Slinkti gali dėl streso

Priežastis, dėl ko iš pažiūros visiškai sveikas žmogus ima plikti, galima būtų suskirstyti į vidines ir išorines. Vidines plaukų slinkimo priežastis lemia amžius, paveldimumas, hormonai. Nuo paveldimo plikimo dažniausiai kenčia vyrai: 58 proc. vyrų ir 45 proc. moterų, vyresnių nei 50 metų amžiaus, pradeda iš dalies plikti.

Šis polinkis gali būti paveldimas tiek iš tėvo, tiek iš motinos. Išorinės plikimo priežastys – stresas, depresija, stiprių vaistų vartojimas, netinkama mityba, geležies trūkumas. Taip pat plaukai gali pradėti slinkti dėl įvairių fizinių bei cheminių dirgiklių.

Dažnai padidėjusį plaukų slinkimą tiek vyrai, tiek moterys pastebi tik iš pradžių, vėliau į tai tiesiog nereaguoja. Neretai būna ir taip, kad gausiau plaukai lyg ir neslinko, o vieną dieną staiga pasirodė, jog jie gerokai praretėjo. Taip yra todėl, kad nuplikimas tampa akivaizdžiai matomas, kai jau būna prarasta apie 15 proc. plaukų.

Plikimas nuo 17 metų

Vyriškas plikimas gali prasidėti bet kada po brendimo. Smarkus plikimas gali būti pastebimas vyrams po 17 metų, moterims – po 25–30 metų.

Retėjantys plaukai smilkiniuose ir silpnėjantys viršugalvyje – pirmieji plikimo požymiai. Tačiau, jeigu pirmas plaukų retėjimas kaktos šonuose pastebimas 96 proc. subrendusio amžiaus vyrų, tolesnis plikimas progresuoja tik apie 50 proc. vyrų.

Androgeninei vyrų alopecijai įtaką daro trys veiksniai – genai, amžius ir stimuliuojamasis androgenų poveikis. Šis plikimas atsiranda dėl paveldėtos plauko folikulo savybės labai reaguoti į normalų kraujyje esančių androgenų kiekį.

Genetiškai paveldėti plaukų folikulai traukiasi trumpindami plaukų augimo fazę (anageną) ir pailgindami poilsinę fazę (telogeną). Pamažu plaukai tampa plonesni, greičiau iškrenta ir pagaliau nustoja augti.

Raskite tinkamas priemones

Kuo anksčiau bus pradėta gydyti, tuo veiksmingesni bus rezultatai. Norintiesiems sustabdyti plaukų slinkimą reikėtų kreiptis į specialistus, nes kiekvienu atveju turi būti parinktas individualus gydymas. Bet kuriuo atveju nepamirškite masažo.

Reguliariai masažuojant galvos odą yra pagerinama kraujo apytaka, kuri skatina naujų plaukų augimą. Plaukų priežiūros gaminiai, kuriuos jūs naudojate kiekvieną dieną, gali turėti ir neigiamą poveikį jūsų plaukams. Šie produktai: šampūnai, kondicionieriai, putos, vaškas, purškalai ir kiti plaukų modeliavimo produktai gali pridaryti didelės žalos ir prisidėti prie plaukų slinkimo.

Svarbiausia išvengti cheminių plaukų priežiūros gaminių. Stenkitės rinktis produktus pagamintus iš natūralių ingredientų, pavyzdžiui, rozmarino ar alavijo.

Subalansuokite mitybą

Svarbu, kad su maistu kiekvieną dieną gautumėte pakankamai maistinių medžiagų. Produktai, kuriuose gausu baltymų, jodo, geležies, vitaminų A, B, E ir C, mineralų ir antioksidantų gali jums padėti sustabdyti plaukų slinkimą ir skatinti plaukų augimą. Žuvis, riešutai, žalios lapinės daržovės, nesmulkinti grūdai, džiovintos pupelės, sėklos ir riešutai turi būti įtraukti į jūsų sveikos mitybos režimą.

Masažuodami galvos odą:

Naudokite gerus eterinius aliejus, tokius kaip: rozmarino, kokoso, levandų.

Masažuojant palenkite galvą žemyn.

Nykščius laikykite ties kaukolės pagrindu, jais ir kitais pirštais švelniai masažuokite sukamaisiais judesiais.

Norėdami sustabdyti plikimą, masažuokite skalpą bent 10 minučių per dieną.