Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 27 tūkst. Kinijos gyventojų (šioje šalyje pietų pogulis yra labai mėgstamas), parodė, kad ilgesnis nei pusvalandžio pietų miegas gali padidinti riziką susirgti II tipo cukriniu diabetu.

Tyrėjai atskleidė, kad vyrus ir moteris, kurie eina pietų miego, dažniau nei nemiegančius vargina aukštas kraujo spaudimas ir padidėjęs cholesterolio lygis.

Rezultatai, publikuoti leidinyje „Sleep Medicine“, kontrastuoja su kitais neseniai atliktų tyrimų rezultatais, esą pietų miegas didina smegenų galią ir daugiau nei trečdaliu sumažina infarkto bei insulto riziką.

Pasak tyrėjų, svarbi miego trukmė. Žmonėms, kurie miegojo pusvalandį ar ilgiau, pirmieji cukraligės požymiai buvo būdingesni nei tiems, kurie miegojo trumpiau ar išvis nemiegojo.

Daliai žmonių diagnozuojamas I tipo cukrinis diabetas, kurį, kaip manoma, sukelia imuninės sistemos sutrikimai, ir kuris neturi nieko bendra su mityba. Tačiau daugiau žmonių serga II tipo diabetu, kuris yra smarkiai susijęs su nesveika mityba ir gyvenimo būdu.

Organizmas praranda gebėjimą panaudoti gliukozę, tam tikros rūšies cukrų, kuris išskiriamas, kai valgome, ir paverčiamas raumenims reikalingu energijos šaltiniu.

Didėjant gliukozės lygiui blogėja cirkuliacija, todėl gali būti nepataisomai pažeistos širdies, kojų ir akių srityse esančios kraujagyslės.

Naujausiame tyrime, kurį atliko Huazhong Mokslo ir technologijos universiteto tyrėjai, dalyvavo 27 tūkst. vyresnių nei 45 metų vyrų ir moterų.

Beveik 70 proc. savanorių sakė, kad reguliariai eina pietų pogulio. Tyrėjai, ieškodami ankstyvųjų II tipo diabeto požymių, tikrino, ar jų kraujyje nėra per daug cukraus.

Nustatyta, kad žmonių, kurie mėgo pietų pogulį, gliukozės lygiai buvo daug didesni.

40 proc. jų taip pat vargino aukštas kraujo spaudimas (tarp dieną nemiegančių tokių buvo 33 proc.), o 24 proc. – padidėjęs cholesterolio lygis (jis buvo padidėjęs 19 proc. nemiegančiųjų).

Viena priežasčių, kodėl siesta gali būti kenksminga, yra ta, kad šie žmonės tiesiog mažiau juda.

Tačiau gali būti ir taip, kad ji išderina organizmo vidinį laikrodį, ir organai susiduria su didesniais streso hormono kortizolio kiekais.

„Vyresniems žmonėms pietų pogulis gali padėti geriau funkcionuoti dieną ir teigiamai veikti jų psichinę sveikatą. Tačiau vis daugėja įrodymų, kad jis taip pat gali būti sergamumo ir mirtingumo rizikos veiksniu“, - teigė tyrėjai.

„Diabetes UK“ tyrimų vadovas Matthew Hobbs teigė, kad įrodymų, jog pietų miegas tikrai sukelia cukraligę, nėra.

„Geriausias būdas sumažinti riziką susirgti II tipo diabetu yra išlaikyti normalų kūno svorį sveikai maitinantis ir reguliariai mankštinantis“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)