Pasak Stimulus treniruočių studijos Panevėžyje kineziterapeutės Ingos Žiobienės, dabartinių moterų ir merginų gyvenimo būdas mažai fiziškai aktyvus. Mažai sportuojančių ar visiškai nesportuojančių moterų pilvo ir nugaros raumenys yra silpni, o nėštumo metu šie raumenys pertempiami ir dėl to galimos netaisyklingos vaisiaus padėtys, nėščiajai atsiranda skausmai juosmens, dubens srityse, kojose. Laukiantis kūdikio mankštintis būtina, atsižvelgiant į moters fizinę sveikatą ir parenkant individualius pratimus.

Aristotelis teigė, kad gyvenimas tai judesys. Būsima mama turėtų mankštintis, bet svarbiausia, jog mankšta (nesvarbu ar salėje, ar baseine) turi būti saugi. „Mankštintis labai svarbu. Nėščiosioms rekomenduojama lankyti treniruotes 2-3 kartus per savaitę. Tačiau svarbiausia, kad nėščią moterį prižiūrintis treneris (kineziterapeutas) užtikrintų pratimo svarbumą ir saugumą“, - sakė I.Žiobienė.

Fiziniai pratimai visaip stiprina moters organizmą, praplečia, aktyvina visų sistemų veiklą, stiprina pilvo preso raumenis, didina tarpvietės elastingumą. Nėščioji išmoksta taisyklingai kvėpuoti, pajusti ir derinti kvėpavimą mankštos metu.

„Nėščioji treniruočių metu mokoma pajusti ir pažinti savo kūną, o jeigu ją prižiūri specialistas, mankšta yra saugi. Didelis dėmesys yra skiriamas kvėpavimui, su juo derinamas ir atliekamas judesys. Rekomenduojama mankštintis nuo 12-16 savaitės. Jeigu nėra sveikatos problemų, mankštintis galima iki pat nėštumo pabaigos, kuomet visos pagrindinės vidinės ir išorinės vaikelio kūno struktūros jau susiformavusios, o būsimoji mamytė jau apsipratusi su besikeičiančiu kūnu“, - pasakojo kineziterapeutė.

Nėščiųjų mankštos metu labai svarbu aplinka, kurioje mankštinasi būsimos mamos. Rami muzika, jauki atmosfera, dėmesys kvėpavimui ir atsipalaidavimo pratimai reguliuoja nuotaikų kaitą, padeda atrasti ir palaikyti vidinę ramybę ir džiugiai laukti savojo stebuklo atėjimo.

Anot I.Žiobienės, pratimų metu reikia nuolat sekti savo savijautą: ar nesvaigsta galva, nemuša karštis, niekur neskauda. Pajutus pokyčius reikia pranešti treneriui. Būtina nepamiršti vandens – išgerti prieš, per ir po treniruotės.

Kineziterapeutė pataria mankštintis reguliariai, nes tvarkinga rutina nėščiosios organizmui yra kur kas geriau nei chaotiškas ramybės ir aktyvios fizinės veiklos periodų kaitaliojimas.

„Yra keletas priežasčių, dėl kurių nėščioji negali mankštintis. Mankštos nėštumo metu reikėtų atsisakyti, jeigu moteris karščiuoja, jeigu gręsia persileidimas ar priešlaikinis gimdymas. Taip pat nederėtų mankštintis, jeigu yra daugiavaisis href="http://www.delfi.lt/temos/nestumas">nėštumas, placentos pirmeiga, gimdos augimo atsilikimas ar netaisyklinga gimdos kaklelio padėtis. Visoms, sportuoti norinčioms nėščioms moterims, prieš renkantis treniruotes, reikėtų pasitarti su gydytoju“, - perspėjo I.Žiobienė.

Pasak kineziterapeutės I.Žiobienės, mankšta yra itin svarbi gerai savijautai, tad ir po gimdymo taip pat galima mankštintis.

„Pradžioje galima atlikti specialią mankštą lovoje. Tai labai individualu. Tačiau ką nėščioji išmoksta mankštų metu, ji gali atlikti ir po gimdymo. Švelnūs ir atsargūs pratimai stiprina pertemptus ir suglebusius pilvo ir dubens dugno raumenis, raiščius.
Taip skatinamas gimdos grįžimas ir greičiau pasiekiama prieš nėštumą buvusi būklė. Pratimai padeda atstatyti ir normalizuoti kvėpavimą, širdies ir kraujagyslių sistemą. Reguliarūs pratimai gerina laktaciją ir stiprina moters organizmą. Tad kiekviena turėtų pasirinkti tai, kas jai tinka ir nepamiršti, kad kiekviena moteris gali pasiekti harmoniją viduje ir pasistengti dėl geros savijautos“, - sakė I.Žiobienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)