Centro duomenimis, 2013 m. Panevėžio apskrityje užregistruoti 994 vėjaraupių atvejai (sergamumo rodiklis 41,35 atvejo/10 000 gyventojų). Didžiausias sergamumas vėjaraupiais registruotas Rokiškio rajone ir Panevėžio mieste (atitinkamai 74,01 ir 47,22 atvejo/10 000 gyventojų), mažiausias - Kupiškio rajone (7,80 atvejo/10 000 gyventojų).

Analizuojant sergamumą vėjaraupiais pagal amžiaus grupę, matyti, kad daugiausiai susirgimų registruojama tarp 4-6 m.amžiaus vaikų, šiek tiek mažiau - tarp 0-3 m. amžiaus vaikų.

Vėjaraupiai yra ūminė virusinė liga, kurią sukelia Varicella-zoster virusas, priklausantis Herpesviridae šeimai. Ši liga plinta 3 būdais: oro lašeliniu (kosint, čiaudint, kalbant), taip pat per placentą (jei serga nėščioji) ir tiesioginio kontakto metu, kai yra liečiami bėrimai. Virusas yra itin lakus, gali pasklisti po visą pastatą, tačiau jautrus ultravioletiniams spinduliams, lauke greitai žūva, todėl užsikrečiama tik uždarose patalpose.

Didžiausią grėsmę vėjaraupių infekcija kelia kūdikiams, nėščioms moterims bei tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs. Persirgus vėjaraupiais virusas lieka organizme ir susilpnėjus imuninės sistemos funkcijai, labai dažnai vyresnio amžiaus žmonėms sukelia juostinę pūslelinę.

Inkubacinis ligos periodas, iki pirmųjų ligos požymių pasireiškimo, trunka 11-21 dieną. Svarbu žinoti, kad likus porai dienų iki ligos pradžios, žmogus jau gali užkrėsti kitus. Ligos pradžia ūmi. Iš pradžių pasireiškia nespecifiniai požymiai - karščiavimas, silpnumas, bloga savijauta. Vėliau išberia veido, plaukuotos galvos dalies, rankų, kojų bei viso kūno odą, kartais net gleivines. Beria bangomis, kas 1-2 dienas. Išbertas vietas labai stipriai niežti. Asmuo, sergantis vėjaraupiais, aplinkiniams pavojingas apie 10 dienų, todėl labai svarbu, kad ligonis laikytųsi gulimo režimo, gertų daug skysčių.

Primename, kad geriausia apsauga nuo vėjaraupių yra skiepai.

Rekomenduojama paskiepyti anksčiau nesirgusius vaikus, vyresnius nei 12 mėnesių amžiaus, ypatingai tuos, kurie lanko vaikų ugdymo įstaigas ar serga lėtinėmis ligomis, imuniteto nepakankamumu. Taip pat rekomenduojama pasiskiepyti suaugusiems, kurie slaugo ligonius ir nėra sirgę vėjaraupiais, kitus asmenis, turinčius didelę kontakto su šia infekcija riziką bei tiems asmenims, kurių imuninė sistema nusilpusi.

Vėjaraupių vakcina negalima skiepyti nėščiųjų, taip pat asmenų, kuriems neseniai buvo perpiltas kraujas ar buvo skiriami imunoglobulinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)