1. Pienas

Pienas – puikus kalcio, fosfatų ir vitamino D šaltinis. Visos išvardintos medžiagos suteikia tvirtumą dantims ir kaulams. Reguliarus pieno vartojimas padeda atstatyti dantų emalį bei sustiprinti kaulus. Jeigu esate vegetaras arba turite alergiją pieno produktams, galite gerti sojų pieną, kuris yra puiki alternatyva karvės pienui. Sojų ir migdolų piene taip pat gausu kalcio.

2. Sūris

Kaip žinia, sūris – vienas ir geriausių produktų sveikiems dantims. Sūris skatina seilių išsiskyrimą, jame daug kalcio ir fosfatų, neutralizuojančių rūgštis burnos ertmėje. Būtent šios rūgštys yra pagrindinė ėduonies atsiradimo priežastis. Sūrio produktuose esantis kazeinas stiprina danties paviršių.

3. Obuoliai

Jeigu norite turėti sveikus baltus dantis, vertėtų reguliariai valgyti obuolius. Jie skatina seilių išsiskyrimą bei užkerta kelią emalio įtrūkimams, taip pat valo dantų paviršių. Obuoliuose taip pat gausu svarbių vitaminų ir mineralų, įskaitant ir vitaminą C. Suvalgykite obuolį po pietų ir iškart pajausite, kaip jis išvalys maisto likučius.

4. Apelsinai

Apelsinai yra puikus vitaminų C bei D ir tvirtiems dantims tokio svarbaus kalcio šaltinis. Apelsinų sultys natūraliai valo jūsų burnos ertmę, šalina dantims itin kenkiančias bakterijas. Jeigu norite būti sveiki ir laimingi, būtinai gerkite natūralias apelsinų sultis arba tiesiog trintus apelsinus.

5. Jogurtas

Natūralus jogurtas taip pat yra puikus kalcio ir baltymų šaltinis. Jeigu reguliariai valgysite natūralų jogurtą, užtikrinsite gerą dantų būklę ir normalizuosite žarnyno veiklą. Įsitikinkite, kad renkatės paprastą jogurtą be jokių priedų ir saldiklių. Natūraliame jogurte nėra cukraus, kuris taip kenkia mūsų dantims.

6. Riešutai

Jeigu norite turėti sveikus dantis, taip pat turėtumėte valgyti riešutus ir sėklas. Šiuose produktuose daug mineralų ir vitaminų, padedančių išsaugoti sveikus ir tvirtus dantis. Žemės riešutuose daug kalcio ir vitamino D, o štai anakardžio riešutai skatina seilių išsiskyrimą. Graikiniai riešutai yra puikus ląstelienos, geležies, folio rūgšties, tiamino, niacino, magnio, vitaminų E ir B6 šaltinis. Visos šios medžiagos ypač naudingos dantims.

7. Arbata

Jeigu esate arbatos mylėtojas, tai jūsų dantims garantuoja didelę naudą. Žaliojoje ir juodojoje arbatoje yra junginių, vadinamų polifenoliais, kurie kovoja su ėduonį sukeliančiomis bakterijomis. Žalioji bei juodoji arbata taip pat turi tokių medžiagų, kurios užkerta kelią emalio įtrūkimams, tačiau ši taisyklė galioja tik tuomet, jeigu arbatą geriate be cukraus. Jeigu nesaldintos arbatos gerti negalite, tuomet cukraus alternatyva gali būti medus.

8. Juodas šokoladas

Ir kas gi galėtų pagalvoti, kad šis saldumynas taip pat priskiriamas prie sveikiems dantims naudingų maisto produktų. Juodas šokoladas turi daug kakavos, kurioje gausu tanino. Ši medžiaga užkerta kelią dantų erozijai bei dantenų uždegimui. Kakava taip pat naudinga kovojant su ėduonimi, nes mažina rūgštingumą burnos ertmėje. B to, juodas šokoladas stimuliuoja kraujotaką, jame gausu antioksidantų. Rinkitės juodą šokoladą, kuriame mažiausiai 80 procentų sudaro kakava. Taip pat rinkitės tą, kuriame mažiau cukraus.

9. Vanduo

Jeigu norite turėti visiškai sveikus dantis, be vandens tikrai neapsieisite. Vanduo – pagrindinis seilių komponentas, o būtent nuo jų priklauso burnos ertmės sveikata. Vanduo taip pat iš tarpdančių išplauna maisto likučius, užkerta kelią ėduoniui ir stiprina dantų emalį.

10. Kramtomoji guma be cukraus

Sveikiems dantims būtinų produktų sąraše ne mažiau svarbi vieta tenka ir kramtomajai gumai be cukraus. Tokia guma gerina dantų būklę ir užtikrina švarą, nes stimuliuoja seilių išsiskyrimą. Seilės būtinos, nes jos nuplauna rūgštis, kurias išskiria burnoje esančios bakterijos. Kramtomoji guma veikia kaip šveitiklis, mat šalina mažus maisto gabalėlius, galinčius sukelti dantų ėduonį. Kai pavalgote, visada turėkite kramtomosios gumos be cukraus. Ji padės išsaugoti ne tik sveikus dantis, bet ir gaivų burnos kvapą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)