Angina – kas tai?

Kitas anginos pavadinimas – ūmus tonzilitas, tai yra ūmus infekcinis tonzilių uždegimas. Šio susirgimo klasifikacija pakankamai plati ir ji priklauso nuo sukėlėjo, ligos eigos bei išorinių simptomų. Išskiriamos tokios anginos rūšys, kaip peršalimo, folikulų, pūlinga, virusinė, bakterinė ar grybelinė angina.

Nepaisant daugybės formų, pagrindiniai ūmaus tonzilito simptomai vaikams ir suaugusiems yra tokie patys. Prie jų priskiriama pakilusi temperatūra, bendras silpnumas, skausmas ryjant, tonzilių spalvos pakitimas iki ryškiai raudonos su galimais pūliniais ir balsvomis apnašomis, kaklo limfmazgių padidėjimas ir skausmingumas.

Kaip anginą gydyti liaudies priemonėmis

Ką tiksliai daryti, pasakys jus apžiūrėjęs gydytojas, kuris taip pat nustatys ligos sukėlėją. Paprastai tokiu atveju skiriami arba antibiotikai, arba priešvirusiniai ar priešgrybeliniai preparatai.
Mes papasakosime apie tai, kaip namų sąlygomis liaudies medicinos metodai gali padėti sumažinti šios ligos simptomus ir padėti pasveikti.

Taigi, pradėsime nuo medaus – produkto, apie kurio naudingąsias savybes seniai sklando legendos. Sergant angina medų naudinga laikyti burnoje tol, kol jis visiškai ištirpsta. Jeigu medaus nemėgstate, galime kelis kartus per dieną burną skalauti šiltu medaus ir vandens tirpalu.

Yra dar vienas receptas: sumaišyti po arbatinį šaukštelį medaus ir sviesto, įberti sodos ant peilio galiuko. Visa tai pakaitinti tol, kol atsiras putos, tada atvėsinti ir išgerti.

Sergant angina naudingas ir kitas bitininkystės produktas – pikis. Vaistiniu pikio antpilu tepkite ant tonzilių esančius pūlinėlius arba po kiekvieno valgymo lėtai sukramtykite po mažą gabalėlį (apie du gramus) sauso pikio.

Taip pat labai naudinga tonziles tepti kėnio aliejumi. Iš išorės šį aliejų kruopščiai įtrinkite į kaklo odą toje vietoje, kur yra tonzilės.

Nepamirškite ir alijošiaus sulčių, sumaišytų su medumi – tai padės sumažinti gerklės skausmą. Reikia išspausti dviejų-trijų apatinių alijošiaus lapų sultis ir sumaišyti jas su vienu arbatiniu šaukšteliu medaus. Šį skystį gerkite po vieną arbatinį šaukštelį tris kartus per dieną, likus dešimčiai minučių iki valgio.

Be medaus, gerklę galima skalauti įvairiais nuovirais ir tirpalais. Pavyzdžiui, pusėje stiklinės šilto vandens ištirpinkite vieną valgomąjį šaukštą medetkų tinktūros.

Gerklės skalavimui galima naudoti ir jodo bei druskos tirpalą. Tam stiklinėje šilto vandens ištirpinkite po pusę šaukštelio druskos ir maistinės sodos, tada įlašinkite tris ar keturis lašus jodo. Gautu tirpalu gerklę skalaukite keturis kartus per dieną po valgio.

Liepos ir aviečių lapų nuovirai pasižymi puikiomis priešuždegiminėmis savybėmis. Šiuos nuovirus ruošti reikia taip pat: į stiklinę verdančio vandens įberkite valgomąjį šaukštą smulkintų lapų, pavirkite penkias minutes ir tada 30-40 minučių leiskite pastovėti. Iškoštu ir šiltu nuoviru gerklę skalaukite kelis kartus per dieną.

Štai dar vienas liaudies receptas, skirtas gerklei skalauti. Valgomąjį šaukštą smulkintos sausos jonažolės užpilkite stikline verdančio vandens ir 15 minučių virkite vandens vonelėje. Tada atvėsinkite ir įlašinkite 30 lašų 10 procentų bičių pikio ekstrakto. Toks tirpalas pasižymi puikiomis priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat turi antimikrobinį poveikį.

Tiems, kurie nori gauti „viską ir iškart“, labiausiai padės skalavimas vaistažolių nuoviru. Tam reikia 30 gramų jonažolės, 30 gramų vaistinės ramunėlės, 25 gramų medetkos žiedų ir 15 gramų linų sėklų. Visas vaistažoles susmulkinkite, suberkite į porcelianinį indą, užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 30 minučių ir iškoškite. Paruoštu nuoviru gerklę skalaukite penkis kartus per dieną.

Be skalavimo galima pasiruošti ir geriamų preparatų. Vertėtų išbandyti citrinos ir svogūno sulčių mišinį. Tarka susmulkinkite svogūną ir citriną su žievele, tada išspauskite sultis ir po pusę arbatinio šaukštelio sulčių mišinio gerkite penkis-šešis kartus per dieną po valgio.

Kompresai – dar viena išbandyta liaudiška priemonė nuo anginos. Štai keli per šimtmečius patikrinti metodai:

1. Sumaigykite tris-keturias virtas vidutinio dydžio bulves, įpilkite valgomą šaukštą bet kokio aliejaus bei įlašinkite tris lašelius jodo. Šią masę sukrėskite į minkštą audinį ir uždėję ant kaklo apvyniokite šaliku. Toks kompresas labai tinka prieš naktį, reiktų jų laikyti iki pat ryto.

2. Kelis marlės sluoksnius sudrėkinkite degtine, uždėkite ant gerklės, ant viršaus užvyniokite polietileno plėvelę, tada vatą ir vilnonį šaliką. Kompresą laikykite aštuonias valandas.

Pabaigai reikia priminti, kad sergant angina laiku neskyrus tinkamo gydymo, kyla rimta komplikacijų – miokardito, nefrito, glomerulonefrito, reumato ir lėtinio tonzilito – rizika.

Kadangi specialios profilaktikos šiai ligai nėra, būtina saugoti savo sveikatą. Negerkite labai šaltų gėrimų, renkitės priklausomai nuo oro sąlygų, kruopščiai plaukitės rankas ir laikykitės asmens higienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)