Atsako specialistas gydytojas dermatovenerologas Vytautas Toliušis:

Įtarimų turi kelti apgamas, kuris yra asimetriškas, ne apvalus ir taisyklingas, o kitokios, nesimetriškos formos. Visi jo kraštai turi būti lygūs. Jeigu koks nors kraštas yra nelygus, vertėtų pasirodyti gydytojui. Taip pat apgamas turi būti vientisos spalvos, o jeigu jame atsiranda tamsesnių taškų ar jis visas tamsėja, reikėtų sunerimti. Taip pat dėmesį atkreipkite, jei apgamas pradeda greitai augti, didėti, kisti. Jeigu apgamų daugėja, jie keičiasi, ir tai kelia nerimą, verta pasikonsultuoti su gydytoju.

Dažniausiai patariama šalinti apgamus, kai jie yra neestetiški arba trukdo žmogui, nes yra tokiose vietose, kur yra traumuojami. Jeigu apgamas nepalankioje vietoje, tarkim, ant kaklo ar ant pilvo, nuolat dirginamas grandinėlės ar diržo, tuomet jį galima pašalinti. Žmonės, kliudydami jį, dažnai bijo, kad jis gali virsti piktybiniu, tačiau tai greičiau mitas. Vienkartinės traumos tokios grėsmės nekelia.

Dėl hormonų pokyčių dažnai apgamai keičiasi nėštumo metu, nes keičiasi hormonų veikla. Tuomet jie dažniausiai suaktyvėja, padidėja, paburksta. Tačiau nėštumo metu jų šalinti nerekomenduoju.

Yra daugybė būdų, kaip šalinti apgamus: radiochirurginiu būdu, lazeriu, šalčiu ir kitais. Vis dėlto geriausia, kai šiuo klausimu pataria gydytojas, kuris apžiūri apgamą. Pavasarį ar vasarą šalinti apgamus yra nepatariama. Geriausias tam laikas yra žiema ir ruduo. Pašalinus apgamą reikia vengti saulės, naudoti apsaugines priemones.

Tarp kitko:

- Kam labiausiai reikia saugotis saulės?

- Saulės spindulių pertekliaus turėtų vengti visi, tačiau ypač atsargūs turi būti – I–II odos tipą turintys asmenys, žmonės, ant kurių kūnų yra daug apgamų arba anksčiau nudegę nuo saulės. Jaunesnėms merginoms reikia saugotis ne tik saulės spindulių, bet ir soliariumo. Dirbtiniai spinduliai ne mažiau pavojingi nei tikri. Beje, žmonės neretai saugo odą ir tepa ją apsauginiais kremais tiktai eidami į paplūdimį. Saugoti odą reikia kasdien, kai ji atidengiama. Tam puikiai tinka rūbai, apsauginiai kremai ir akiniai. Patariama vengti saulės jos piko valandomis: 11–15 val.

- Kokios rizikingiausios kūno vietos?

- Vyrams - ausys, sprandas, pečiai, nugara. Dažnai vyrai pamiršta šias vietas patepti apsauginiu kremu, o jos gauna daugiausiai saulės spindulių. Moterims - dekolte zona, veidas ir kojos.Reikia atkreipti dėmesį ir į plaštakas bei pėdas. Kartais melanoma susiformuoja pigmentinėje akies dalyje, dėl to apsaugos saulėtą dieną reikia ir akims - būtina nešioti apsauginius akinius.