Vitaminas C – galingas antioksidantas. Jis svarbus atkuriamiesiems procesams, dalyvauja baltymo sintezėje, kuris sudaro sausgyslių, kaulų, kremzlių, odos pagrindą, reikalingas įsisavinant vitaminą B9 (dalyvauja sudarant kraujo ląsteles ir lytines ląsteles), sintezuojant lytinių liaukų ir antinksčių hormonus, katecholaminų (nervų sistemų bioritmų laidininkai).

Vitaminas C mažina kapiliarų pralaidumą, skatina audinių atsinaujinimo procesus, turi antiuždegiminį poveikį, saugo nuo alergijų, taip pat padeda organizmui įsisavinti kalcį ir geležį, išveda toksiškus varį, šviną ir gyvsidabrį. Yra mokslinių duomenų, rodančių, kad askorbo rūgštis stabdo smegenų ir širdies kraujagyslių aterosklerozės formavimąsi.

Antioksdantas vitaminas E – tokoferolių kompleksas, kuris svarbus baltymų, riebalų, angliavandenių bei mineralinių druskų apykaitai. Jis labai svarbus vaisingumui, dalyvauja formuojant lytines ląsteles ir vaisiaus vystymuisi nėštumo metu. Jis būtinas audinių kvėpavimui, judamajai raumenų funkcijai palaikyti, regėjimui, odai. Jis dažnas receptų kosmetologijoje, endokrinologijoje ir gerontologijoje komponentas.

Juodųjų serbentų uogos pagal tokoferolių kiekį pranoksta daugelį uogų, išskyrus šaltalankius, tekšes, erškėtuoges ir aronijų uogas.

Juoduosiuose serbentuose yra 115 proc. paros normos organinių rūgščių (citrinos, obuolių ir vyno akmens rūgšties). Jos gerina virškinimą. Esant mažam skrandžio rūgštingumui kompensuoja druskos rūgšties trūkumą.

Pektinai – medžiagos, kurios sąveikaudamos su rūgštimis ir cukrumi sudaro drebučius. Būtent šį poveikį matome verdant uogienę iš prinokusių serbentų. Dėl šių medžiagų ypatybės sudaryti žarnyne netirpstančius, nesuvirškinamus darinius su kalciu, stronciu, švinu suteikia galimybę pašalinti iš organizmo jų perteklių, taip pat – toksiškus produktus. Pektinai normalizuoja virškinimą.

Juodieji serbentai turi aktyviųjų medžiagų fitoncidų, kurios dezinfekuoja aplinką.

Iš juodųjų serbentų grūdelių spaudžiamas aliejus, kuriame gausu omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių – nepamainomo komponento vykstant cholesterolio apykaitai. Jos būtinos ir kuriant apsauginį odos barjerą. Dermatologai šiuo aliejumi gydo alerginį dermatitą, egzemas, psoriazę, kosmetologai naudoja išsausėjusiai odai.

Juodųjų serbentų uogose labai daug kalio (350 mg 100-e g). Kalis šalina iš organizmo vandenį ir valgomąją druską, tai gerina sergančiųjų širdies ir kraujagyslių bei inkstų ligomis būklę.

Juodųjų serbentų uogos ir lapai – biologiškai aktyvių medžiagų, flavonidų šaltinis. Ši antioksidantai pranoksta vitamino E poveikį 50 kartų.

Juoduosiuose serbentuose gausu chlorogeno rūgšties. Jos yra ir kavos pupelėse, saulėgrąžų sėklose, mėlynių lapeliuose, cikorijų šaknyse, ji – galingas antioksidantas, saugo nuo virusų ir bakterijų.

Receptai su juodaisiais serbentais

Kaukė normaliai odai. 10 – 15 juodųjų serbentų lapų užpilkite 0,5 stiklinės verdančio vandens. Pamirkykite į užpilą keliais sluoksniais sulankstytą marlę, užsidėkite ant veido ir 20 min. pagulėkite. Paskui nuplaukite veidą kambario temperatūros vandeniu.

Kaukė sausai odai. Esant sausai, pigmentuotai odai, sutrinkite juodųjų serbentų, sumaišykite su grietine, kefyru ar pasukomis lygiomis dalimis. Užsitepkite ant veido ir palaikykite 20 min., paskui nuplaukite drungnu vandeniu.

Liekninantis užpilas. Sutrinkite 25 g džiovintų serbentų ar lapų, 10 c citrinos minkštimo, 20 g raudonųjų vynuogių lapelių ar odelių, 50 g dilgėlių lapų. 1,5 šaukto šio mišinio pavirinkite 1/4 litro vandens. Paskui palikite 20 min. pastovėti. Gerkite 3 – 4 kartus per dieną.

Arbata nuo tinimo, reumato. 2 šaukštelius su kaupu smulkintų juodųjų serbentų lapų užpilkite 1/4 litro šalto vandens, lėtai užkaitinkite, kai užvirs iš karto nukaiskite ir perkoškite. Gerkite 2 – 3 puodelius per dieną.

Užpilas sergant gastritu su pažemintu rūgštingumu. 20 g šviežių lapų užpilkite 1 l baltojo vyno ir palikite pastovėti 15 dienų. Vartokite po 100 g prieš valgį.

Nuoviras nuo aukšto kraujospūdžio, priešuždegiminis. Paimkite 3 šaukštus sutrintų juodųjų serbentų ir 1/4 l vandens. Ant silpno karštumo viryklės kaitinkite 10 min., perkoškite. Vartokite po 2 šaukštus 4 – 5 kartus per dieną.