Tai gali būti susiję su tobulėjančiais diagnozavimo metodais (todėl „senatvinės ligos“ aptinkamos daug ankstesnėse stadijose), tačiau dažnai šias ligas iššaukia ir nesveikas, nejudrus gyvenimo būdas. Amerikiečių žurnalas „Prevention“ atrinko septynias tipines „pensininkų“ ligas, kurios gali mus visai nelauktai užklupti daug jaunesniame amžiuje.

1. Melanoma, ir kaip jos išvengti

Tipinis pacientų amžius: vyresni nei 50 metų

Gali pasireikšti: dar paauglystėje ir 20-ies su trupučiu metų

Kaip išvengti: svarbiausia – neprovokuokite. Žurnalo „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“ atlikto tyrimo duomenimis, deginantis soliariumuose rizika susirgti melanoma išauga triskart. Išvados aiškios. Mes turėtume džiaugtis savo klimatu, nes retai Baltijos šalyse pasirodanti saulė nekelia didelių problemų. Vis dėlto vasarą, kai karšta, prieš eidami į lauką odą išsitepkite kremu nuo saulės. Be to, kai kuriais duomenimis, melanoma nemėgsta vitamino D, tad rekomenduojama jį vartoti reguliariai.

2. Osteoporozė, ir kaip jos išvengti

Tipinis pacientų amžius: vyresni nei 65 m.

Gali pasireikšti: jau nuo 50-ies

Kaip išvengti: nelaukite pensijos. Labai svarbu stiprinti kaulus iš anksto, vartojant vitaminą D ir kalcį. Be to, vertėtų stiprinti raumenis ir visą kaulų sistemą: tinka bėgioti ristele, vaikščioti ir net reguliariai laipioti laiptais. Kaulus taip pat veikia ir alkoholis bei cigaretės. Rūkaliai alternatyvų neturi – reikia mesti rūkyti, o alkoholio vartojimą bent sumažinkite iki 1 taurės per dieną. Taip pat negerkite daug kokakolos, nes joje daug fosforo rūgšties, kuri išplauna kalcį iš kaulų.

3. Insultas, ir kaip jo išvengti

Tipinis pacientų amžius: vyresni nei 65 m.

Gali pasireikšti:  20-30 m. amžiuje.

Kaip išvengti: meskite rūkyti ir kontroliuokite sveikatos problemas, kurios gali sukelti insultą (aukštas kraujospūdis, diabetas, nutukimas, aukštas cholesterino kiekis). Insulto riziką galima sumažinti sureguliavus mitybą – sumažinus druskos ir riebalų kiekį, du kartus per savaitę valgant žuvį. Taip pat nereikėtų pamiršti fizinės veiklos – sveika bent pusvalandį pasivaikščioti.

4. Krūties vėžys ir kaip jo išvengti

Tipinis pacientų amžius:  vyresni nei 45 m.

Gali pasireikšti:  paauglystėje

Kaip išvengti: tikrinkitės, stenkitės gyventi sveikai, nepriaukite antsvorio ir nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Lietuvoje krūtų mamografinis tyrimas nemokamai atliekamas pagal programą vieną kartą per 2 metus 50-69 metų moterims, turinčioms šeimos gydytojo siuntimą.

5. Alzheimerio liga ir kaip jos išvengti

Tipinis pacientų amžius: vyresni nei 65 m.

Gali pasireikšti:  jau 40-ies.

Kaip išvengti: stiprinkite smegenis! Smegenys šiuo atžvilgiu primena raumenis: jei neversime jų dirbti (pavyzdžiui, nesimokysime naujų kalbų ar groti kokiu muzikos instrumentu), protiniai gebėjimai po truputį nyks. Nepamirškite, kad smegenims sveika tai, kas ir širdžiai: kuo mažiau cholesterino, kontroliuojamas kraujospūdis ir jokio antsvorio.

6. Antro tipo cukrinis diabetas ir kaip jo išvengti

Tipinis pacientų amžius: 40-50 m.

Gali pasireikšti:  vaikystėje.

Kaip išvengti: kontroliuokite mitybą. Dauguma žmonių, kuriems buvo paskelbta ši diagnozė, turėjo antsvorio. Ypač pavojingos riebalų sankaupos juosmens srityje. Venkite pusfabrikačių, kurie „praturtina“ organizmą nitratais, nitritais ir nitrozaminais. Be abejo, labai svarbus ir fizinis aktyvumas.

7. Podagra, ir kaip jos išvengti

Tipinis pacientų amžius: 50-60 m. 

Gali pasireikšti:  jau 30-ies.

Kaip išvengti: tai tipiška pagyvenusių žmonių liga, tačiau (bent jau Jungtinėse Valstijose) pastaraisiais metais podagra „atjaunėjo“ ir pasireiškia jau trisdešimtmečiams. Kovoti su ja paprasta, reikia vengti dviejų pagrindinių ją provokuojančių veiksnių: antsvorio ir girtavimo. Vis dėlto, jei nusprendėte mesti svorį, būkite atsargūs. Artrito fondo atstovo dr. Edwardo R. Harriso teigimu, dėl griežtos dietos staigiai nukritus svoriui, organizme taip pat gali padidėti šlapimo rūgšties kiekis. Būtent ji ir sukelia podagros priepuolius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)