Ilgą laiką kiaušinių kaip sveiko produkto reputacija buvo kompromituojama dėl visuomenėje įsišaknijusios cholesterolio baimės, tačiau leidinys „British Medical Journal“ įrodė, kad saikingai vartojami kiaušiniai nedidina širdies smūgio ar insulto rizikos.

Portalas huffington.post išvardija penkias priežastis, kodėl verta valgyti kiaušinius ir kaip šis produktas padeda puoselėti grožį ir sveikatą.

Vartojant kiaušinius, gimsta sveiki vaikai. Nėščios moterys būtinai turi valgyti kiaušinius, nes juose daug cholino – B vitamino, kurio reikia besivystančio kūdikio smegenims. Vartojant choliną, kūdikiams sumažėja psichinių sutrikimų, Dauno sindromo ir silpnaprotystės rizika.

Kiaušiniai padeda sumažinti apetitą. Suvalgius pusryčius, kuriuose gausu baltymų, vėliau dieną nebesinori užkandžiauti, teigiama 2013 m. atlikto tyrimo išvadose. Kiaušiniuose esantys aukštos kokybės baltymai padidina sotumo jausmą, kuris trunka visą dieną. Tad jei norite numesti keletą kilogramų, bet niekaip nepavyksta atsikratyti įpročio užkąsti traškučių ar saldumynų po 19 val., galbūt vertėtų suvalgyti kiaušinį dienos metu, tada vakare nesinorės užkandžiauti.

Kiaušiniai pagerina refleksus. 2014 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad organinė amino rūgštis tirozinas, kurio yra kiaušiniuose, geriau nei placebas pagerina kelio refleksą. Tyrėjai pabrėžė, kad tirozino poveikis gali padėti, kai reikia greitos reakcijos, pvz., vairuojant.

Kiaušiniai gali sumažinti vėžio riziką. Kiaušiniuose esantys antioksidantai gali padėti sumažinti vėžinių susirgimų ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Nuo šių dviejų negalavimų Jungtinėse Valstijose miršta daugiausiai žmonių, teigiama 2011 m. atliktame tyrime. Nors išvirus kiaušinį antioksidantų sumažėja perpus, virtuose kiaušiniuose jų lieka tiek pat, kiek obuoliuose, teigia tyrėjai.

Kiaušiniai mažina kraujo spaudimą. Kiaušiniuose esantys baltymai padeda sumažinti kraujo spaudimą, nes organizmą jie veikia taip pat, kaip ACE (angiotenziną konvertuojančio fermento) inhibitorius – vaistai nuo padidėjusio kraujospūdžio, teigiama 2009 m. atlikto tyrimo išvadose. Sumažėjus per aukšto kraujospūdžio rizikai, sumažėja ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika – dviguba nauda.

Turėkite omenyje, kad kiaušinius galima valgyti ne tik pusryčiams.

Kietai virtų kiaušinių turėkite po ranka užkandžiams – jie yra energijos šaltinis. Arba pietums galite pasigaminti įdarytų kiaušinių. Kiaušiniai tinka netgi vakarienei – išsikepkite omletą iš kiaušinių baltymų, špinatų, svogūnų bei brokolių.

Svarbu kasdien sekti savo racioną ir nepadauginti gyvulinės kilmės baltymų. 2014 m. kovo mėn. atliktame tyrime teigiama, kad gyvulinės kilmės baltymai padidina mirties riziką vyresniems nei 65 m. žmonėms.

Tai nereiškia, kad negalima išvis vartoti šių baltymų, pvz., kiaušinių. Tai reiškia, kad reikia valgyti ne vien kiaušinius, bet ir kitą pilnavertį maistą – vaisius, daržoves, pilno grūdo gaminius, ankštinius bei augalinės kilmės baltymus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)