Vos perskaičius konkurso pavadinimą, supratau, kad dabar išaušo mano valanda,- jau kad puoliau rašyti apie... Hm... Apie ką? O kuris gi iš tiesų man efektyviausias? Efektyviausias pasiekti rezultatą: numesti kilogramus, pagerinti nuotaiką, sustiprinti kūną ir sielą (o kodėl gi ir ne?).

Tikrai buvau pasiryžusi iki padangių išgirti bėgimą: savaitėlę, kitą ištirpus sniegui pabėgioji, jau, žiūrėk, ir telpi į dar rudenį spintoje tvarkingai sulankstytus džinsiukus (žiemą juk taip patogu su tamprėmis - nei šonų, nei pašonių niekas niekur nespaudžia). Bet po to iškart susimąsčiau...

Na taip, bėgioti man patinka, bet nuo to lakstymo kone kasdien po 7-10 kilometrų praėjusių metų „šiltąjį“ sezoną taip sąnariams pakenkiau, kad chirurgas tiesiog, anot jo, kategoriškai uždraudė bėgioti. Taigi, šiemet teks atidaryti dviračių sezoną. Per žiemą neapkerpėjau - intensyviai myniau elipsinio treniruoklio pedalus, bet laukiu nesulaukiu, kada orams atšilus nuo kalniuko pasileisiu tikruoju dviratuku. Vėjas plaukus taršys, gairins skruostus...

Manau, merginai, bandančiai sutvarkyti nutrūkusią grandinę, tikrai išties pagalbos ranką koks nors pro šalį einantis džentelmenas - nauja pažintis... Na, argi efektas nepasiektas? Dar ir kaip, netgi su kaupu... O tokia pažintis gali būti visokeriopai būti naudinga: pakvieti tokį „princą“ kitąsyk pasivaikščioti, pabendrauji - štai ir sielai atgaiva...

Argi vaikščiojimas neefektyvus? Jei tik šypsosies, juoksies, bendravimas net ir lėtu žingseliu pėdinant tikrai neprailgs. Efektyviai atsisveikinus (nepamirškite, jog nieko negali būti romantiškiau už oro bučinį), tikrai nuotaika pagers. O kokia šito pokyčio priežastis? Judėjimas ir šypsena. Vadinasi, efektas pasiektas.

Edita

***************

Sveiki. Nusprendžiau ir aš pasidalinti savo patirtimi, tiksliau, papasakoti - kaip sportuoju aš, norėdama išsaugoti liekną kūną.

Niekada nesilaikiau jokių dietų (negaliu atsispirti skanumynams), todėl aktyvus fizinis gyvenimas - mano išsigelbėjimas. Esant šiltesniems orams, geriausias sportas man - bėgiojimas. Todėl bent 3 kartus per savaitę lekiu palakstyti. Žinoma, su kompanija linksmiau, todėl draugijon čiumpu savo numylėtinę kalytę. Grįžus iš pabėgiojimo, nepuolu ilsėtis. Atlieku kelias virtines pratimukų, skirtų pilvo, kojų bei sėdmenų stiprinimui.

Žiemos metu į lauką bėgti nedrįstu, tačiau puikiai sukuosi ir namuose! Garsiai paleista patinkanti muzika, energingi judesiukai ir po 10 minučių turime puikų apšilimą. Telieka pastiprinti raumenukus. Tam taip pat atlieku įvarius pratimukus. Už pratimukus esu dėkinga savo aerobikos trenerei, pas kurią lankiausi, kai nedrįsdavau sportuoti viena.

O pasportavus - galima savimi ir pasididžiuoti: pasistaipyti prieš veidrodį, kuriame - tiesiog akyse gražėjanti figūra! Gera savijauta garantuota!

Kristina B.

*****************

Perskaičiau konkurso straipsnį ir taip maga parašyti... Ir visai ne todėl, kad kažkas pasektų mano pavyzdžiu. Manau, kiekvienas žmogus turi atrasti sau malonų sportavimo būdą. Manasis - bėgimas. Niekas taip neatgaivina po sunkių dienos darbų pavargusio kūno ir sielos, kaip lenktynės su vėju. Šis gryno oro ir fizinio krūvio kokteilis sugeba daryti stebuklus. O reikia tiek nedaug, tik labai labai panorėti įtilpti į stilingą sijonuką ar džinsus ir... pirmyn!

Pirmyn kiekvieną vakarą, pirmyn į lentynes su vėju. Pradžioje po nedaug, o vėliau vis pamažu didindama bėgimo distanciją. Šiandieną ji - 8 km. Ir visai nesvarbu, kad yra manančių kitaip, kad yra sukančių pirštą prie smilkinio. Viską kompensuoja puiki savijauta, nes esu labai jauna, man tik mažumėlę per keturiasdešimt.

Bėgimas man - tai pats geriausias jaunystės eliksyras, tai geriausias papildas puikioms kūno linijoms, tai dopingas kūnui ir sielai.

Taigi sportuokime ir būkime sveiki!!!

Nijolė

*****************

Man efektyviausias sportas - bėgimas.

Numesti svorio kaip ir nesiekiu, tiesiog atsikratyti nereikalingų riebaliukų nuo viso kūno. Tačiau man šis sportas ne tik padailina figūrą, jis man energijos užtaisas, po treniruotes jaučiuosi kaip po kokio didžiausio malonumo.

Tai jau 2 metus yra mano kasdienybė, džiaugiuosi tuo, ką darau, į kiekvieną treniruotę einu kaip į didžiausią šventę:)

Svarbiausia sportuojant yra - pamilti tai, ką darai. O juk tai darome tik dėl savęs, dėl savo kūno, gražios figūros bei sveikatos. Na, ir taip naudingai išnaudojame laiką bei galime džiaugtis rezultatais veidrodyje bei svarstyklėse:)

Kristina

*******************

Sportuoti reikia visada, kur bebūtum. Štai jau artėja pavasaris, trauksiu dviratį ir važinėsiu po darbo kiekvieną vakarą. Prieš keletą metų porą savaičių pamėginau važinėti į darbą nuo Valakampių iki Naugarduko g. Labai patiko, pasikraudavau energijos visai dienai. Deja, neatlaikė ir sulūžo dviratis. Žiemą paslidinėju, lankau baseiną. Kai rytais vedžioju šuniuką, darau pratimus, pabėgioju per tą laiką. Vienu metu buvau išsipirkusi abonementą į sporto salę su baseinu. Kai kurie pratimai netiko mano stuburui, teko pakoreguoti. Tai sustiprino raumenis, sumažėjo stuburo
skausmai. Vasaros laiku stengiuosi daug plaukioti ir ežere ir upėje. Manau, kad sportuoti reikia pastoviai ir nesvarbu, kokio amžiaus esi. Sportas - tai sveikata, ilgaamžiškumas, gera savijauta.

A.

*************

Esu Laura, man 21 metai. Aš savo kūno linijas ir visada pozityvią nuotaiką palaikau neišleisdama nei vieno lito sporto klubams ir kitoms treniruotėms. Ką aš darau? Paprasčiausiai mūsų visagalis internetas mums tiek suteikia galimybių sportuoti namuose, kad tik jom reikia mokėti pasinaudoti. Aš darau pratimus, rastus www.youtube.com tinklalapyje, jie vadinasi "8 minutes abs", "8 minutes buns", "8 minutes arms", "8 minutes legs". Tai visa serija pratimų mūsų raumenynui, per dieną užimanti tik 32 minutes.

Nors ir šie įrašai padaryti labai seniai (man rodos filmuoti 1998 m.), tačiau jie yra labai efektyvūs.

Ką aš darau toliau? Visų pirma po pratimų griebiu savo masažinį lanką ir, užsistačiusi chronometrą, suku jį apie 10 min (galima ir daugiau, bet šis lankas sveria 2 kg tai kad nepakenktum sveikatai, patartina sukti 10 min). Iškart baigus sukti lanką čiumpu šokdynę ir šokinėju apie 5 min be pertraukų, tačiau tai didindama, tai mažindama tempą. Taigi po 47 min treniruotės šoku į sportinius batelius ir apibėgu apie 3 km ratuką lauke prie namų.

Beje, užsileidus man patinkamą muziką bėgti yra daug lengviau ir smagiau. Bėgimas dažniausiai trunka 20-25 min (priklausomai nuo tempo). Taigi taip treniruojuosi 6 kartus per savaitę, vieną dieną ilsiuosi ir svarbiausia, jeigu nori numesti porą ar daugiau kilogramų, reikia žiūrėti ką valgai ir jausti, kada jau esi sotus - nepersivalgyti.

Aš valgau 3 kartus per dieną, nei kiek neužkandžiaujų tarp valgių, tačiau valgau beveik viską (išskyrus riebius produktus ir vakare stengiuosi neprisivalgyti angliavandenių). Svarbu išgerti nors 2 l per dieną vandens, tuomet savijauta bus puikesnė. Štai taip aš išlaikau puikią nuotaiką ir savo kūno linijas.

Laura

**********

Sportuoti reikia visada, kur bebūtum. Štai jau artėja pavasaris, trauksiu dviratį ir važinėsiu po darbo kiekvieną vakarą. Prieš keletą metų porą savaičių pamėginau važinėti į darbą nuo Valakampių iki Naugarduko gv. Labai patiko, pasikraudavau energijos visai dienai. Deja, neatlaikė ir sulūžo dviratis.

Žiemą paslidinėju, lankau baseiną. Kai rytais vedžioju šuniuką, darau pratimus, pabėgioju per tą laiką .Vienu metu buvau išsipirkusi abonementą į sporto salę su baseinu. Kai kurie pratimai netiko mano stuburui, teko pakoreguoti. Tai sustiprino raumenis, sumažėjo stuburo skausmai. Vasaros laiku stengiuosi daug plaukioti ir ežere, ir upėje.

Manau, kad sportuoti reikia nuolat ir nesvarbu, kokio amžiaus esi. Sportas - tai sveikata, ilgaamžiškumas, gera savijauta.

A.G.

***************

Man puikų kūną padeda išlaikyti bėgiojimas gryname ore, ausinukuose skambant užvedančiai muzikai. Atsilenkimų darymas ir nuolatinis siekimas Jų padaryti vis daugiau! Be to, sveika ir suderinta mityba, tai geros savijautos ir puikios sveikatos šaltinis, kuriuo vadovaujuosi taip pat! Taip pat reikia nepamiršti bendravimo su draugais, smagaus laiko leidimo ir visko, visko kas kelia geras emocijas ir juoką, nes kuo daugiau organizme vitamino C, tuo sveikesnis žmogus esi!

Milda

******************

Man efektyviausias sportas tas, kuris teikia malonumą. Vieną dieną tai gali būti plaukiojimas baseine, kitą dieną - važiavimas dviračiu, o trečią - spartus pasivaikščiojimas. Tad kiekvieną kartą aš pasiklausiu savęs - ką gi norėčiau daryti dabar? Jeigu lyja lietus, suplanuotą pabėgiojimą puikiai pakeičia joga namuose. Svarbiausia - daryti tai, kas tau patinka, o ne prievartauti save.

Inga

****************

Nemėgstu sporto. Nesupraskite neteisingai – man patinka turėti grakščias kojas, plokščią pilvą. Reikalas tame, kad pasaulyje beveik nėra sportų, kurie man tiktų. Be to, visad vadinau save sporto tingine.

Aerobikoje aš esu, kaip vadinu pati, veidrodinis žmogus – viską darau atvirkščiai nei trenerė. Iš šokių studijos mane kažkada išvarė ir sakė, kad turiu dvi kaires kojas. O visa kita man tiesiog atsibosta. Nepadeda net į priekį sumokėti pinigai už abonentą.

Kai išgirdau apie Fit20, tai man iškart patiko tas skaičius „20“. Treniruotė trumpa, užtenka nueiti kartą-du per savaitę. Bet paskui ilgai juokiausi, kai įsivaizdavau, kaip voliojuosi ant grindų kratoma elektros (kaip per laidą „Farai“ koks agresyvus jaunuolis pareigūno tramdomas).

Tada nuėjau. Ir man patiko! Pasirodo, viskas daug rimčiau nei tikėjausi – yra speciali apranga, specialios treniruotės ir nuolatinė asmeninio (!) trenerio priežiūra. O ant grindų voliojausi tik po treniruotės, kai pajutau raumenis, apie kuriuos net neįtariau, kad turiu.

Kodėl man tai veikia? Nes lankau tik keturis mėnesius, o nugara stiebiasi tiesyn, kūno formos gražėja, o savijauta – gerėja. Kūnas netgi pats pradeda reikalauti sporto! Dabar manau, kad sporto tinginių nėra, yra tik netinkamai pasirinktos sporto šakos. Kiekvieną savaitgalį pradedu treniruote, o po jos – poilsį atsigavusiu kūnu ir švariomis mintimis.

Živilė

****************

Kiekvienas pasirenkame mums patogiausius, priimtiniausius sportavimo būdus. Aš pati, vis dar ieškojimo kelyje. Studijų metais su drauge rytais, prieš paskaitas, bėgiodavome. Kiek vėliau nusipirkau elipsinį dviratį ir jį myniau, treniruodama ne tik kojų, bet ir visus kūno raumenis. Kažkodėl mynimas per laiką pasidarė nuobodus, ėmė trūkti noro ir valios. Dar po keleto metų išpopuliarėjus magnetiniams lankams, ėmiau mokytis sukti lanką. Iš pradžių, kaip ir daugumai merginų, nuo siekio pasidailinti taliją gavosi tai, kad šonai buvo nusėti mėlynėmis, o efekto mažai.

Galiausiai vieną dieną pusseserė prasitarė lankysianti aerobikos užsiėmimus. Ir ką gi, labai panorau ir aš išbandyti šią sporto sritį. Per pirmąjį apsilankymą sporto klube, prakaitas žliaugte žliaugė, bet patiko pratimai, jų intensyvumas. Be kita ko, patiko ir buvimas būryje – bendrumo jausmas. Štai jau trys mėnesiai kaip tris kartus per savaitę lankausi sporto klube ir džiaugiuosi atradusi man labiausiai tinkantį ir patinkantį sportavimo būdą.

Sportuoju pirmiausia dėl to, kad būčiau tvirtesnė, nesuglebusi, pamažu su išlietu prakaitu mažėja ir svoris (jau atsikračiau penkių kilogramų). Pasportavusi kaskart pasikraunu teigiamų emocijų visai kitai dienai, jaučiuosi žvalesnė. Tiesa, sudraugavome su kitomis kartu sportuojančiomis merginomis, kaskart pasidalijame savo džiaugsmais ir rūpesčiais – tapome tarsi šeima, todėl ir sportuoti linksmiau.

Taigi šiandien drąsiai galiu teigti, kad man aerobika yra pats efektyviausias ir priimtiniausias sportavimo būdas.

Jurgita

**************

O aš, prisipažinsiu, esu darboholikė. Dirbu kūrybinį darbą, bet sėdimą, po 12 valandų. Tiesą sakant, vakare nelabai jau beturiu jėgų sportuoti, o dažnai dar ir namuose tenka padirbėti. Tad pabandžiusi Fit20 supratau, kad man tai išganymas. Plius nereikia kelias valandas arti prakaitu dvokiančiame sporto klube. Įsigudrinau nulėkti per pietus - išeina kaip tik valanda, o naudos gaunu kaip už visas 4. Grįžusi greit užkandu ir toliau darbuojuosi. Kol kas labai džiaugiuosi rezultatais. Gražėja linijos, numečiau 3 kg, nors sportuoju dar tik 2 mėn. Žodžiu, kiekvienam savas sportas:) Neturinčiam laiko tai geras sprendimas.

Jolita

**************

Pernelyg lengva asmeniškai man būtų atsakyti į šį klausimą tiesiogiai...

Nėra vienos sporto rūšies, kuri man būtų efektyviausia. Visą gyvenimą domėjausi sportu, nes mano tėveliai visada buvo aktyvūs ir "draugaujantys" su sportu.

Niekada nemaniau, kad laikausi kažkokios disciplinos, tačiau tik perskaičiusi šį straipsnį apie konkursą, pradėjau mąstyti apie savo gyvenimo ritmą ir suvokiau, kad tai ištisas ciklas. Kai moterys ar merginos manęs klausdavo dailios figūros paslapties, taip paprastai nesugebėdavau atsakyti. Žinojau, jog labai svarbu daug judėti ir būtent tai akcentuodavau.

Taigi kaip aš gyvenu? Mano darbas intelektualus, o darbo laikas standartinis. Iš pat ryto, apie 5.30 val. išvedu šunelį į lauką ir sparčiu žingsniu per pusvalandį apeiname ratuką palei Nerį. Per pietus turiu galimybę dukrytę pasiimti iš mokyklos, o tiesiai po darbo skubu pas sūnelį darželyje. Du kartus per savaitę vos tik juos parvežusi skubu į sporto klubą ir ten lieju prakaitą intensyviose aerobikos treniruotėse. Tas man teikia labai daug malonumo, kadangi "iškratau" visas mintis, kurios kėsinasi iš darbo grįžti kartu su manimi namo.

Vakarais, be abejo, vėl vedžioju sūnelį. Tomis dienomis, kai neskubu į sporto klubą, būtinai išeinu pasivaikščioti su vaikais palei upę, ten ir badmintoną galimą sužaisti, ir kamuolį paspardyti ar tiesiog daryti pratimus ant savivaldybės įrengtų treniruoklių lauke. Kai lauke ne per karšta ir ne per šalta, su vaikais važiuojame į mini žygį dviračiais. Numiname kone 30 km. Savaitgaliais ryte einu į sporto klubą arba nepraleidžiu progos pabėgioti. Net ir vasarą atostogaujant, stengiuosi kuo daugiau plaukioti, žaisti paplūdimio žaidimus ar keliauti dviračiais bei pėsčiomis.

Taigi efektyviausia yra derinti savo gyvenimo būdą su judėjimu visur ir visada. Džiaugiuosi puikia savijauta ir figūra.

Brigita Š.

*****************

Mintimis nusikeliu į laikotarpį, buvusį bemaž prieš dešimtmetį, kai privalomos kūno kultūros pamokos prilygo baisiausiam košmarui, primenančiam vaikystę. Ką jau kalbėti apie mokytoją, kuris bręstančius merginų kūnus nevengdavo pakomentuoti, jog "suapvalėjo", "lašinukai ant pilvuko kliuksi" ir pan., tad tokios pamokos baigdavosi paprasčiausiu jų nelankymu ir bėgimu iš pamokų, vietoj tikrojo per pamokas reikalaujamo bėgimo.

Drąsiai būčiau galvą apspjovus tam, kuris anuomet būtų pasakęs, jog greit viskas apsivers ir meilė sportui bus tokia nežmoniška, jog sunku ir nusakyti. Persikėlus į didmiestį mokytis, atsirado poreikis būt gražesnei, dailesnei, tad sporto klubas greit patapo antraisiais namais, į kuriuos visada gera užsukti. Atrodė, kad sportuoti kitaip jau ir nebeįmanoma gyvenant mieste.

Grįžus į kaimą, į trasą keliaudavo, o ir dabar, kai atšilo keliauja - dviratis, kurį vis dar dažnai pavadinu antrąja puse, juk vis dar esu vieniša, o čia amžinas draugas :D

Žmogus planuoja, Dievas juokiasi, tad iš miesto teko sugrįžt gyvent į kaimą, o čia jau bėda - o kaip sportuoti? O kaip sporto klubas? Bėgioti nemėgstu, dviratis žiemą ledu nelabai važiuoja, tad visagalis internetas ir youtube.com svetainė ir čia pagelbėjo kaip galėjo. Juk čia tiek treniruočių, tiek programų! Nesi niekam įpareigotas, pinigų mokėti nereikia, kada nori, ką nori įsijungi ir straksi.

Šiuo metu neįsivaizduoju dienos be TAEBO treniruočių, kurių metų galima puikiai išsikrauti blogas nuotaikas ir pasikrauti gerųjų. Neužmirštamos ir treniruotės atskiroms kūno dalims, tik čia jau įsigyt reikėjo svarelius, gumą ir kamuolį. Vienkartinė, ilgalaikė ir puikiai atsiperkanti investicija.

Dažnai girdžiu, jog žmonės emocijas malšina maistu, apsipirkinėjimais, o kam taip, jei galima sveikai emocijas išlieti ir dar ateičiai sveikatą sustiprinti. O ji tikrai tvirtėja, imunitetas ir atsparumas ligoms atsirado, širdelė taip stipriai nebeplaka, ir spaudimas pagaliau normalus. Sportuoti reikia, sportuoti sveika!

Asta

***************

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)