Pasiaiškinkime, kokios procedūros su eteriniais aliejais gali padėti kovojant už gražų kūną.

Procedūros su eteriniais aliejais laikomos efektyviomis dėl savo kompleksiškumo. Aliejai veikia ne tik odą ir riebalų ląsteles, bet ir kraujagysles, padeda normalizuoti vandens balansą ir medžiagų apykaitą, atitolinti amžiaus bei hormoninius pokyčius, veikiančius poodinių ląstelių būklę.

Kovojant su celiulitu daugiausiai naudojami „lipolitiniai“ eteriniai aliejai, tai yra tie, kurie betarpiškai dalyvauja skaidant riebalus. Tai gana agresyvios priemonės, jos reikalauja ypatingo naudojimo. Būtina griežtai laikytis rekomenduojamų dozių ir atsižvelgti į kontraindikacijas, tokias kaip nėštumas ir maitinimas krūtimi. Jei kenčiate nuo chroniškų ligų arba alergijų ar turite joms polinkį, taip pat vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

„Reikėtų pažymėti, jog ne iš visų augalų galima gauti eterinius aliejus. Pvz. obuolių, persikų, žemuogių, bananų, kriaušių kvapieji aliejai - tik cheminės sintezės produktas“, - sako „Eurovaistinės“ konsultantė Ramunė Uosienė.

Kalbant apie aliejų poveikį grožiui, specialistė išskiria greifrutų eterinį aliejų, kuris šalina skysčius, skatina limfinę sistemą, tinka anticeliulitinių kremų gamybai. Kadagio uogų aliejus pasižymi intoksikaciją šalinančiu poveikiu. Mandarinų eterinis aliejus padeda palaikyti odos elastingumą, o pačiulių eterinis aliejus mažina skysčių susilaikymą, tad labai tinka celiulito gydymui.

Eterinių aliejų naudojimo taisyklės

„Beveik visus eterinius aliejus privaloma skiesti, dažniausiai naudojamas skiedimo būdas: 3-5 lašai į 10 ml bazę. Neskiesti gali būti naudojami tik ramunėlių, levandų ir arbatmedžių aliejai. Dėl fototoksinio efekto reikėtų nenaudoti citrusinių aliejų, bergamočių, melisų prieš einant į tiesioginę saulės šviesą“,- perspėja specialistė.

Eteriniai aliejai dažniausiai skiedžiami baziniais augaliniais šalto spaudimo aliejais, tokiais kaip abrikoso, saldžiųjų migdolų ar vynuogių. Dažnai naudojamas ir paprastas alyvų aliejus.

Prieš naudojant visuomet būtina atlikti testą alergijai ant nedidelio odos plotelio. Ideali vieta - vidinė riešo pusė. Užlašinkite kelis lašus paruoštos priemonės ir po paros patikrinkite, ar nepasirodė paraudimų, išbėrimų ar kitos reakcijos.

Priemonių su eteriniais aliejais negalima naudoti ant pažeistos odos, ji kur kas jautresnė ir labiau linkusi alergizuotis.

Ramunės Uosienės teigimu, nėščioms, maitinančioms moterims geriau eterinių aliejų nenaudoti, taip pat atsargiai eterinius aliejus turėtų rinktis žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis pvz., hipertonija.
Ir žinoma, nepamiršti posakio „Kas mažu kiekiu yra vaistas, dideliu gali būti nuodas“.

Anticeliulitinis šveitiklis su eteriniais aliejais

Paruošti odą kremui, masažui arba įvyniojimams galima pasitelkus anticeliulitinį šveitiklį. Visus ingredientus galima surasti artimiausioje vaistinėje.

Sumaišykite stiklinę nevalytos jūros druskos su keliais šaukšteliais augalinio aliejaus, įlašinkite kelis lašus apelsinų aliejaus. Išsimaudykite šiltame duše ar vonioje ir masažuojamaisiais judesiais įtrinkite kūną šiuo mišiniu. Tai padės atsikratyti negyvų ląstelių, kurios neleidžia odai pasisavinti naudingųjų medžiagų, ir aktyvuoti ląstelių metabolizmą.

Anticeliulitinis masažas su eteriniais aliejais

Pati nepavojingiausia eterinių aliejų koncentracija - dviejų procentų tirpalas. Tai maždaug dvylika lašų eterinio aliejaus į 600 lašų (maždaug trisdešimt mililitrų) bazinio aliejaus. Esant didesniam jautrumui eteriniams aliejams, koncentraciją reikia sumažinti dusyk.

Kovojant su celiulitu kaip pagrindas dažniausiai naudojamas migdolų, miško riešutų aliejus arba paprastas medus. Į bazinį aliejų įlašinama bet kokių keturių eterinių aliejų iš šių: citrusinių, levandos, geranijos, neroli, citronelos, ramunėlių, kadagio, raudonėlio, pankolio, čiobrelio, įskaitant aliejus, padedančius pašalinti nereikalingus skysčius ir šlakus iš organizmo - krapų, greipfutų, bergamotės.

„Eteriniai aliejai nuo celiulito veikia detoksikuojančiai, padeda šalinti toksinus, sujudina limfinę sistemą, varo skysčius“,- pasakoja konsultantė R. Uosienė.

Visai nebūtina naudoti tik vieną aliejų. Pavyzdžiui, labai efektyvus citrinų, apelsinų ir gvazdikėlių mišinys. Gautąjį mišinį sukamaisiais masažiniais judesiais įtrinkite iš apačios į viršų. Galima įtrinti rankomis, naudoti specialų masažuoklį iš natūralių medžiagų arba šiurkščią kempinę.

Anticeliulitiniai kremai ir losjonai su eteriniais aliejais

Dauguma anticeliulitinių kremų ir losjonų skirti bendrai odos būklei pagerinti. Galima pabandyti pastiprinti jų efektyvumą įlašinant eterinių aliejų. Kaip bazė čia tiks priemonės, kuriose yra tų pačių augalinių aliejų, gautų šalto spaudimo būdu.

Efektyviausi eterinių aliejų mišiniai anticeliulitiniams losjonams ir kremams praturtinti:

Viena dalis levandos - viena dalis rozmarino - viena dalis geranijos - viena dalis šalavijo - trys dalys kadagio;

Viena dalis miško riešutų - viena dalis rozmarino - viena dalis levandos - viena dalis citrinų;

Viena dalis rozmarinų - viena dalis geranijos - viena dalis neroli - viena dalis miško riešutų;

Keturios dalys citrinos - keturios dalys levandos - dešimt dalių čiobrelio - penkiolika dalių rozmarino.

Viena dalis šiais atvejais lygi maždaug vienam lašui.

Anticeliulitiniai įvyniojimai su eteriniais aliejais

Efektyviausiais įvyniojimais laikomi medaus. Bet kurie iš anksčiau išvardytų aliejų lašinami į nedidelį kiekį medaus. Jei oda yra sausa, ji minkštinama augaliniu aliejumi, pienu arba jogurtu.

Mišinys tepamas ant probleminių zonų ir apvyniojama keliais maistinės plėvelės sluoksniais.

Dažniausiai kovai su celiulitu naudojamas pašildytas iki 38 laipsnių medus - tuomet jis padeda pašalinti nereikalingus skysčius. Esant aukštai temperatūrai, medus praranda savo savybes. Tačiau "karšti" apvyniojimai tinka ne visiems - netinka, jei yra polinkis į venų varikozę. Tokiais atvejais rekomenduojama naudoti šaltą mišinį.

Jei medus karštas, maksimalus seanso laikas neturi viršyti pusvalandžio, jei šaltas - gali trukti valandą-pusantros. Užbaigti procedūrą kontrastiniu dušu negalima, kūnas turi būti komfortiškos kambario temperatūros.

Būtina atlikti dešimties-penkiolikos procedūrų kursą, optimalus dažnis - kas antrą dieną. Negalima atlikinėti esant odos pažeidimams, padidėjusiam kraujospūdžiui, širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimams, ginekologinėms problemoms, menstruacijoms ir nėštumui.

Alergiškiems medui rekomenduojami specialaus purvo įvyniojimai. Jie pasižymi stipriu detoksikuojamuoju poveikiu, dažnai naudojami celiulitui gydyti, figūrai modeliuoti. Į juos taip pat lašinama aliejaus, gausiai užtepama ant probleminių zonų, tuomet apvyniojama maistine plėvele. Laikoma griežtai ne daugiau nei pusvalandį. Po procedūros odą būtina sudrėkinti, kadangi purvas ją išsausina.

Anticeliulitinės vonios su eteriniais aliejais

Į trisdešimt mililitrų bet kokio bazinio aliejaus, pieno arba jogurto įlašinkite penkis-septynis lašus greipfutų, kedrų, beržo arba kadagio eterinio aliejaus. Gautą mišinį palaipsniui supilkite į tekantį vandenį.

Galima įberti ir jūros druskos, sausų dumblių, jie puikiai padeda pašalinti vandenį iš organizmo. Optimali vandens temperatūra - 37-40 laipsnių. Procedūros trukmė - iki dvidešimties minučių. Kursas - nuo dešimties procedūrų, kartą per dvi-tris dienas.

Anticeliulitiniai mišiniai pirčiai ir saunai

Priemonių kovai su celiulitu kompleksą galima papildyti vizitais į pirtį arba sauną. Čia gerai tinka kedro, kadagio, pušų, sandalo ar mėtos eteriniai aliejai. Jie padeda atsikratyti šlakų iš organizmo. Po to galima panaudoti bet kurią iš aprašytųjų anticeliulitinių kombinacijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)