prigimtis tolia, kad organizme išsijungus budravimo režimui ir rengiantis užmigti kūno temperatūra natūraliai nukrenta beveik visu laipsniu. Taigi, geriausia žmogus užmiega vėsioje aplinkoje, todėl per karščius užmigti darosi vis sunkiau. Kuo aukštesnė aplinkos temperatūra, tuo lėčiau atvėsta mūsų kūnas, vadinasi, tuo daugiau laiko jam reikia, kad galėtų užmigti.

Ką daryti dieną?

Kaip jau minėta, bet kokios nekondicionuojamos patalpos per dieną stipriai įkaista ir atvėsta tik paryčiais. Jeigu jūs norite užmigti anksčiau, nei virš horizonto pasirodys pirmieji saulės spinduliai, neleiskite savo miegamajam įkaisti. Užtraukite miegamojo langus tankiomis naktinėmis užuolaidomis, kurios sulaiko saulės šviesą, ir būtinai laikykite jas užtraukę visą dieną.

Dar geriau – langus uždengti specialia šviesą atspindinčia plėvele ar netgi storu baltu popieriumi. Jis atspindės šviesą ir kartu šilumos energiją.

Ką daryti naktį?

Pats paprasčiausias sprendimas – plačiau atverti visus langus ir įjungti ventiliatorių. Šis prietaisas kelis kartus pigesnis už kondicionierių, nors oro jis praktiškai neatšaldo, tačiau bent jau užtikrina vėsumos ir lengvo vėjelio pojūtį. Be to, ventiliatorius sukuria oro masės judėjimą – karštas, per dieną įkaitęs oras išeis per langą, o jį pakeis vėsesnis, atėjęs iš lauko.
Tačiau privalote įsidėmėti, kad įjungus ventiliatorių būtina atidaryti langus! Kitaip propeleris paprasčiausiai vaikys karštą orą po visą butą. Negana to, veikiantis prietaiso varikliukas, nors ir nestipriai, bet taip pat kais, vadinasi, dar labiau kaitins viską aplinkui.


Kaip pasikloti lovą?

Kovojant su nemiga per karščius jūsų sąjungininku – arba blogiausiu priešu – gali tapti ir patalynės užvalkalai. Išsirinkite lengvus kvėpuojančius audinius, nuo kurių paviršiaus lengvai ir greitai išgaruoja drėgmė. Ir jokios sintetikos, nes tokia medžiaga trukdo natūraliai kūno šilumos apykaitai su aplinka. Sintetiniuose patalynės užvalkaluose karštą naktį galite jaustis kaip folijoje orkaitėje ruošiamas patiekalas. Ne tik įkaisite, bet ir atsibusite drėgnuose pataluose.

Geriausias variantas komfortiškam miegui – šilkas. Šis tvirtas ir malonus audinys gali sugerti drėgmės iki 30 procentų nuo savo svorio, tačiau palietus vistiek atrodyti sausas. Tačiau turite žinoti, kad tokia patalynė kainuoja nepigiai. Jeigu nenorite išlaidauti patalynės užvalkalams, rinkitės liną, kuris taip pat puikiai kvėpuoja ir labai greitai džiūva. O patys „pigiausi“ vasaros užvalkalai – medvilniniai. Jie turi vienintelį trūkumą – greitai dėvisi, blunka ir tarnauja santykinai neilgai.

12
Kitas

Toliau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)