Visa tiesa apie miegą ir sveikatą

Didžiąją dalį savo gyvenimo žmonės miega. Tad kodėl nepasistengus miegoti sveikai? Ar žinojote, kad esant nuolatiniam miego trūkumui galima susirgti cukriniu diabetu ir kitomis ligomis, o miegantieji ant nugaros rečiau skundžiasi nugaros skausmais?

Kiek laiko miegate?

Deja, gerai išsimiegojus vieną naktį tikrai nepavyks sustiprinti imuniteto. Įrodyta, kad nuolatinis miego trūkumas gali sukelti cukrinį diabetą, infarktą, širdies ligas ir netgi nutukimą.

Nepakankamai išsimiegant pavojus sveikatai gali grėsti maždaug po metų. Tačiau susigadinti sveikatą galima ir greičiau. Neseniai buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 10 sveikų jaunų žmonių, dirbančių pamaininį darbą. Per tyrimą jiems visiems buvo neleidžiama išsimiegoti. Jau po keturių dienų trims dalyviams gerokai padidėjo gliukozės kiekis kraujyje, o tai reiškia realią tikimybę susirgti cukriniu diabetu.

Miegas ir triukšmas

Kol kas vis dar mažai kreipiama dėmesio į tai, kaip triukšmas kenkia miegantiesiems. Netgi nedidelis triukšmas, kuris nekenkia klausai arba neprižadina miegančiojo, pasąmoningai suvokiamas kaip pavojaus signalas. Taigi organizmas reaguoja į triukšmą ir pasiruošia gynybai. Todėl pagreitėja hormonų gamyba ir sutrinka kraujotaka.

Taigi triukšmas trukdo gerai pailsėti netgi tuomet, kai nepabundame. Vadinasi, jeigu vienas sutuoktinių lovoje miega, o kitas žiūri televizorių, miegantysis gerai nepailsės. Kai triukšmas trukdo išsimiegoti, suprastėja gyvenimo kokybė, žmogus tampa irzlus ir prastos nuotaikos.

Grožio miegas?

Kiekvienas nori būti sveikas ir gražus. Pasirodo, miego poza daro poveikį ir žmogaus išvaizdai. Miegant ant nugaros stangrėja krūtinė, sumažėja raušlių ant veido ir kaklo. Be to, ši miego poza padeda išvengti odos bėrimų ir netgi dilgėlinės.

Miegant ant šono daugėja raukšlių, todėl oda greičiau sensta. Be to, miegojimas ant šono kenkia krūtims, nes jos greičiau nukąra. Tiems, kurie nori atsikratyti dvigubo pagurklio, reikėtų miegoti ant mažų ir plonų pagalvių, taip pat miegant ant nugaros nelaikyti rankų pakišus po galva. Galvą ant pagalvės derėtų padėti kuo aukščiau, kad miegant ji būtų atlošta, o smakras neprispaustas prie kaklo.

Jeigu sergate...

Miegoti ant nugaros nerekomenduojama širdies ir astmos ligoniams. Tačiau jei sergate gastroezofaginiu refliuksu, ši miego poza – kaip tik jums. Ji palengvina šios ligos simptomus. Žmonėms, kurie skundžiasi sąnarių skausmais, patariama jų neapkrauti ir taip pat dažniau miegoti ant nugaros.

Ar tikrai vaistažolės gerina miegą?

Prekybos vietose galima rasti įvairių vaistažolių, kurios, kaip teigiama, ramina ir gerina miego kokybę. Tačiau, anot mokslininkų, yra vos keletas vaistinių augalų, kurių poveikis miego kokybei įrodytas moksliškai. Visų pirma tai valerijonas. Jis mažina įtampą ir gerina širdies veiklą.

Antroji migdanti žolelė – svaigusis pipiras. Jis ramina, mažina įtampą, dėl to gali būti vartojamas nemigai gydyti. Tačiau ši vaistažolė gali sukelti ir šalutinį poveikį, pavyzdžiui, pažeisti kepenis, sutrikdyti regėjimą ir pan. Todėl prieš vartojant būtina pasitarti su gydytoju.

Nuo seno žinoma, kad ramunėlių arbata padeda užmigti. Tačiau šios arbatos nerekomenduojama gerti nėščioms moterims ir žmonėms, kuriuos dažnai pykina. Miego kokybę gerina ir aromaterapijos seansas naudojant levandų eterinį aliejų ir geriant melisų arbatą. Tačiau šių vaistažolių arbatos nerekomenduojama gerti žemą kraujospūdį turintiems žmonėms.

Apie tinkamiausias pozas miegui pasakoja kineziterapeutė, pilateso trenerė Gintarė Gailiūtė.

Iš tiesų miego kokybė daro didelę įtaką sveikatai. Svarbu ne tik puikiai išsimiegoti, bet ir atsižvelgti į miego pozas. Pavyzdžiui, knarkiantiems ir dantimis griežiantiems žmonėms nederėtų miegoti ant nugaros. Gulint ant nugaros žmogaus kūną stipriau veikia gravitacija, kuri traukia gomurį, tonziles ir liežuvėlį žemyn, todėl susiaurėja kvėpavimo ertmės.

Be to, paskutinį nėštumo trimestrą miegoti ant nugaros nereikėtų ir nėščioms moterims. Mat padidėjusi gimda spaudžia tuščiąją veną, kuria kraujas teka iš kojų į širdį, todėl gali sutrikti kraujotaka, moteris net gali prarasti sąmonę. Miegojimas ant nugaros gali pakenkti ir mažyliui, nes jį ima spausti pilvo svoris, ir dėl sutrikusios kraujotakos jis gali gauti mažiau deguonies. Todėl nėščiosioms rekomenduojama miegoti ant kairiojo šono, tarp kojų pasidėjus pagalvėlę.

Kita vertus, miegant ant nugaros atpalaiduojamas stuburas. Todėl ši miego poza itin naudinga žmonėms, kurie skundžiasi nugaros ir kaklo skausmais. Tik reikėtų rinktis tokią pagalvę, kad ant jos padėjus galvą kaklas, pečiai ir nugara būtų vienoje linijoje. Kitaip sakant, patariama miegoti išsitiesus.

Miegant ant nugaros rankas reikėtų laikyti priglaudus prie šonų, o ne virš galvos. Mat miegant tokia poza spaudžiami pečių srityje esantys nervai, o tai gali sukelti skausmą. Tiems, kurie skundžiasi skausmais juosmens srityje, patariama miegoti ant šono, vieną koją šiek tiek sulenkus, kitą – ištiesus. Prieš užmiegant tokia poza galima švelniai pasiūbuoti klubais pirmyn ir atgal. Tuomet atsipalaiduoja juosmens raumenys.

Teigiama, kad miegojimas ant pilvo gerina virškinimą. Tačiau niekam nepavyksta kvėpuoti per pagalvę. Taigi galva pasukama į kairįjį arba dešinįjį šoną. Tuomet įsitempia kaklo raumenys ir jį ima skaudėti. Be to, tokia miego poza gali sukelti ir stuburo skausmus, nes miegant ant pilvo jis nenatūraliai išlinksta.

Tačiau jei neketinate atsisakyti miegoti ant pilvo, reikia po juo padėti pagalvėlę, kuri sumažins juosmens linkį ir atpalaiduos tiesiamuosius raumenis.

Nesvarbu, kokia miego poza mėgstamiausia, kiekvieną jų galima patobulinti. Reikia tik turėti nedidelę pagalvėlę. Mėgstantiems miegoti ant nugaros rekomenduojama ją pasidėti po keliais, miegantiems ant šono – tarp kelių, o mėgstantiems miegoti ant pilvo – po juo. Tokia pagalvėlė sumažins nugaros skausmą ir garantuos ramų miegą.