Harmonija nėra prisitaikymas prie oro, kas irgi yra būtina, bet harmonija yra tada, kada gyveni gamtos ritmu – keliesi, kada gamta keliasi, eini gulti, kada gamta gulasi. Valgai tada, kada saulė yra zenite, kada nekenki aplinkai, o kaip tik padedi, gyveni sąmoningai, o ne vartotojiškai“, -  laidoje „Prie pietų stalo“ Žinių radijui ketvirtadienį sakė Eglė Kauneckienė,  jau 10 metų propaguojanti ajurvedinę kultūrą ir gyvenseną.

Pasak jos, nesvarbu, kurioje pasaulio vietoje gyveni – ar ten, kur šilta ištisus metus, ar ten, kur saulė lepina vos kelias dienas – svarbu esą tai, kaip tu pritaikai žinias, „atėjusias daugiau kaip prieš 5 tūkstančius metų“.

E. Kauneckienė nurodė, kad šaltuoju metų laiku, kai ypač trūksta saulės, o su ja ir energijos, labai svarbu teisingai maitintis:

„Maistas – grūdai, daržovės (morkos, burokai, bulvės, moliūgai) – be saulės energijos, yra vienas iš geros savijautos pagrindų. Tai, ką tu valgai, tas tu ir esi – ši taisyklė yra be išimties. Tada kaip, ką valgai, kiek ir kada valgai“, - kalbėjo ji.

Be maisto, anot E. Kauneckienės, energijos dar galima pasisemti iš fizinės veiklos – sporto, jogos, bėgiojimo, mankštos.  Dar energijos duoda tokie malonūs dalykai kaip masažai, poilsis, meditacija. Pasak jos, norint išvaryti depresiją, reikia ir pozityviau mąstyti:

„Reikia mokytis džiaugtis paprastais dalykais, šilčiau apsirengti, eiti į lauką įkvėpti gryno oro. (...) Galų gale namie pabūti šiltoje vonioje, įsipilti aliejaus, užsidegti žvakę, smilkalą, paskaityti gerą literatūrą, švelniai, gražiai bendrauti su namiškiais, valgyti šiltą maistą, daug sriubų, įvairius troškinius – jau tai padės subalansuoti. Eiti laiku gultis, mažiau skaityti, žiūrėti, imti į savo galvą negatyvios informacijos, kuri sukelia mums nerimą“, - dalinosi ajurvedos išmintimi E. Kauneckienė.

Ajurvedos konsultantės nuomone, svarbiausia yra keistis, daryti kažką, kas pakeistų situaciją, jei žmogui ji nemaloni.

„Dažnai mūsų protas sako – tu nieko pakeisti negali. Tada – vegetuok, eik žemyn, ar ne? Vėlgi keisdamasis tu gali iš tiesų po truputėlį keisti savo karmą, blogus įpročius...“

Pasak jos, kiekvienas žmogaus blogas poelgis, jam grįžta atgal, todėl supratus, kad kažką padarei negero, reikia prašyti atleidimo tų žmonių, kuriuos esi įskaudinęs.

„Likimas nėra nekeičiamas. Taip, turi tam tikras vėžes, iš kurių galbūt neiškrypsi, bet atiduoti vien tik tėkmei...Tas neveiksnumas neduoda jokių rezultatų. Vis tiek tu turi stengtis, net jei ir tau nesiseka, turi ieškoti kito kelio, dar kažkokius būdus bandyti, ir vis tiek žmogus suras. Kas ieško – tas randa, kas nori – tas ir gauna“, - sakė E. Kauneckienė.

Visą laidos „Prie pietų stalo“ transliaciją žiūrėkite čia.