Konsultuoja Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Jūratė Karalevičienė:

Kaip medikė norėčiau akcentuoti, kad soliariumai – tai paslauga, kurios geriau atsisakyti. Medikų nuomone, ultravioletinė spinduliuotė tik griežtai dozuojama gali būti naudinga, bet dažniau gali pakenkti sveikatai.

Prieš naudojantis soliariumu būtina pasitarti su gydytoju dermatologu ar šeimos gydytoju ir, žinoma, įsitikinti, kad šias paslaugas teikianti įmonė turi leidimą – higienos pasą, kuris liudija, kad veiklos sąlygos atitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimus. Teikti soliariumų paslaugas asmenims, nesulaukusiems aštuoniolikos metų yra draudžiama.

Visiškai atsisakyti šios paslaugos turėtų praeityje saulėje stipriai nudegę asmenys, turintieji piktybinių odos pakitimų, sirgę odos vėžiu bei turintys juo sirgusių šeimos narių, nėščios moterys bei tie, kas turi širdies stimuliatorius ar tranplantuotus organus. Taip pat soliariume nereikėtų lankytis tiems asmenims, kurie vartoja odos jautrumą ultravioletiniams spinduliams padidinančius vaistus. Jų sąrašas yra labai ilgas – tai antibiotikai, antidepresantai, sulfanilamidai, diuretikai, vitaminas A, vaistai diabetui bei grybeliniams susirgimams gydyti, kontraceptiniai preparatai ir daugelis kitų. Todėl gydytojo konsultacija yra būtina.

Besaikis kaitinimasis soliarimuose gresia odos nudegimais, akių pažeidimu, priešlaikiniu odos senėjimu, imuninės sistemos susilpnėjimu. Pastaruoju metu vis daugiau medicininių studijų gana prieštaringai vertina tiesioginį ryšį tarp soliariumų ir odos vėžio, tačiau bet kuriuo atveju, kol nėra įrodyta, kad ultravioletinė spinduliuotė yra saugi sveikatai, soliariumų paslaugomis reikėtų naudotis labai atsakingai.

Ypač pavojingi intensyvūs seansai, siekiant pasigražinti kokiai nors progai, nes per trumpą laiką gaunama labai didelė ultravioletinių spindulių dozė. Reikėtų griežtai laikytis naudojimosi soliariumu reikalavimų, kurie ir sukurti, rūpinantis visuomenės sveikata. Deginantis soliariume nepatartina naudoti įdegį skatinančią kosmetiką, nes taip dar labiau pažeidžiama apsauginė odos funkcija.

Be to, įdegęs ir ypač – nenatūraliai, kūnas civilizuotoje visuomenėje jau tapo atgyvena. Tai ne tik nemadinga, bet ir atskleidžia asmens neišprusimą rūpinantis savo sveikata.