Apie šias ligas kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Vaida Lukoševičiene.

- Kodėl rudenį imame sirgti peršalimo ir virusinėmis ligomis?

Kiekvienas iš mūsų esame individualių, savitų genų ir ląstelių rinkinys. Virusų taip pat yra daug rūšių ir kiekvienas puola tam tikras ląsteles. Organizmo ląstelės turi arba neturi receptorių giminingų vienokiam ar kitokiam virusui. Tuo atveju, kai virusas ir organizmo ląstelė atitinka kaip raktas spyną, virusas gali patekti į ląstelę, daugintis ir ją suardydamas išplisti po organizmą. Yra nuomonių, kad jei neturite virusui giminingų receptorių, tai toks virusas nesukels ligos arba atvirkščiai- virusas kibs ir kibs, nors visaip stengsitės stiprinti organizmą, imunitetą

- Kaip galima atskirti peršalimą nuo gripo?

Peršalimas dažniausiai pasireiškia tokiais simptomais kaip sloga, čiaudulys, ašarojimas, gerklės bei galvos skausmas, kosulys, bendras silpnumas, neaukšta temperatūra, retai pakylanti aukščiau kaip 39 °C. Gripo pradžia yra labai staigi ir stipri. Šiai klastingai ligai būdingas didelis bendras silpnumas, karščiavimas (daugiau nei 38 °C), stiprus raumenų, galvos, akių obuolių skausmas, nemalonus jausmas krūtinėje.

- Kokiais atvejais peršalus reikia kreiptis į gydytoją?

Visais atvejais peršalus pas gydytoją turi apsilankyti nėščiosios, mamos su sergančiais kūdikiais ir senyvi žmonės, turintys gretutinių ligų. Taip pat į gydytoją turi kreiptis tie, kurie skundžiasi šiais negalavimais:

- ligos pradžia labai staigi, lydima šaltkrėčio, aukštos temperatūros,
- labai pablogėjo, pasikeitė savijauta susirgus,
- karščiavimas nepraeina per keletą dienų,
- atsirado labai stiprus ausies, gerklės, krūtinės skausmas,
- staiga sutriko kvėpavimas,
- atsirado svetimkūnio jausmas gerklėje,

- Kaip galima sustiprinti imunitetą?

Labai svarbu tinkamai maitintis - maistas turi būti subalansuotas, jame turi būti pakankamas kiekis vitaminų, baltymų, riebalų ir angliavandenių. Besilaikantys dienos turėtų žinoti, kad nereikėtų paros suvartojamo maisto kalorijų kiekio mažinti mažiau kaip 2000 kcal - tai gali susilpninti imunitetą. Reikia stengtis suvartoti ne mažiau kaip 2,5-3 litrus skysčio. Imuniteto priešas yra fizinis ir protinis nuovargis. Todėl būtina subalansuoti darbo ir poilsio režimą t.y. darbe daryti pertraukas, vengti viršvalandžių, eiti laiku miegoti, sportuoti.

- Kokiais atvejais imuniteto stiprinimui rekomenduojami maisto papildai?

Jeigu neturite galimybės tinkamai maitintis, vartokite maisto papildus. Pirmenybę reikia skirti natūraliems, o ne sintetinės kilmės preparatams. Imunitetą stiprinti padeda maisto papildai, kurių sudėtyje yra česnakas, ežiuolė, saldymedis, ženšenio šaknis, bičių pikis, vitaminai C ir D3, Omega 3.

Jei viduriavote, vėmėte, vartojote antibiotikus, reikėtų vartoti žarnyno mikroflorą gerinančių maisto papildų, nes mikroflora yra organizmo ekologinė sistema, turinti labai didelės įtakos imunitetui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)