55-erių metų vyras į Marburgo universiteto nediagnozuotų ligų kliniką kreipėsi dėl to, kad jau metus laiko medikai negalėjo nustatyti sveikatos būklės blogėjimo priežasčių. Pacientui pasireiškė sunkus širdies nepakankamumas, neaiškios etiologijos padidėjusi temperatūra, hipotireozė, ezofaginis refliuksas, padidėję limfmazgiai, rašo lenta.ru.

Paciento anamnezėje buvo paminėtas tik 2001 m. abiejų dubens sąnarių pakeitimas keraminiai protezais. Taip pat tai, kad 2010 m. kairysis protezas sulūžo ir buvo pakeistas metaliniu.

Ši aplinkybė ir prisiminta viena „Daktaro Hauso“ serija padėjo prof. J.Šeferiui įtarti, kad dėl paciento negalavimo gali būti kalta organizmo intoksikacija kobaltu, kurią sukelti galėjo nekokybiškas metalinis protezas.

Profesorius dažnai naudoja „Hauso“ serijas kaip mokomąją medžiagą savo studentas. Ir kaip tik prieš kelias dienas, kai į jį kreipėsi minėtasis pacientas, vokietis su būsimais medikais nagrinėjo serialo epizodą, kuriame būsimoji Hauso uošvė susirgo po to, kai jai buvo implantuotas nekokybiškas metalinis sąnario protezas ir organizme kobalto kiekis kelis kartus viršijo leidžiamas normas.

Atlikus tyrimus diagnozė ir realiam pacientui buvo patvirtinta. Tad nieko nelaukiant metalinis protezas, kurio galvutė buvo stipriai pažeista, pakeistas nauju keraminiu. Netrukus po to ligonio būklė ėmė gerėti, o praėjus 14 mėnesių po operacijos paciento širdies veikla pagerėjo 40 proc., temperatūra buvo normali, refliukso simptomai taip pat išnyko. Tiesa, ligos metu pablogėjusi klausa ir regėjimas atsistatė tik iš dalies.