Klaipėdietė Zita Satkauskaitė, dirbanti trenere sporto klube „Apelsinas“, didžiąją dalį savo gyvenimo pašventė kūno tobulinimui. 26 metų sportininkė gali pasigirti sveiku, stipriu ir atletišku kūnu. Zita sako, kad kiekviena mergina ir moteris, norinti atrodyti gražiai tą gali pasiekti turėdama tinkamą orientyrą ir žinias, skelbia sportuojam.lt.

Z. Satkauskaitė – Lietuvos kultūrizmo čempionė, pasaulio kultūrizmo mėgėjų čempionato trečiosios vietos laimėtoja, Europoje sportininkė lipo ant antrosios bei trečiosios vietos pakylų, tapo Lietuvos jėgos dvikovės rekordininke, svarsčio kilnojimo Europos vicečempione. Tokia įspūdinga pergalių kolekcija gali pasigirti mergina, sportuojanti daugiau nei dešimt metų.

Atletė mielai sutiko atsakyti į klausimus, kurie galbūt padės apsispręsti vis dar dvejojančioms merginoms – verta sportuoti kilnojant svorius ar tai palikti vyrams.

- Su kokiais mitais apie sportuojančias merginas susiduri?

- Kad ir kiek kalbėtų ir rašytų mūsų žiniasklaida, vis dar pasitaiko klaidingų nuomonių apie sporto naudą moterims. Įvairiausiose televizijos laidose plačiai aptarinėjama ar graži sportuojanti moteris, kaip turėtų atrodyti XXI amžiaus moteris. Rodos mitai apie moterų treniravimąsi su svoriais ir moterų fitnesą niekada neišnyks. Išskirčiau tris pagrindinius mitus, dėl kurių daugelis moterų svarsto apie sporto naudą savo sveikatai, bei išvaizdai.

Pirmas mitas – mankšta su svarmenimis jus padarys masyvią ir vyrišką. Moterų organizmas negamina ir negali gaminti tiek testosterono, t.y. hormono atsakingo už raumenų kiekio augimą, kiek vyrų organizmas. Moterims neįmanoma užsiauginti didžiulius raumenis vien dėl to, kad jos pradeda mankštintis su svarmenimis. Tai didžiulis ir alinantis darbas, kuris reikalauja eilės metų darbo, puikios genetikos, nepaprastos darbo etikos praleidžiant valandų valandas sporto salėse. Ir tik dirbant su ypatingai dideliais svoriais galima pasiekti varžybinį lygį. Taip pat pasitaiko ir tokių moterų, kurios naudoja draudžiamus anabolinius steroidus, tam, kad pasiektų ypatingai didelį raumeningumą Moterys, kurios propaguoja treniravimasi su svarmenimis, nenaudodamos draudžiamų preparatų turi tvirtą ir sveiką, be celiulito, išpuoselėtą kūną, kurį dažniausiai regime pas šių dienų fitneso moteris.

Kitas mitas – sportuojant su svarmenimis jūsų kūnas taps nelanksčiu ir judesiai taps gremėzdiški. Kad to neatsitiktų, siūlyčiau moterims rinktis funkcinius pratimus, kurie priverčia dirbti visus kūno raumenis, net ir giliuosius. Juos formuojant reikalingi kuo įvairesni pratimai, tam, kad į darbą įsijungtų kuo įvairesni raumenukai. Jei pratimai ir visa judesio amplitudė bus atliekami taisyklingai, lankstumas ir grakštumas tik didės. Tokie pratimai, kaip hantelių plėšimas, įtūpstai, ar pritūpimai tempia raumenis apatinėje judesio dalyje. Tokie, taisyklingai atliekami pratimai taip pat gali ne tik patobulinti jūsų kūno linijas, bet ir suformuoti gražią laikyseną.

Pasitaiko ir tokių mitų – sportojančios moterys gali valgyti viską, ko tik širdis geidžia. Merginos dažnai klysta, kad sportuodamos galės valgyti savo pamėgtas bandeles ir stebuklingai lieknėti. Deja, taip nėra! Jei moteris suvartoja daugiau kalorijų nei pastovi norma, kūnas ims kaupti kalorijas kaip riebalus nepriklausant nuo fizinių pratimų kiekio. Šis mitas įsivyravo dėl to, kad žmonės turintys greitą medžiagų apykaitą, gali valgyti ką nori ir kiek nori. Dažniausiai tokių žmonių racionas neatitinka suvartojamų kalorijų dienos normos, kurią sudegina. Dažniausiai tokių moterų svoris lieka stabilus arba krenta.

- Kaip reikėtų kovoti su įsigalėjusiais mitais?

- Dirbdama trenere ir domėdamasi įvairiausiomis sporto tendencijomis susiduriu su įvairiais mitais apie moterų sportą. Rinkdama informaciją ir skaitydama literatūrą suprantu, kad mitai apie moterų treniravimąsi su svarmenimis niekada neišsisklaidys. Manau, kad didėjant moterų su antsvorio problemomis, taip pat didės ir gražų kūną propaguojančių moterų gretos. Daugėjant skeptikų, daugėja ir diskusijų. Diskusijose visada gimsta tiesos, kurias pritaikome arba panaudojame savais tikslais. Mano manymu, sustabarėję mitai, kurie gyvavo daugelį metų išsisklaidys tik tada, kai moterys, nusprendusios patobulinti savo kūnus, gaus tinkamos informacijos iš patyrusių kūno rengybos trenerių, kurie mokės uždegti kibirkštį kiekvienos moters akyse. Kai moterys patikės pačios savimi, kad jos gali atrodyti gražesnės ir sveikesnės.

- Dirbi sporto klube, galbūt pastebi, kad merginos pradeda aktyviau sportuoti?

- Sportuodama ir dirbdama ilgą laiką matau vis didėjančias sportuojančių moterų gretas. Fitneso salę vis daugiau renkasi moterys, kurios supranta fitneso naudą. Įvairaus amžiaus ir fizinio pajėgumo moterys renkasi būtent šią sporto šaką, nes jo pagalba jaučiasi stipresnės ir grakštesnės. Visada sakiau, kad fitneso salė tai vieta, kur galima pasiekti stulbinamų rezultatų per pakankamai trumpą laiką. Galiu drąsiai pabrėžti, kad vyresnio amžiaus moterys, kurios pasirenka darbą su svarmenimis, suderina savo miybą, atrodo jaunatviškiau ir jų kūno linijos mažai kuo skiriasi nuo jaunų merginų. Tai geriausia sporto rūšis, kurią pasirinkus gali savo kūną formuoti kaip skulptorius, pridedant ir atimant tam tikrus linkius. Juk judėjimas – tai didelis džiaugsmas, kuris gali būti kiekvienos iš mūsų veiduose. Tad jei norite atrodyti gražiai, nepabijokite paimti į rankas sunkesnio svorio.

- Ar merginų treniruotės labai skiriasi nuo vyrų?

- Moterims, kurios galvoja, kad atėjus į sporto salę treneris taikys vyriškus treniravimo metodus, galiu drąsiai teigti, kad taip tikrai nebus. Moterims fitneso salėje treneriai fizinius pratimus parenka atsižvelgiant į klientės tikslus ir lūkesčius, fizinio pajėgumo, amžiaus parametrus. Treneriai taiko naujausias moterų treniravimo metodikas. Susitelkdami į svarbiausias moters kūno zonas – gražią ir tvarkingą moters laikyseną, smulkias rankąs, moterišką, gražią taliją, stangrias ir tvirtas kojas bei, žinomą visų moterų aktualiausią kūno vietą – užpakaliuką. Jam treniruoti skiriama daugiausia laiko.

- Dažna mergina sportą įsivaizduoja kaip įvairaus pobūdžio kardio treniruotes. Kuo suderintos kardio ir svorių kilnojimo treniruotės yra pranašesnės?

- Sportuodamos su svarmenimis ir savo užsiėmimus derindamos su kardio treniruotėmis savo tikslus pasieksite greičiau.Visų pirma, jeigu merginos atliks tik kardio treniruotes, raumenys ir riebalai bus sudeginami kaip kuras. Reikia treniruotis su svarmenimis, kad auginimo mašina imtų veikti. Moterų formos ima keistis tk tada, jei pasipriešinimas yra pakankamai didelis, tad nereikia bijoti didesnių svorių, nes organizmas adaptuojasi ir progresas ne taip akivaizdžiai matosi kaip per pirmus užsiėmimus.

- Kiek kartų per savaitę užtektų sportuoti merginai, norinčiai atrodyti sportiškai ir gražiai?


- Moterims ir merginoms, kurios nori atrodyti gražiai siūlyčiau sportuoti tris kartus per savaitę po 45-50 minučių. Norėdamos pasiekti vidutinį intensyvumą (toks intensyvumas suformuoja gražią ir moterišką figūrą). Tai optimalus dienų skaičius, sudarytas tokiu principu: vieną dieną moteris sportuoja, kitą dieną pertrauka. Žinoma, pažengusioms moterims, kurių fizinės galimybės didesnės, siūlyčiau sportuoti keturis kartus per savaitę. Kad jūsų raumenukai atsistatytų reikia 48 valandų.

Žinoma, svarbiausia ne kiek dienų jūs sportuojate, svarbiausia pačios treniruotės produktyvumas,. Treniruotė turi būti tikslinga, treniruojanti tikslingas raumenų grupes. Svarbu, kad treniruotės metu jūs jaustumėtės komfortiškai ir laimingos. Kai tai jausite, rezultatas ateis savaime.

- Kokiais svarbiausiais mitybos principais turi vadovautis sportuojanti mergina?

- Mityba – neatsiejama dalis nuo sporto. Subalansavus tinkamą mitybą dailus ir lieknas kūnas taps ne svajone, o realybe. Svarbiausia sportuojančiai moteriai laikytis angliavandenių, baltymų ir gerųjų riebalų santykio. Maistas turi būti sveikas ir pilnavertis. Moterų ir merginų dienos mitybos planas turėtų susidaryti iš 5 valgymų, tai būtų 3 vidutinės valgymo porcijos ir 2 užkandžiai. Visada stenkitės sportuoti po pagrindinio valgio, po valandėlės galite valgyti lengvą užkandį. Tokiu būdu apsirūpinsite maistinėmis medžiagomis prieš treniruotę bei iš karto po jos gausite būtinas maistines medžiagas atsistatymui ir liesų raumenukų išsaugojimui. Siekdamos rezultatų stenkitės atsisakyti saldintų gėrimų bei tuščių kalorijų, kurios gaunamos iš daug cukraus turinčių produktų.

- Daugelis mano, kad raumeninga mergina – ne moteriška. Kaip manai tu?

- Sportuojanti moteris yra graži moteris. Moteriai su gražiais raumenukais nereikia nei ypatingo makiažo ar rūbų. Ji tiesiog yra savimi. Visada sakiau, kad sportuoti ir rūpintis reikia ne tam, kad patiktum priešingai lyčiai ar pasipuikuotum prieš drauges, bet tam, kad patiktum sau.