Skaitytojų istorijas komentuoja gydytoja odontologė Rūta Abloževičienė.

Ivetos Vasiliauskaitės istorija:

Turiu didelį tarpelį  viršutiniame žandikaulyje ir po du tarpelius tarp dantų šonuose. Beveik tas pats ir apatiniame žandikaulyje, tik tarpeliai yra šonuose prie iltinių ir kandžių. Nuotraukose matyti, kad visų tarpelių neišvardinsiu… Dantys sveiki, neturiu jokių problemų dėl karieso ar dar kažko.

Visada patyriau gėdą. Man taip pat visada į galvą buvo kišama: „Tavo šypsena graži, dantys balti, sveiki. Tu pergyventi dėl tokių nesąmonių. Prisimink, kad yra didesnių problemų, pavyzdžiui, Afrikoje badaujantys vaikai.“

Rašau ir gerklėje stovi gumulas, norisi verkti… Nesu gyvenime nusišypsojusi nuotraukoje, niekada.. Bet šį kartą išdrįsau atsiųsti tokių kvailokų nuotraukų, kurios, galbūt, pakeistų tai, dėl ko save varžau, galbūt… Ir man taip gėda, kai manęs klausia, kodėl aš visą laiką šypsausi užčiaupusi burną. Kalbu dažniausiai neaiškiai, kad nekristų dėmesys į dantis ir kad viršutinė lūpa juos pridengtų. Teko patirti nemažai patyčių, kad tarpelį burnoje užkimščiau šiaudu. Atrodo, tiek nedaug reikia iki pilnos laimės…

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Dalyvės dantys tikrai gražūs – spalva, forma, skaidrumas. Dantys atrodo sveiki ir tvirti. Dėl tarpo tarp priekinių dantų – jis net gali būti madingas, yra ne vienas modelis ar aktorė, kurioms tai – išskirtinumo ženklas. Yra toks prietaras, kad tarpelis – laimingo žmogaus požymis. Vis dėlto jeigu jis labai trukdo, yra keli būdai spręsti šiai problemai: galima estetiškai užplombuoti tarpelius, tam tereikėtų kelių valandų vizito arba breketų pagalba sustumti dantukus.

*****************************

Rasos M. istorija:

Problemų su dantimis turiu nuo pat vaikystės, nepasitikėjimas savimi taip pat sekė kartu. Teko nešioti plokštelę, naktimis įsidedamą „treinerį“, tačiau sąkandžio problemų tai iki galo nesutvarkė, o breketams dėl sunkios finansinės padėties šeimoje niekada nebuvo pinigų.

Tačiau didžiausia mano problema yra ne netaisyklingas sąkandis, o tikrai negražūs dantys. Dėl šios priežasties nesišypsau, todėl daugelis žmonių mane vadina surūgėle, kažin ar jie apsidžiaugtų ta mano šypsena, jei nusišypsočiau. Dėl to esu nepasitikinti savimi, bijau bendrauti su žmonėmis ar nuoširdžiai juoktis net esant su draugėmis.

Greitai baigsiu studijas, darbas pagal specialybę reikalaus reprezentatyvios išvaizdos, dabartinė dantų būklė gali tapti svarbia priežastimi, kuri kliudys gauti norimo darbo pasiūlymą. Juk visi žinome, kad darbo pokalbyje reikia šypsotis, maloniai atrodyti, tačiau šypsotis aš sau negaliu leisti. 

Dėdama centą prie cento per kelis metus susitaupiau pinigų, kad priekinius du dantis, kurie buvo išvis tragiškos būklės, nutrupėję, galėčiau susitvarkyti, tačiau kitiems dantukams pinigų neturiu. Galimybė turėti gražią šypseną pakeistų mano gyvenimą iš esmės. Iš jaunos, kompleksuotos, savimi nepasitikinčios merginos tapčiau ta, kuri gali žvelgti į pasaulį su šypsena.

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Išties yra ir sąkandžio problemų, ir įgimtų dantų defektų – nepilnavertis emalis. Tokiais atvejais dantų emalis yra itin plonas, nelygus, silpnas, vietomis jo net nebūna. Dantys genda labai greitai, atrodo tamsūs ir dėmėti. Šiuo atveju reikalingas kompleksinis kelių specialistų atliekamas gydymas. Reikia kiekvieną dantį atkurti iš naujo bei išspręsti sąkandžio problemas.

*************************

Vitalijaus V. istorija

Ar esate pajutę tokią būseną, kai viskas krenta iš rankų ir atrodo, kad pasaulis slysta iš po kojų? Taip, tokio jausmo niekam nelinkėčiau pajusti, bet gyvenimas kartais iškrečia tokių šunybių, kad kyla vienintelis klausimas – KODĖL?

Taigi, 2012 metų rugpjūčio 25 diena.

Vyras išvykęs su darbo kolektyvu į Estiją – Sarema salą. Po pietų sulaukiu skambučio, kad įvyko nelaimingas atsitikimas. Jis nukrito nuo 22 metrų aukščio skardžio... Daugiau niekas nieko neaiškina... Jau kitos dienos ryte mes Taline. Ligoninė. Aiškėja situacijos rimtumas. Dirbtinė koma, keliose vietose lūžę dubens kaulai, abi rankos, veido kaulai, vidaus organų, bei smegenų sutrenkimai, tačiau didžiausią smūgį atlaikė apatinis žandikaulis – jis tiesiog sutrupėjo. 

Ačiū Dievui ir daktarams, kurie padarė stebuklą! Po daugybės operacijų ir ilgos reabilitacijos, vyras liko gyvas ir sveikas, tačiau ta šypsena, kuri apibūdinama kaip „raktas visoms durims“, pasigirti nebegali. Ir tai ne estetikos ar grožio klausimas. Tai didžiulis diskomfortas, kai nebegali normaliai kramtyti ir valgyti, negali šypsotis ir pasitikėti savimi. Viršutiniai (šoniniai) dantys išrauti dėl gydymo. Dėl traumos apatinis žandikaulis sutvirtintas metaline plokštele bei varžtais, todėl dantys atrodo lyg būtų ne savo vietoje. Žodžiu, nuotraukos kalba pačios už save.

Jei laimėtume šį konkursą, tai būtų dar vienas stebuklas, kuris padėtų atsitiesti ir vėl gyventi normalų gyvenimą.

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Išskirtinai sudėtingas atvejis. Kartais galima operuoti iš naujo, jei situacija leidžia ir pacientas nori. Gali tekti tiesinti dantis prieš ir po operacijos, po to laukia dantų implantavimas ir protezavimas. Reikalingas išsamus ištyrimas bei gydymo plano sudarymas pasitelkiant kelių specialistų komandą.

*********

Gabrielės istorija:

Esu Gabrielė, man 21-eri. Nuo pat vaikystės negalėjau pasigirti gražiais dantimis. Mokykloje esu patyrusi ir patyčių, kurios, kaip patyrus jas būnant mažu vaiku, įstrigo visam laikui. Niekuomet nesišypsau plačiai rodydama dantis: tiek nuotraukose, tiek realybėje. Visuomet stengiuosi ranka prisidengti burną juokiantis, o kartais ir kalbant. Kalbėdama su žmonėmis, nuolat žiūriu jiems į dantis ir tuo metu galvoju, kad jiems pavydžiu, nes jie gali drąsiai šypsotis, juoktis ir kalbėti.

Taip pat turiu tokį jausmą, kad man bekalbant ir kiti žiūri tik į mano dantis, o tai verčia jaustis labai nepatogiai. Neturiu pasitikėjimo savimi vien dėl dantų. Visi suprantame, kokie svarbūs yra gražūs dantys jaunam ir vyresnio amžiaus žmogui. Jaučiuosi nejaukiai kalbėdama, dažnai vengiu fotografuotis. Prisipažinsiu, dažnai tiesiog apsiverkiu žiūrėdama į kitų žmonių ar draugų nuotraukas, kuriose jie plačiai šypsosi.

Stomatologo kabinetą juokais vadinu antrais savo namais, kadangi ten lankausi kiekvieną mėnesį. Privačiai dantų tvarkymui neturiu galimybių, todėl juos tvarkau valdiškoje poliklinikoje, nes dar esu studentė ir mokėti už taisymą nereikia. Vaikystėje nešiojau dantų plokštelę, nes turėjau problemų su iltiniais dantimis. Mano dantys labai jautrūs, sunkiai nuskausminami.

Dažnai atsiranda naujų skylių, o spalva kalba pati už save. Turiu nuskilusį viršutinį dantį (4-tą iš dešinės), taip pat per pusę yra nuskilęs ir 2-as dantis iš dešinės pusės (dantis tiesiog nuskilo valantis dantis iš ryto, buvau šokiruota), tačiau ant pastarojo danties dabar uždėta paprasta plomba (laikosi nuo gruodžio mėn.), kadangi neturiu galimybių sumokėti už danties apvilkimą.

Kaip šypsena pakeistų mano gyvenimą? Kardinaliai. Tiesiog turint gražią šypseną pasikeistų viskas. Visų pirma, atsirastų 100 proc. pasitikėjimas savimi. Juk pasitikėjimas savimi jaunam žmogui yra labai svarbus. Nebeturėčiau baimės drąsiai ir plačiai šypsotis, juoktis ir fotografuotis. Manau, kad žodžiais apsakyti kaip pasikeistų mano gyvenimas tiesiog neįmanoma…

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Šiai dalyvei labai reikalingas kruopštus ir teisingai parinktas gydymas. Matosi, kad gydymas atliktas nelabai kokybiškai ir kadangi dantys yra silpni, tvarkymo rezultatai trumpalaikiai. Dantys genda toliau, nepaisant to, kad jie užplombuoti. Reikėtų išsamiai ištirti pacientę ir įvertinti, kuriuos dantis reikia protezuoti, o kuriuos gydyti iš naujo.

Norint turėti gražią šypseną, visą priekinių dantų sritį reikėtų protezuoti laminatėmis, o kai kur ir vainikėliais. Nuotraukoje nesimato krūminių dantų, tačiau jie yra labai svarbūs kramtymui. Jeigu jie būna nepilnavertiškai sugydyti arba jų iš viso nėra, kramtymo krūvis tenka kitiems dantims, šiuo atveju priekiniams.

Priekiniai dantys nėra skirti atlaikyti kramtymą, tad ilgainiui jie būna nuolat perkraunami ir nudyla, kartais ir nulūžta. Ne visada nulūžusį dantį galima išgelbėti – jeigu danties šaknis silpna, jį reikia šalinti ir įsreigti implantą.

***************

Renatos istorija:

Pilkas veidas – mano, nes jis be šypsenos.
Geros emocijos – ne man, nes nėra šypsenos.   
Nusišypsočiau žmonėms, draugams, darbdaviams, vyrui, vaikams, bet bijau...
Bijau žvilgsnio, pasibjaurėjimo, nesupratimo…
Aš nebenoriu pilkos spalvos, nebenoriu skausmo ir kančios…
Noriu, kad dingtų pilkas veidas ir atsirastų spalvota ŠYPSENA...

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Pirmiausia yra reikalingas ortodontinis gydymas – dantų tiesinimas breketais. Pastaruoju metu tenka sutikti labai daug pacientų, kuriems to reikia. Žandikauliai neužauga tiek, kad tilptų visi dantys. Žandikaulių neužaugimo priežasčių yra kelios.

Žinoma, paveldimumas yra viena jų – tam tikra nulemta žandikaulio forma yra svarbus aspektas. Kita priežasits yra maistas. Žmonės naudoja daug termiškai apdoroto, minkštos konsistencijos maisto. Ypač dažnai jį valgo vaikai, todėl yra nepakankamai darbo kramtomiesiems raumenims, o tai neskatina žandikaulių taisyklingai augti.

Dar viena priežastis yra kvėpavimas per burną dėl dažnų slogų ar išvešėjusių adenoidų arba anginos. Tokiu atveju įtempti raumenys nuolat spaudžia žandikaulį iš šonų ir jis užauga siauras. Per anksti pašalinti pieniniai dantys taip pat sutrikdo augimą. Taigi, yra daugybė priežasčių atsirasti tokioms patologijoms. Pirmieji žmonės, galintys užkirsti kelią per mažam žandikauliui yra tėvai. Aišku, jeigu jie būtų pakankamai informuoti ir motyvuoti.

Dantų pilkumas – tautinis bruožas. Lietuvių oda, dantys, plaukai turi daug pilko pigmento. Dažnai net balinant dantis nepavyksta pilnai jo pašalinti, jie būna šviesesni, bet pilkšvo atspalvio.

********************

Gerdos G istorija:

Vos tik išvydusi konkursą, kurio prizas – tobula šypsena, širdyje iškart drugeliai suplazdėjo. Pagalvojau, kad gal man nusišypsos laimė ir tapsiu ta laimingąja.

Mano manymu, šypsena yra svarbiausia žmogaus puošmena. Šypsena gražiau už bet kokį makiažą. Tačiau kad ir kaip mėgstu šypsotis, visada prisidengiu burną. Man gėda. Gėda dėl tarpo tarp priekinių dantų. Kaip tik pražvelgiau visas savo nuotraukas – visose aš šypsausi sučiaupusi burną, nors norėčiau plačiai nusišypsoti. Tačiau būtų gėda pažiūrėti į nuotrauką, kadangi viskas, kas joje kristų į akis, būtų tas nelemtas tarpas tarp dantų. Labai norėtųsi šypsotis ir visiems rodyti savo šypseną. Juk ji – laimės ženklas.

Turėdama gražią šypseną visada ir visiems šypsočiausi taip stengdamasi priversti nusišypsoti ir kitus. Juk besišypsantys veidai kur kas gražesni už surūgusius. Kadangi esu jauna iš bendraamžių sulaukiu net pašaipų dėl tarpo tarp dantų, todėl tai dar labiau varo į neviltį...

Žinau, kad tobulai šypsenai reikėtų ir balinti dantis, tačiau man svarbiausia užpildyti tarpą tarp dantų ir mano gyvenimas apsiverstų aukštyn kojom. 

Parašiau jums, nes vis dar tikiu stebuklais, tikiu, kad mano noras gali išsipildyti. 

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Nedažnai pasitaiko sutikti tokius dailius, sveikus, gražios formos natūraliai baltus dantis. Tobulas gamtos kūrinys – žiūrint odontologo akimis. Labai norint, tą tarpelį galima lengvai uždaryti plombuojant. Taip pat galima breketų pagalba sustumti dantis, kad neliktų tarpo. Jau anksčiau esu minėjusi, kad tarpelis tarp dantų gali būti išskirtinis individualus požymis, kurio tikrai neverta gėdytis.

********************

Akcijos „Sugrąžinkim mamai dantukus“ organizatorės ir savo mamą be galo mylinčios Dukros istorija:

Rašau savo mamos vardu, nes mama, švelniai tariant, šiame konkurse dalyvauti bijo. Reikėjo viso savaitgalio įtikinėjimo:

- Niekur aš nedalyvausiu, nenoriu, kad visi matytų mane tokią…
- Mamyte, mes tavo tik dantukus nufotografuosim. Jeigu žmonės neišrinks tavęs, niekas ir nepamatys. O jeigu išrinks ir gydytojai nuspręs, kad tau gali padėti – vėl turėsi dantukus.

Ir taip po poros dienų įtikinėjimo pavyko gauti sutikimą.
Ilgos ir graudžios istorijos tikriausiai neverta rašyti. Paminėsiu tik tai, kad mamos žandikaulis deformavosi jaunystėje, po nėštumo. Mamos dantukai tokie pasidarė ne dėl jos kaltės (mama nerūko ir negeria), tuo metu finansinė padėtis neleido jai užkirsti kelią tokioms pasekmėms, kokias dabar matote nuotraukoje.

Ir taip mama su tokiais dantukais gyvena ir vis sako, kad pasitaupys pinigėlių juos susitvarkyti. Prieš porą metų su sese nuvežėme mamą pas odontologą, kad jis įvertinęs situaciją pasakytų, kiek kainuotų dantų tvarkymas. Tuo metu atsakymas buvo: reikalinga ne viena operacija ir galutinė suma - apie 40-50 tūkst. Lt. Moteriai, kuri viena išlaiko butą, mašiną ir dar padeda dviem savo vaikams, tokie pinigai nėra maži. Mama tuo metu iš Kauno grįžo su mintimis, kad galbūt ne taip jai ir reikia tos šypsenos.

Tačiau mes su sese nenuleisim rankų. Nors ir netiesiogiai, tačiau juk būtent dėl mūsų ji šiuo metu negali šypsotis… O, kaip rašo kiekviena šio konkurso dalyvė, šypsenos yra vertas kiekvienas. 

Gydytojos Rūtos Abloževičienės komentaras:

Tikrai sudėtinga situacija, pagal nuotrauką net ne viskas matosi. Yra kaulo asimetrija, dantų susigrūdimas, trūksta dešinės pusės iltinio danties viršuje. Tie dantys, kurie yra, – blogos būklės. Gali būti reikalingas ir ortodontinis gydymas, ir protezavimas, ir implantavimas. Aišku viena, situacija nėra lengvai ir paprastai išsprendžiama, o gydymas užtruktų tikrai ne vieną mėnesį.

****************

Nuo balandžio 10 d. iki balandžio 16 d. portale prasidės viešas balsavimas. Pasibaigus balsavimui iš 5 daugiausiai portalo lankytojų balsų sulaukusių istorijų komisija išrinks vieną laimėtoją, kuris apsilankęs „Grožio chirurgijos“ klinikoje galės džiaugtis tobula šypsena.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)