Esu dviejų vaikų mama ir visą savo laiką praleidžiu namuose. Namų režimas, aišku, nėra pats geriausias mano figūrai. Tik nežinau, ką daryti. Jau išbandžiau visas dietas, mėginau net atsisakyti mėsos, tačiau svoris, jei ir dingsta trumpam, tai grįžta su kaupu. Žinau, kad egzistuoja dar intuityvus valgymas. Kaip jis veikia ir ar padeda norint atsikratyti svorio visiem laikams?

Atsako gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė

- Intuityvus valgymas yra moksliškai pagrįstas metodas, kuris remiasi alkio ir apetito paisymu, aiškiai atskiriant fiziologinį alkį nuo emocinio.

Šios mitybos pagalba kuriamas sveikas santykis su maistu, protu ir kūnu. Taip pat siekiama tapti savo paties kūno ekspertu, pačiam vertinant signalus, kuriuos skleidžia jūsų kūnas.

Per daugelį metų dietų, badavimų ir įvairiausių kitų mitybos eksperimentų, žiniasklaidos skleidžiamų mitybos teorijų ir maisto ribojimo skatinimo žmonės praranda paprastą gebėjimą įsiklausyti į savo kūną, norus. Intuityvus valgymas padeda subalansuoti mitybą ir įneša į ją daugiau įvairovės.

Mokslininkai įrodė, jog žmonės, kurie vadovaujasi tokia mityba yra mažesnio svorio nei kiti, turi mažesnį cholesterolio kiekį, geriau vertina save ir savo kūną. Mano praktika rodo, kad žmonės pasirinkę šį mitybos būdą tiesiog pradeda jausti daugiau laisvės.

Pagrindiniai principai, kuriais vadovaujasi intuityvus valgymas:

1. Atsisakykite dietos mąstymo. Išmeskite iš galvos visas dietas, kurių jūs laikėtės. Juk pastebėjote, kad jos nepadėjo arba padėdavo laikinai. Supykite, jos jus apgavo, todėl neverta jų laikytis.

2. Gerbkite savo alkį. Valgykite, neleiskite sau badauti ir kankinti savo kūną. Priešingu atveju, jus gali apsėsti potraukis persivalgyti. Jeigu jūs badausite, visas jūsų sąmoningo valgymo supratimas nueis šuniui ant uodegos. Mokymasis pagerbti šį labai svarbų mūsų kūno signalą – alkį – yra ašis atstatant pasitikėjimą savimi ir maistu. Taip pat raskite būdų nusiraminti, kai jus kamuoja blogos emocijos. Valgymas – ne išeitis.

3. Susitaikykite su maistu. Skelbkite paliaubas maistui. Suteikite sau besąlygišką leidimą valgyti. Jei ribosite maistą ar neleisite valgyti sau tam tikrų produktų, organizmas gali sureaguoti, kad stengiatės iš jo atimti reikalingas medžiagas. Reakcija į tai – persivalgymas, po kurio seka smarkus kaltės jausmas.

4. Gerbkite savo kūną ir sveikatą. Valgydami darykite sprendimus, kurie būtų naudingi jūsų sveikatai, tačiau nepamirškite, kad jūsų maistas nebūtinai turi būti vien tik sveikas. Jūs galite leisti sau pasmaguriauti, tačiau neskriaudžiant savo kūno, vis sugrįžtant prie kūno poreikių tenkinimo.