Pastebėjau, kad jau savaitę nepraeina dantenų paburkimas, o valant dantis smarkiai kraujuoja. Anksčiau tai kartodavosi, bet praeidavo po kelių dienų. Šį kartą maudžia ir visą skruostą. Visai nenoriu eiti pas stomatologą. Ar galima kaip nors išsigydyti dantenų paburkimą namuose ir kokios yra dantenų ligų priežastys ir pasekmės?

Vilma, 28 metai

Specialisto komentaras:


Odontologijos klinikos „Pro-implant“ periodontologė Solveiga Kelbauskienė:

- Tai, ką pacientė vadina dantų paburkimu, gali būti rimta dantenų liga, kurios pasekmės - kitos ūmios ligos. Šiais laikais odontologijos klinikose taikomi įvairūs skausmą malšinantys būdai, kurių dėka žmogus nepatiria diskomforto, tad bijoti odontologų nėra reikalo. Pirmiausia pacientą apžiūrime, pakonsultuojame ir parodome, kaip taisyklingai prižiūrėti burnos ertmę. Tik kai pagerėja paciento būklė, taikome gydymą, kuris priklauso nuo ligos stadijos. Tokiam gydymui naudojame specialų lazerį, kurio pagalba neskausmingai šalinami infekuoti, uždegimo pažeisti periodonto audiniai. Procedūros metu dezinfekuojama periodontalinė kišenė, nuvalomas danties šaknies paviršius. Po procedūros mažėja patinimas ir kraujavimas, nekankina skausmas.

Svarbu suprasti, jog dėl dantenų pažeidimo kasdien į jūsų bendrą kraujotakos sistemą patenka didelis kiekis bakterijų. Ankstyvoje stadijoje galima neskausmingai sustabdyti ir net visiškai išgydyti daugumą periodonto ligų. Tačiau ligai įsisenėjus, galima netekti dantų. Tokiu atveju gydymas kainuoja brangiai, o ir skausmas didesnis. Aišku, dantų implantacija gali padėti susigrąžinti dėl periodonto ligų prarastus dantis ir kartu gyvenimo kokybę, tačiau žymiai pigiau yra šito išvengti - užbėgti ligoms už akių arba laiku jas išgydyti.

Kartais dantenų ligos formuojasi nepastebimai ir tik specialistas gali pastebėti ligą. Pasitaiko atvejų, kai žmonės tikrinasi, tačiau net pats odontologas nepastebi periodontito. Todėl taip pat rekomenduočiau kartas nuo karto keisti odontologą arba apsilankyti pas periodonto specialistą – periodontologą.

Dantenų ligų priežastys

Periodonto (dantį supančių audinių) ligos prasideda nepriklausomai nuo paciento amžiaus. Pagrindinė periodonto ligų atsiradimo priežastis yra bakterijos. Jos kaupiasi ant dantų ir formuoja apnašas, o tai veikia dantenas, kurios ilgainiui tampa neatsparios infekcijoms. Kai imuninė sistema puola infekciją, prasideda dantenų uždegimas. Laikui bėgant, uždegimas pažeidžia dantenas ir kaulo struktūrą, stabiliai laikančią dantis. Rezultatas – sunkios periodonto ligos: periodontitas, parodontozė, dėl kurių pacientas gali net netekti dantų.

Grėsmė širdžiai

Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad tokia, iš pažiūros maža problema kaip bakterinės burnos infekcijos yra viena širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Iki 91 proc. pacientų, sergančių širdies ligomis, serga periodonto ligomis. Uždegimas burnos gleivinėje sukelia uždegimą kraujagyslėse, o jis neleidžia pakankamam kiekiui kraujo cirkuliuoti tarp širdies ir kitų organų. Galiausiai padidėja kraujo spaudimas, o kartu ir insulto rizika.

Suaktyvina kitas ligas

Tyrimais taip pat nustatyta sąsaja tarp burnos sveikatos ir plaučių, Alzheimerio ligų. Dantenų ligos gali būti net impotencijos ir erekcijos sutrikimų priežastis. Ištirta, jog vyrams, sergantiems sunkiomis periodonto ligomis, tikimybė patirti erekcijos sutrikimų išauga tris kartus.

Dantenų uždegimas turi sąryšį ir su diabetu. Burnoje prasidėjęs uždegimas susilpnina organizmo gebėjimą kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir komplikuoja insulino pasisavinimą, o tai kelia didelę grėsmę mūsų sveikatai.

Simptomai, signalizuojantys apie dantenų ligas:

Kraujuojančios dantenos yra pirmas dantenų uždegimo požymis. Taip pat raudonos arba melsvai raudonos dantenos.

Dantenų padidėjimas (paburkimas).

Blogas kvapas iš burnos (kartais patys galite to nepajusti, tačiau visada atkreipkite dėmesį, jei tai jums pasako artimieji ar draugai, nes tai gali būti rimto sveikatos sutrikimo ženklas).

Apsisaugokite nuo periodontito:

Kasdien taisyklingai valykite dantis, tarpdančius, liežuvį. Kartais papildomai pamasažuokite dantenas minkštu šepetėliu. Jei patys neišmanote, kaip tai daryti – nebijokite klausti odontologo.

Skalaukite burną antiseptiniais (dezinfekuojamaisiais) tirpalais. Gydymui skirtus tirpalus paskiria tik odontologas, todėl visada geriausia pasitarti su juo ir rekomenduojamus preparatus pirkti vaistinėse.

Taisyklingai maitinkitės. Vartokite daugiau vitaminų turinčio maisto: daržovių, vaisių.

Reguliariai šalinkite dantų apnašas - profesionali burnos higiena labai svarbus faktorius siekiant išvengti periodonto ligų.

Reguliariai lankykitės pas gydytoją odontologą.