Kur gimsta balsas?

Garsas gimsta gerklose, o plaučiai, liežuvis, gomurys, lūpos, dantys ir kiti organai padeda iš jų suformuoti žodžius. Balso aparatą sudaro balso klostės, tarp kurių yra balso plyšys.
Balso klostės – du pailgi gerklų paviršiaus audinio iškilimai, kurie yra tarp gerklų kremzlių. Esant ramiam kvėpavimui balso plyšys tampa trikampio formos, kalbant – ovalo formos, šaukiant jis susiaurėja. Balso klostes dengia plona gleivinė, ant kurios esant įvairiems susirgimams formuojasi mazgeliai, dėl kurių žmogus gali pradėti kimti. Balso aukštis priklauso nuo balso klosčių, storio ir ilgio. Pavyzdžiui, žemesnį balsą turi asmenys storomis balso klostėmis.

Balso tipai ir rūšys 

Balsas gali būti aukštas, vidutinis arba žemas. Aukšti moterų balsai vadinami sopranais, vidutiniai – mecosopranais, žemi – kontraltais. Aukšti vyrų balsai įvardijami tenorais, vidutiniai – baritonais, žemi – bosais. Itin aukšti stipriosios lyties atstovų balsai vadinami kontratenorais.

Aukšti dailiosios lyties atstovių dainininkių balsai – sopranai – dar skirstomi į koloratūrinius, lyrinius, dramatinius, mišrius ir komiškuosius. Mecosopranų tipai – lyrinis, dramatinis ir koloratūrinis. Atskiros kontraltų kategorijos dažniausiai neišskiriamos. Tenorai skirtomi į altino, kontratenorus, lyrinius, dramatinius, mišrius ir herojinius. Vidutiniai stipriosios lyties atstovų balsai – baritonai – skirstomi į lyrinius, dramatinius ir bosus-baritonus, o žemiausieji – bosai – į aukštus, centrinius ir žemus.

Ką balsas gali pasakyti apie žmogų? 

Anot mokslininkų, balsas parodo žmogaus asmenybę, jo polinkį į meilės nuotykius, galimybes daryti įtaką aplinkiniams, be to, gražus balsas lemia neišvaizdžių žmonių patrauklumą. Aukštesniu balsu kalbantys asmenys laikomi mažiau patikimais, isteriškais ir valdingais, labiau pasitikima turinčiais žemesnį toną. Be to, aplinkiniams įtariai atrodo ir lėtai žodžius dėliojantys, kalbant mintį pametantys arba mintis beriantys greitakalbe žmonės. Geriausia laikoma kiek greitesnė, tačiau sklandi ir užtikrinta kalba. 

Priešingos lyties atstovus balsas veikia skirtingai – moterims patinka žemu balsu kalbantys vyrai, jie laikomi seksualesniais, geresniais partneriais, be to, jais aplinkiniai geriau pasitiki. Vyrams labiau patinka moterys, kuios kalba kiek aukštesniu balsu. Būtent šio balso rūšies rodo ne tik patrauklumą, bet ir polinkį į neištikimybę!

Balso mutacija

Berniukui bręstant ir tampant jaunuoliu jo balsas taip pat keičiasi. Balso mutacija prasideda sulaukus 12–13 m. Šis laikotarpis vadinamas priešmutacine būsena. Ji trunka apie 5 mėnesius. 14–16 metų jaunuoliui prasideda „aštrioji“ mutacija, kuri trunka apie 2 mėnesius. Keičiantis balsui paaugliai gali užkimti arba visiškai prarasti balsą. Todėl patariama vaikinams neužsiimti veikla, susijusia su dainavimu. 16–18 metų paaugliui visiškai susiformuoja stipriosios lyties atstovams būdingas balsas. Mutacijos procesas gali užsitęsti dėl peršalimo ligų. Jeigu pastebima, kad vaikinas fiziškai subrendo, tačiau jo balsas nepasikeitė, reikėtų apsilankyti pas gydytoją. Vis dėlto netgi medikų pagalba ne visada veiksminga – kai kurie vaikinai visą gyvenimą kalba itin aukštu balsu. Mutacija daugiausia problemų kelia muzikaliems jaunuoliams – nuostabų balsą turėję berniukai negali būti tikri, kad jis bus toks pat ir suaugus.

Kaip išsaugoti gražų balsą?

Kalbos instrumentas – balsas – itin jautrus. Jam pakenkti galima lengvai ir greitai, tačiau atstatyti – itin sudėtinga. Norintiems išsaugoti gražų balsą derėtų atsisakyti žalingų įpročių, pavyzdžiui, nerūkyti ir nevartoti svaigiųjų gėrimų – jie kenkia labiausiai. Be to, balsui žalą daro ne tik tiesioginis rūkymas, bet ir buvimas prirūkytoje patalpoje.
Norint džiaugtis maloniai skambančiu balsu nederėtų piktnaudžiauti aštriu, riebiu arba rūkytu maistu. Geriausia rinktis kiek atvėsusius patiekalus. Retesni turėtų būti ir pasimėgavimai labai kietu maistu, kuris drasko gerklės gleivinę. Gražus balsas „nemėgsta“ ir gazuotų vaisvandenių bei mineralinio vandens. 

Kasdien be pertraukų derėtų kalbėti 2–3 valandas, nes balsas gana greitai pavargsta. Todėl tiems, kas savo darbe nuolat kalba, derėtų bent laisvalaikiu stengtis patylėti. Ne į naudą ir negydomos peršalimo ligos arba kalbėjimas užkimus, be to, nedaugiažodžiauti reikėtų ir lauke spaudžiant šaltukui. Emocingiems žmonėms vertėtų susirūpinti balsu – dažnai per garsiai kalbant ar rėkiant žalojamos balso klostės. Balsas kenčia ir kalbant žemiau arba aukščiau nei tikrasis tonas. Be to, gražų balsą turėsite, jeigu gerai išsimiegosite ir propaguosite ramų gyvenimo būdą, nes stresas – pagrindinė prikimusio ir pavargusio balso priežastis.

Balsą teigiamai veikia vanduo, todėl derėtų gerti kuo daugiau skysčių, pavyzdžiui, apie 3 litrus per dieną. Vandens negalima keisti kava, naudingiau ir sveikiau gerti natūralių žolelių arbatą. Be to, balsą reikėtų „drėkinti“ ne tik iš vidaus, bet ir išorės, ypač šaltymečiu, kuomet patalpų oras išsausėja dėl šildymo įrenginių. Pastarąjį sudrėkinti galima specialiais drėkintuvais, be to, prie šildytuvo padėtas indas su vandeniu taip pat drėkins orą.
Naudinga gerklę skalauti šiltu vandeniu, į kurį galima įberti šaukštelį jūros druskos arba natūralių žolelių, ypač naudingi šalavijai. Šis tirpalas padeda išvengti gerklės užkimimo.

Įdomu

Dainininkų balsai formuojasi net iki 30-ųjų gyvenimo metų.
Iki Renesanso buvo teigiama, kad balsas sklinda iš širdies.
Daugelis raumenų, kurie dirba ryjant maistą, veikia ir kalbant.
Moterų smegenų sritis, atsakinga už kalbą, yra didesnė, todėl joms lengviau reikšti savo mintis balsu.
Anot mokslininkų, geriausi politikai – žemo tembro savininkai.
Ištirta, kad žemo balso savininkai turi daugiau atžalų.
Žemu balso tonu pasakyta informacija – lengviau įsimenama.