Kodėl rausta veidas

Pirmiausia išsiaiškinkime, kodėl taip rausta veidas? Dažniausiai išsiplėtę kapiliarai išryškėja ant nosies, skruostų ir smakro. Atsiranda jie, kai mažos kraujagyslės sutrikus kraujotakai praranda elastingumą, plečiasi ir plyšta. Dažnai toks kraujagyslių silpnumas – paveldėta vyrų ir moterų, turinčių ploną ir jautrią odą, problema.

Tačiau kartais kraujotakos sutrikimus gali sukelti ir kitos priežastys: endokrininės, skrandžio, virškinimo trakto bei kepenų ligos. Kartais kuperozė prasideda vartojant hormoninius preparatus. Vėjas, šaltis, karštis ir tvankuma taip pat gali ją sukelti.

Didesnį polinkį sirgti kuperoze turi šviesiaplaukės, jautrią odą turinčios moterys, taip pat sulaukusios 30 metų, rūkančios, geriančios per daug alkoholio ar kavos, naudojančios hormoninius kontraceptikus. Rizika padidėja ir po gimdymo.

Kaip įveikti problemą

Kovoti su kuperoze galima įvairiais būdais:

Naminės priemonės. Padėti gali aromatiniai rozmarino, mairūno, melisos aliejai. Galite užšaldyti ramunėlių nuoviro ir po to ledi kubeliais trinkite veidą. O štai naudoti šveitiklių nereikėtų, efektas gali būti priešingas. Geriausiai tokią veido odą valyti baltojo molio priemonėmis.

Galima valomąją priemonę pasigaminti ir namie: tam reikia du šauktus ramunėlių užvirti pusėje litro vandens, perkošti, atšaldyti, po to įdėti dvi tabletes askorutino tabletes, ištirpdyti. Gautu skysčiu veidą galima valyti kelis kartus per dieną.

Kosmetikos priemonės. Jų reikėtų pirkti vaistinėje. Tiesa, specialiai šiai odos problemai skirtus tonikus, serumus ar kremus reikia naudoti ilgą laiką. Išsiplėtusių kraujagyslių raudonį puikiai paslepia žalio atspalvio turinčios kosmetikos priemonės.

Kraujagysles stiprina odos priežiūros priemonės su vitaminais C ir E, ryžių lukštų, kaštonų ekstraktais, o titano dioksidas ir cinko oksidas saugo odą nuo ultravioletinių spindulių.

Kosmetologo paslaugos. Kuperozę įveikti padeda gydymas lazeriu, intensyvia pulsine šviesa, skleroterapija, elektrokoaguliacija ir termokoaguliacija. Pastarasis būdas laikomas saugiu, veiksmingu ir nebrangiu, padedančiu šį negalavimą. Tiesa, kosmetologines procedūras geriausia daryti pavasarį arba rudenį.

Pirtis ir buriavimas – ne jums

Jeigu jūsų veidą jau paženklino kuperozė, venkite pirties, nesilankykite soliariumuose. Nelabai jums tiks ir žiemos pramogos, tokios kaip slidinėjimas. Bet koks vėjas alina odą, ir dėl to kapiliarų tinklelis dar labiau išryškėja.

Derėtų atsisveikinti ir su cigarete, mat jos kenkia kraujagyslėms. Mažiau vartokite arba visiškai atsisakykite alkoholio, juk ne veltui sakoma, kad nuo raudono vyno ir nosis tampa raudona.

Kuperozės pažeistai veido odai netiknok šildomosios kaukės, karšti kompresai, garų vonelės.

Svarbi ir mityba: raudonskruostėms derėtų vengti labai karšti ir aštraus maisto, didelio kiekio kavos. Meniu derėtų daugiau įtraukti kuo daugiau daržovių ir vaisių, kurių sudėtyje yra vitaminų C, P, K. Šių vitaminų, pasitarus su gydytoju, galima vartoti ir papildomai.

Patarimas vyrams:

Vyrai, kuriuos kamuoja kuperozė, elektrinį barzdos skustuvą turėtų keisti paprastą rankinį.