Šypsena – palankumo ir stiprybės ženklas

Vien iš žmogaus dantų galima apspręsti jo amžių. Jauno žmogaus dantys yra šviesūs, lygūs, turi tam tikrą skaidrumą, o kandamojo krašto kontūras nėra vientisas. Vyresnį amžių atskleidžia gelsvi, nudilę dantys aštriais kampais. „Dantys aplinkiniams siunčia tam tikrą informaciją apie jų savininką. Žmonės dažnai priima sprendimus automatiškai ir neanalizuoja, kodėl yra vienaip ar kitaip ir patys to nesuvokdami susidaro pirminį įspūdį apie žmogų vien tik kelias sekundes žvilgtelėję į jį“, – sako klinikos „Grožio chirurgija“ odontologė Rūta Abloževičienė.

Vieni kitiems žmonės šypsosi siekdami simpatijos, palankumo, o kartais – demonstruodami savo stiprybę ar tvirtumą. Dideli, stambūs ir tvirti dantys rodo tvirtą žmogaus charakterį, o maži, reti ir smulkūs dantukai suteikia vaikiškumo, tad aplinkiniai tokį žmogų identifikuoja kaip silpną ir priskiria jam vaikiškų savybių. Dėl to gali kentėti žmogaus asmeninis gyvenimas, profesinė karjera, tad laikui bėgant galima paskęsti kompleksų jūroje.

Šypsena išsinešimui

Šiuolaikinės technologijos leidžia taupyti brangų žmonių laiką ir kokybišką bei ilgalaikį dantų korekcijos rezultatą pasiekti per vieną dieną neinvestuojant keliasdešimties tūkstančių litų. „Ilgus metus žmonės, norintys susitvarkyti dantis, turėjo rinktis brangias keramikines laminates ar estetinį plombavimą. Be to, tam, kad būtų pasiektas galutinis rezultatas reikėdavo ne vieno apsilankymo pas odontologą. Šiuo metu dalis klinikų Lietuvoje jau gali pasiūlyti pacientams dantų korekciją laminatėmis – pigesnę ir greičiau atliekamą procedūrą“, – sako R. Abloževičienė.

Pasaulyje laminatės atsirado prieš trejus metus, tad tai – pakankamai nauja procedūra. Produktas gaminamas pramoniniu būdu iš nanohibridinio kompozito. Gaminio kaina – dvigubai mažesnė už individualiai laboratorijoje gaminamų laminačių kainą. Pagamintos laminatės yra presuojamos, apdirbamos lazeriu ir kiekviena jų yra tikrinama mikroskopu bei pakuojama atskirai. Pagal auksinės proporcijos principą gaminamas produtas yra idealios formos, jis paremtas tam tikru danties ilgio ir pločio santykiu.

Tobula šypsena per vieną dieną

Abejojant, kokia procedūra geriausiai tiktų, pirmo apsilankymo metu kai kurios klinikos suteikia galimybę pacientui atlikti dantų modeliavimą. Tokia procedūra padeda ir gydytojui, ir pacientui geriau įsivaizduoti galutinį rezultatą.

„Jei dantys yra sveiki ir gražūs, reikia pagalvoti, ar laminatės iš tikrųjų yra geriausias norų įprasminimas. Laminatės yra tinkamos keisti dantų spalvą, nedidelį dantų kreivumą, netenkinančias formas ir traumų pasekmes, pavyzdžiui, nuskilusių dantų korekciją“, – sako odontologė R. Abloževičienė.

Ruošiant dantis laminatėms, yra šlifuojamas dantų paviršius, tarpdančiai ir kandamasis kraštas. Kadangi gaminamų laminačių asortimentas yra itin platus, kiekvienam pacientui individualiai galima pritaikyti produkto formą ir spalvą. Verta žinoti, kad laminatėmis dažniausiai susidomi žmonės, kurie turi plombuotus, suskilusius dantis su prasidėjusia erozija.

Odontologės teigimu, pagrindinis tikslas pirmiausia yra išsiaiškinti, ko pacientas nori, tikisi ir kiek pinigų jis gali išleisti. Daugelis pasirinkimus daro atsižvelgdami į savo finansus – nuo to priklauso ir odontologo siūlomi dantų korekcijų sprendimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)