Tokios problemos, Lietuvoje dirbančių dermatologų teigimu, nuo spuogų kenčia ne tik jaunimas, bet ir suaugę, o ypač vyresnio amžiaus sulaukusios moterys.

Daugiau nei 30 metų dermatologe dirbanti grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ specialistė Jolanta Žilienė sako, kad Lietuvoje tikslių duomenų apie žmones kovojančius su spuogais nėra. Tačiau jos patirtis rodo, kad būtent spuogai ant veido būna ta priežastis, kuri vis dažniau pacientus priverčia praverti specialistės kabineto duris.

„Paprastieji spuogai yra liga, susijusi su brendimo pradžia. Tai tęsiasi ne vienerius metus, sukelia psichologinį diskomfortą ir gali palikti randus veide, todėl tinkama odos priežiūra ir laiku suteiktas gydymas yra ypač svarbūs. Deja, jaunuoliai dažnai kreipiasi gerokai pavėlavę, su sunkiomis spuogų formomis, kai veido odai jau būna padaryta didelė žala“, – aiškino J. Žilienė.

Pasak dermatologės, pastaruoju metu jai taip pat tenka konsultuoti nemažai moterų, kurioms daugiau nei 25 ar net 40.

„Jeigu jaunimą kamuojančius spuogus galima laikyti brandos pasekme, tai vyresnio amžiaus moterims tokia problema būna dažnai susijusi su hormonų balanso pokyčiais, nutraukus vartoti kontraceptikus ir artėjant menopauzei. Tokiais atvejais pacientėms rekomenduoju būtinai pasikonsultuoti su ginekologu ar endokrinologu“, – pasakojo odos gydytoja.

Jos teigimu, be natūralių priežasčių, kurios lemia spuogų atsiradimą, vis dažniau dėl to būna kaltas stresas ir nesveikas gyvenimo būdas, mityba, rūkymas ir, kartais, netinkamos kosmetinės priemonės.

„Dar 2003 metais Stenfordo universitete buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad yra aiškus ryšys tarp streso ir aknės aktyvumo. Pasirodo, to universiteto studentų spuoguotumas ryškiai padidėdavo atėjus egzaminų sesijai“, – pasakojo dermatologė J. Žilienė.

Pasak jos, kad ir kokia būtų spuogų atsiradimo priežastis, bet subrendusias moteris gydyti yra sudėtingiau, nes jų oda dažnai būna nebe tokia riebi, yra jautresnė, blogiau toleruoja spuogams gydyti skirtus išorinius vaistus. Nors beria ne taip gausiai, tačiau vyrauja uždegiminiai elementai, kurie dažniau palieka pigmentines dėmes ir randus, todėl kiekvienai pacientei tenka taikyti individualų gydymą.

„Tiek jauni, tiek ir vyresnio amžiaus žmonės vis dar tiki mitais ir liaudiškais gydymo metodais. Pavyzdžiui, kai kurie pacientai mano, jog tiesioginiai saulės spinduliai daro teigiamas poveikį spuoguotai odai. Deja, saulė spuogų negydo! Galbūt įdegis kiek užmaskuoja spuogus, tačiau veikiant saulės spinduliams siaurėja riebalų liaukų žiotys, jos labiau kemšasi ir daugėja inkštirų, o tai po dviejų–trijų mėnesių sukelia naują bėrimo bangą“, – tikino patyrusi dermatologė ir pridūrė, kad jei žmogus jau nusprendė savarankiškai gydyti veido odą, jis turėtų žinoti kelis labai svarbius dalykus.

„Niekada nereikia persistengti ir krauti ant veido visų kremų, kurie pasitaiko. Jau ir taip jautri oda gali tapti dar jautresnė ir nebetekti natūralios apsaugos. Veido odą taip pat privalu prausti ir ryte, ir vakare. Dienos pradžioje užtenka tik vandens, o vakare jau reikėtų naudoti prausiklį. Per dieną veido oda apkimba dulkėmis ir bakterijomis, kurias būtina nuplauti. Tai veido odai suteiks atgaivos, o po to tepamas kremas ją nuramins“, – aiškino Jolanta Žilienė.

Dermatologė taip pat pabrėžė, kad ypač atidžiai reikia naudoti natūralias veido priežiūros priemones. Pastarosios dažnai labai greitai sugenda dėl netinkamų laikymo sąlygų, todėl tampa žalingos žmogaus sveikatai.

Paprašius trumpai išvardyti dalykus, į kuriuos žmonės, norintys džiaugtis sveika ir gražia veido oda, privalo atkreipti dėmesį, patyrusi dermatologė patarė: „Turintys odos problemų turėtų nesideginti saulėje ar soliariumuose, nepersistengti prausdamiesi ir nešveisti veido pernelyg dažnai ar intensyviai, atsisakyti spuogų spaudinėjimo įpročio, naudoti tinkamą kosmetiką ir veido priežiūros priemones, nepamiršti drėkinti odą, o prireikus laiku kreiptis į gydytoją. Be to, vengti stresų, nerūkyti, sveikai maitintis, gerai išsimiegoti ir sportuoti“.