Buvo sukurta daug skirtingų dantų balinimo priemonių, kurios leido šias procedūras atlikti ne tik odontologijos klinikose padedant specialistui, bet ir namie. Dantų balinimas dovanoja Holivudo vertą šypseną, tačiau yra daug aspektų, kuriuos būtina žinoti dar prieš atliekant pirmąją dantų balinimo procedūrą.

Nuo senovės iki šių dienų

Dantų balinimas yra kosmetinė jų priežiūros procedūra, atkurianti natūralią danties spalvą arba suteikianti keliais tonais šviesesnį atspalvį. Ši procedūra buvo žinoma dar senovės romėnams, kurie balindavo dantis ožkų pieno ir žmogaus šlapimo mišiniu. Viduramžiais balti dantys tapo aukšto socialinio statuso išraiška, todėl dauguma turtingųjų ir aristokratų dantis balindavo azoto rūgštimi ir metalo plokštelėmis. 

Toks balinimo būdas itin kenksmingas, nes negrįžtamai pažeisdavo danties emalį, todėl bėgant laikui jo atsisakyta. Šiuolaikinė medicina atlieka cheminius dantų balinimus ir valymus, juosteles, pieštukus, gelius, skysčius, skirtus dantims balinti, arba juos balina lazeriu. Odontologinės farmacijos pramonė vien JAV iš dantų balinimo priemonių kasmet uždirba daugiau kaip 15 mlrd. dolerių.

Dantų spalvos pakitimo priežastys

Kiekvieno žmogaus dantų spalva skiriasi priklausomai nuo genų, mitybos ir bendros organizmo sveikatos būklės. Vaikų pieniniai dantys dažniausiai būna kur kas šviesesni negu vėliau išaugantys nuolatiniai. Šį skirtumą lemia danties mineralų struktūros pokyčiai, kurie atsiranda augant žmogui. Tamsesniam dantų atspalviui įtakos turi įvairūs maisto ir bakteriniai pigmentai. Antibiotikų vartojimas pažeidžia dantų emalį, atsiranda dėmių, todėl dantis praranda natūralų blizgesį. Kava, arbata, raudonasis vynas ir gėrimai, kuriuose yra dažiklių taip pat daro neigiamą poveikį natūraliai dantų spalvai. Vienas didžiausių dantų priešų – rūkomas ir kramtomas tabakas, kuriame yra itin stipraus pigmento, suteikiančio gelsvą ar rusvą atspalvį. Žmogus turi tiek daug kasdienių įpročių, kurie daro įtaką ne tik dantų spalvai, bet ir bendrai burnos ertmės būklei.

Dantų balinimo būdai

Dantų balinimo procedūros gali būti atliekamos keliais skirtingais būdais, nuo kurių priklauso ir rezultatas. Odontologijos klinikose šią procedūrą atlieka profesionalūs gydytojai, kurie naudoja specialias priemones ir technikas. Kai kuriais atvejais pacientui paskiriamos dantų balinimo priemonės, kurias gali naudoti namie. Grožio salonai, SPA centrai, kosmetikos parduotuvės ir didieji prekybos centrai siūlo didelį dantų balinimo priemonių pasirinkimą, tačiau būtina atkreipti dėmesį, kad jos nėra priskiriamos prie odontologijos medicinos produktų, todėl jų veiksmingumas yra kur kas mažesnis ir nereikėtų tikėtis tokių pat rezultatų, kuriuos gali suteikti profesionalas odontologijos klinikose. Farmacijos pramonė dantų priežiūros priemonių reklamai kasmet išleidžia milijonus JAV dolerių, todėl natūralu, kad dauguma pacientų susižavi estetiškai pateiktomis ir besišypsančių žmonių nuotraukomis.

Ką reikėtų žinoti prieš einant balinti dantis?

Visų pirma rekomenduojama apsilankyti pas odontologą ir pasitikrinti dantis. Turėtų būti peržiūrima paciento sveikatos ir dantų gydymo istorija, atliekami dantų jautrumo ir galimų alergijų tyrimai, įvertinti kietieji ir minkštieji audiniai, anksčiau plombuotų ar protezuotų dantų būklė. Ši procedūra nerekomenduojama pacientams, turintiems dantenų uždegimus ar ėduonies pažeistus dantis. Kai kuriais atvejais pacientui gali būti reikalingas rentgeno tyrimas, kuris padeda nustatyti galimus dantų pažeidimus ir jų pobūdį. Siekiant įvertinti natūralią paciento dantų spalvą yra naudojamos specialios paletės. Jos taip pat padeda nustatyti balinimo procedūros veiksmingumą, kurios rezultatą galima matyti apie 2 mėnesius, priklausomai nuo kiekvieno paciento higienos įpročių, mitybos ir gyvenimo būdo.

Veiksniai, lemiantys dantų balinimo rezultatą

Jei paciento dantys yra labai paveikti antibiotikų, juos gydant buvo naudojamos plombos, atitinkančios dantų spalvą, balinimas neduos norimų rezultatų, nes per procedūrą naudojamos priemonės negali paveikti šių medžiagų. Tokiais atvejais pacientams siūloma kita estetinės odontologijos procedūra, per kurią danties paviršius padengiamas plona medžiaga, kuri paslepia dėmes ir pagražina natūralią dantų spalvą. Balinimas viena veiksmingiausių procedūrų pacientams, turintiems gelsvą dantų atspalvį, o mažiausiai veiksminga, kai paciento dantys turi natūraliai pilkšvą atspalvį.

Profesionali dantų balinimo procedūra 

Per odontologijos klinikose atliekamų dantų balinimo procedūras dantys pirmiausia yra padengiami specialiu apsauginiu sluoksniu, kuris mažina cheminių medžiagų sukeliamus minkštųjų audinių nudegimus. Balinamoji medžiaga yra karbamido peroksidas, kuris reaguodamas su vandeniu sudaro vandenilio peroksidą. Oksiduojantis pastarasis įsiskverbia į danties emalį ir išskaido ten esančias dėmes. Balinimo procesui pagreitinti ir peroksido molekulėms suaktyvinti naudojamos halogenų, LED arba plazmos lempų skleidžiamos šviesos.

Dantų balinimas namie

Ne visų dantų balinimo priemonių, sukurtų naudoti namie, veiksmingumas buvo patvirtintas klinikiniais tyrimais. Tokius produktus sudaro kramtomosios gumos, pastos, geliai, skysčiai, skirti dantims balinti. Didesnio veiksmingumo dantų balinimo priemonės turi stiprios koncentracijos balinamųjų medžiagų. Toks balinimas atliekamas naudojant karbamido peroksidą ir plastikines dantų plokšteles. Medžiaga, skirta dantims balinti, paskleidžiama ant plokštelės, kuri sukandama dantimis ir laikoma 15–20 minučių. 

Procedūra turi būti kartojama kelis kartus. Dauguma odontologų skeptiškai vertina tokį dantų balinimą namie, nes plastikinės plokštelės yra universalios ir nepritaikytos individualiam žmogui. Sukandus plokštelę su minėtąja medžiaga yra tikimybė, kad stiprios koncentracijos baliklis pasiskirstys netolygiai ir pažeis dantų emalį. Dauguma dantis balindami namie gali sutaupyti tiek laiko, tiek pinigų, tačiau svarbu suprasti, kad siekiant geriausių rezultatų tokias procedūras privalo atlikti specialistai.

Kalniečių odontologijos klinikos odontologo Mariaus Vaičiulio komentaras:

Dantų balinimas yra išties populiari procedūra, tačiau pacientai dar prieš ją turi būti supažindinami su jos privalumais ir trūkumais. Dantys yra balinami cheminėmis medžiagomis, todėl gali būti paveikta ne tik natūrali dantų spalva, bet ir sveikas jų emalis. Dažniausiai sunku tiksliai įvardyti, kiek laiko bus pastebimas procedūros rezultatas ir kiek tonų pašviesės paciento dantų spalva, nes tai priklauso nuo skirtingų veiksnių, kuriuos lemia ne tik paciento burnos ertmės būklė, bet ir gyvenimo būdas bei įpročiai. Siekiant ilgalaikio pastebimo rezultato būtina dantų balinimo procedūras periodiškai kartoti. Dantų balinimas išties reikalingas žmonėms, kurių išvaizda tiesiogiai susijusi su jų darbu, pavyzdžiui, televizijos laidų vedėjams, aktoriams, muzikantams, šokėjams ar renginių vedėjams. Pacientams, kurie nori sveikai ir estetiškai atrodančios šypsenos rekomenduočiau periodines burnos higienos procedūras, per kurias pašalinami dantų akmenys ir apnašos. Taisyklingi burnos higienos įpročiai, nuolatinė dantų priežiūra ir sveikas gyvenimo būdas gali būti ne ką mažiau veiksmingos priemonės, padedančios išlaikyti natūralų dantų baltumą be balinimo procedūrų.
Giedrė Naidzinavičiūtė