Turtinga naudingų medžiagų mityba reikėtų rūpintis visus metus. Vis dėlto pavasarį labiau norisi žalumos ir lengvumo. Šiuo metų laiku patartina dažniau vartoti vitamino D turinčių produktų.

Gyvename tokiomis klimato sąlygomis, kai ne visada galime pasimėgauti saulės šviesa, todėl apie 70 procentų Baltijos šalyse gyvenančių žmonių skundžiasi vitamino D trūkumu. Jo gauti taip pat galima iš gyvulinės kilmės produktų. Šio vitamino yra žuvų taukuose, svieste, margarine. Taip pat įvairiose žuvyse: lašišoje, tune, silkėje, ikruose bei kiaušinių tryniuose ir pieno produktuose.

Artėjant pavasariui norisi daugiau žalių produktų, kuriuose gausu vitaminų ir mineralų. Tam, kad aprūpintume organizmą reikiamais elementais, galime rinkti pirmąsias žoleles: dilgėlių, kiaulpienių daigelius. Juos galima dėti į salotas. Taip pat rekomenduojama salotas paįvairinti įvairiomis turimomis daržovėmis. Tam puikiai tinka ridikėliai. Jei nėra galimybės įsigyti lietuviškų daržovių, galima rinktis ir šaldytas, ar atvežtines.

Iš po žiemos likusiuose vaisiuose ir daržovėse vitaminų gal ne tiek daug kiek šviežiuose, bet juos taip pat naudinga valgyti. Reiktų prisiminti ir šaldikliuose nuo vasaros likusias šaldytas uogas.

Puikiai vitaminais aprūpina organizmą juodieji serbentai. Vitaminu C gali praturtinti ir citrusiniai vaisiai: greipfrutai, citrinos, apelsinai. Iš jų galima spausti sultis, valgyti tiesiog nuluptus. Lietuviški obuoliai irgi turi šio vitamino, tačiau citrusams neprilygsta.

Svarbu, kad žmogaus mityba būtų įvairi, netrūktų būtinųjų medžiagų. Taip pat reikia nepamiršti grūdinių produktų, kurie yra puikus B grupės vitaminų šaltinis. Kuo racionas platesnis, tuo geriau. Aišku, geriausia rinktis šviežius produktus. Tačiau kartais norisi paįvairinti skonį – tuomet galima rinktis ir raugintus kopūstus, pomidorus ar agurkus. Jei žmogaus skrandis sveikas, jam tokie produktai tikrai nepakenks.

Norėdami gauti šviežių daržovių ar prieskoninių žolelių žmonės juos pradeda auginti namuose. Tai irgi puiki išeitis norint turėtų šviežią, kvepiantį produktą.

Komentaras

Žurnalistė ir kulinarė Beata Nikolson:

- Norėdama, kad pavasarį vaikai būtų visada energingi ir geros nuotaikos, kartais duodu žuvies taukų, ir svarbiausia stebiu, ką jie valgo, visada duodu kaip įmanoma daugiau daržovių ir vaisių. Visokių papildomų vitaminų per daug nevartojame. Mėgstam susiplakti kokteilių. Mano dukra labai mėgsta juos su bičių produktais: medum, žiedadulkėm. Dažnai į kokteilius įberiu chia sėklų arba linų sėmenų. Manau, kad subalansuota mityba, reguliarus valgymas ir saikas yra labai svarbu.

Beatos kokteilis „Turbo kefyras“

Šaldytas spanguoles, bananą, 1 šaukštelį medaus, kefyrą, 1 šaukštą kviečių gemalų ir 1 šaukštą maltų linų sėmenų sudėti į plaktuvą ir suplakti. Skanaus!