Kad įsitikintumėte patys, įsivaizduokite verslo partnerį, sėdintį prieš Jus ir besišypsantį negražiais, pageltusiais, iškrypusiais dantimis bei skleidžiamu blogu kvapu iš burnos. Retas turbūt pasirašytume su juo kontraktą dėl bendradarbiavimo. Tvarkinga išvaizda, estetiška šypsena šiandiena tampa neatskiriamos grožio kulto dalys.

Ne veltui pati estetika apibrėžiama kaip ištisas mokslas apie grožį ir meną, grožio kriterijų taikymą ir laikymąsi. Apie estetinę odontologiją pasakoja šioje srityje besispecializuojanti Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ odontologijos skyriaus gydytoja–odontologė Lina Pupelienė.

Estetinė odontologija

Estetinė odontologija būtent ir apjungia medicinos pažangą, mokslą bei grožį, paprastai tariant estetinės odontologijos specialistai „kuria meną ir grožį mūsų šypsenoje“. Anų dienų metalą, nenatūraliai atrodančių dirbtinių dantų įstatymo procedūras pakeitė modernia įranga atliekamos dantų restauracijos procedūros“.

Šiuolaikinėje estetinėje odontologijoje naudojama bemetalė keramika (porcelianas). Tokie dantys atrodo natūraliai. Keramika, priešingai, nei metalas, nesukelia jokių pašalinių reakcijų organizme ar burnoje.
Linos Pupelienės teigimu, labai svarbu, kad kiekvienam pacientui būtų parenkami individualūs sprendimai, kur bendri grožio kriterijai pritaikomi konkrečiai jam, atsižvelgiant į paciento individualias proporcijas (dantų būklę, dantų formą, žandikaulio struktūrą ir pan.).

Estetinis plombavimas

Gydytojos–odontologės Linos Pupelienės teigimu, estetinis plombavimas atliekamas, kai burnoje yra senų arba nekokybiškų restauracijų, nutrupėjusių ar karieso pažeistų dantų, įgimtų arba įgytų tarpų, spalvos, padėties pakitimų. Ypač svarbu, kad šias savybes įvertintų patyręs specialistas.

Pasak gydytojos–odontologės Linos Pupelienės, atliekant estetinį plombavimą maksimaliai stengiamasi išsaugoti gyvus sveikuosius danties audinius, naudojamos itin aukštos kokybės medžiagos, kurios puikiai atkartoja emalio ir dentino kietumą, traukimąsi, šviesos atspindėjimą. Tam, kad plomba „atgytų“, medžiagos sluoksniuojamos atkuriant natūralius gyvus danties audinius labai plonais sluoksniais. Taip restauruojamos dantų dėmelės ir vagelės, atkuriamas danties paviršiaus reljefas.

Iškrypusių dantų problema

Gydytojos–odontologės teigimu, dažnai pacientai kreipiasi į specialistus dėl iškrypusių dantų problemos. Tokiu atveju gydytojui užduodamas klausimas, ar įmanoma pakeisti danties padėtį lanke?

Spręsdami iškrypusių dantų problemą didelėse klinikose, kompetentingi gydytojai modernios įrangos pagalba įvertina daugybę kriterijų: dantų nukrypimo lanke laipsnį, žandikaulio struktūrą ir pan.

Jei nukrypimo laipsnis nėra didelis – tai atstatoma kompozitų, stiklo kaiščių pagalba. Esant didesniam nukrypimui, pirmenybė visada teikiama kombinuotam ortodonto ir odontologo darbui. Ortodontui atstačius dantis į lanką nereikia nuimti sveikų audinių, norint patobulinti formą.

Dantų restauracijos problema

Gydytojos–odontologės Linos Pupelienės teigimu, pacientai dažnai nerimauja dėl dantų restauracijos ilgaamžiškumo, juk čia įdėta ne tik daug gydytojo darbo, bet ir paciento pinigų bei laiko. Čia vėlgi svarbu pasirinkti patyrusį specialistą, kuris įvertinęs daugybę individualių aspektų sudarys individualų gydymo planą.

Labai svarbu žinoti, kad gydymo planas kiekvienam pacientui skiriasi ir tai priklauso nuo sąkandžio, ligų, kuriomis pacientas serga, žalingų įpročių ir dar daug dalykų kuriuos įvertins gydytojas odontologas.

Kodėl tai taip svarbu? Tarkime, Jūs rūkote ir vartojate daug kavos. Jei Jūs neperspėsite gydytojo, o jis to dėl patirties trūkumo Jūsų nepaklaus - Jūsų žalingi įpročiai, tokie kaip rūkymas, gausus kavos vartojimas, pablogins ilgalaikį estetinį dantų vaizdą.

Pasak gydytojos– odontologės Linos Pupelienės, būtent tai žinodamas specialistas rekomenduos Jums reguliarią priežiūrą (pavyzdžiui, poliravimą, profesionalią burnos higieną ir pan.). Tik tokiu atveju rezultatas pacientą džiugins ilgus metus.

Estetinėje odontologijoje, kaip ir mene, „trafaretų nebūna“. Gydytojai odontologai visais atvejais pacientams parenka geriausią individualų sprendimą pagal kiekvieno paciento norus ir galimybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)