Konsultuoja grožio salono „Klip“ kirpėja Rimantė Sasnauskienė:

Iškritus keletui plaukų, žmogus iškart sunerimsta. Plaukai gali iškristi tiek šukuojantis, tiek trenkant galvą, tiek vaikštant palaidais plaukais. Tačiau to nereikia išsigąsti. Kasdien nuo galvos odos atsiskiria nuo 50 iki 100 plaukų ir tai – normalu.

Kiekvieno plauko gyvenimas yra ribotas, kai jis baigiasi, plaukas iškrenta, sukurdamas vietą naujam plaukui. Plauko gyvavimo ciklą sudaro trys etapai: augimo, kuris trunka iki kelerių metų, bei ramybės ir iškritimo ciklai, trunkantys apie 3 mėnesius. Ramybės fazėje pradeda augti naujas plaukas, o senasis palieka galvą. Todėl, dėl tokio kiekio iškritusių plaukų, nereikėtų baimintis. Sunerimti reikėtų tada, kai plaukų iškritimas akivaizdžiai suintensyvėja.

Kodėl slenka plaukai?

Dažniausiai problema prasideda tada, kai suplonėja plauko struktūra ir plaukas praranda stiprumą. Dėl ko slenka plaukai, kartais pasakyti sunku. Plaukams būdingas sezoninis slinkimas, kuris suaktyvėja rudenį ir pavasarį. Tai susiję su oro kaita, kai po vasaros oras vėsta, o po žiemos – šyla. Slinkimo priežastis neatsiejama ir nuo žiemai būdingos oro kaitos, kai iš šiltos patalpos išeiname į lauką ir atvirkščiai. Taip plauko svogūnėlis yra alinamas, o tai pasireiškia ir paspartėjusiu slinkimu.

Plaukai slenka ir dėl netinkamai pasirinkto šampūno. Derėtų atsiminti, kad riebiems plaukams reikėtų rinktis būtent tokiems ir pritaikytą šampūną, pleiskanojantiems – nuo pleiskanų ir panašiai. Atidžiai, tinkamai reikėtų rinktis ne tik šampūnus, bet ir kondicionierius, kaukes, balzamus plaukams. Kokios priemonės jums tinkamiausios, geriausiai išsiaiškinti jums padės tos srities specialistas.

Alinami ir per stipriai surišti plaukai, todėl darantis kasdienę šukuoseną derėtų nepersistengti. Per dažnas tiesinimas, garbanojimas, džiovinimas ir kitos procedūros irgi skatina plauko susilpnėjimą. Formavimo žnyplės įkaista net iki 200ºC ir daugiau, tad, norint apsaugoti plaukus nuo tokio poveikio, rinkitės tam atsparias priemones – aliejus ar kremus nuo karščio. Jos padengia plauką apsauginiu sluoksniu, kuris apsaugo nuo galimo plauko perkaitinimo.

Vidinės plaukų slinkimo priežastys

Atėjus pavasariui, dažna moteris vasarą nori pasitikti pagražėjusiomis kūno formomis, todėl pradeda laikytis dietų. Pasirinkdamos nepilnavertę mitybą, negaudamos pakankamai naudingų medžiagų, alina savo organizmą, o tai kenkia ir plaukams. Plaukas, negaudamas visų reikiamų vitaminų, pradeda po truputį silpti, kol atsiskiria nuo galvos odos ir iškrenta. Tokiu atveju reikėtų rimtai susirūpinti ir rinktis kuo visavertiškesnį maistą.

Slinkimui įtakos turi ir gyvenimo būdas: žalingi įpročiai, gyvenimo režimas, per didelis stresas, nuolatinė įtampa. Taip pat ir rimtos infekcinės ligos (gripas, sloga, angina ir kitos). Pooperacinis laikotarpis, chemoterapijos irgi gali lemti plaukų slinkimą. Vartojant tam tikrus medikamentus galimas plaukų slinkimas, kuris pasireiškia 2 savaičių–3 mėnesių laikotarpyje nuo vaistų vartojimo pradžios.

Įtakos turi ir hormoniniai veiksniai: problemos su skydliauke, menopauzė, laikotarpis po gimdymo. Šiuo atveju, plaukų slinkimas prasideda ne iš karto, o po 3–5 mėnesių. Plaukų slinkimas, pasireiškiantis po gimdymo – normalus ir dažnas reiškinys, varginantis daugelį moterų. Plaukai pradeda slinkti todėl, kad organizme vyksta hormonų perversmas, pakinta jų kiekis.

Net ir tinkamai prižiūrint plaukus, esant pilnavertei mitybai ir sveikam gyvenimo būdui, plaukų slinkimas gali būti neišvengiamas. To priežastis – paveldimumas, pasireiškiantis tiek moterims, tiek vyrams. Jis gali būti paveldėtas ir iš motinos, ir iš tėvo. Vyrams paveldėtas plaukų slinkimas yra apribotas viršugalviu, tuo tarpu moterims pasireiškia ne vienoje vietoje. Joms labiau būdingas visų plaukų suplonėjimas, apimantis visą plaukuotą galvos dalį.

Rinkitės priemones nuo plaukų slinkimo

Pastebėjus, kad plaukai pradėjo intensyviai slinkti, reikėtų kuo greičiau imtis priemonių. Kuo anksčiau susirūpinsite, tuo lengviau bus kovoti ir sustabdyti plaukų slinkimą, išvengti didelio kiekio plaukų praradimo. Paprasčiausia priemonė, padėsianti išspręsti tokią problemą, yra šampūnas, kurį reikėtų pradėti naudoti jau pavasarėjant.

Vertėtų rinktis tokį, kurio sudėtyje yra kofeino, biotino. Priemonės skatina plaukų augimo procesą, stiprina plauko šaknis tiek esamų plaukų, tiek atsirasiančių. Naudojant priemones su biotinu, yra sukeliamos permainos plaukų augimo cikle, nes ląstelės aprūpinamos maistu, pagerėja galvos odos kraujotaka.

Biotinas yra pagrindinė natūralaus gamybos proceso sudedamoji dalis, kuri leidžia išsaugoti ne tik plaukus, bet ir nagus, odą. Be kofeino ir biotino, veiksmingi ir plaukų priežiūros produktai, kuriuose yra minoksidilio. Jis veikia plauko folikulą, stabdo jo nykimą ir stimuliuoja keratino išsiskyrimą.

Produktai su minoksidiliu turi būti naudojami du kartus per dieną neribotą laiką. Tačiau priemonių su minoksidiliu nerekomenduojama naudoti žmonėms su aukštu kraujospūdžiu.

Be šampūnų, reikėtų vartoti ir plaukų serumus, kondicionierius, nenuplaunamus kremus. Efektyvesnį rezultatą duos tokios priemonės, kurioms sukurti naudojamos nanotechnologijos. Tai reiškia, kad priemonės nėra paviršinės, jos įsiskverbia giliai į plauką ir tampa veiklios ilgesnį laiką. Taip ne tik sustabdomas plauko slinkimas, bet ir iškritusių plaukų vietoje pradeda augti nauji plaukai. Priemonės, sukurtos naujųjų technologijų pagalba, yra aktualios tiems, kurie nori efektyviai sustiprinti plauko svogūnėlius ir greitai pamatyti akivaizdžius rezultatus.

Be šampūnų ir plaukų serumų, plaukų slinkimą stabdo ir specialūs pleistrai, klijuojami ant kaklo. Priemonė palengvina ląstelių prisisotinimą deguonimi ir maistingomis medžiagomis. Esant ypatingai gausiam slinkimui, vertėtų atlikti tam tikrus tyrimus, kurie padėtų išsiaiškinti plaukų slinkimo priežastis.

Dėl tinkamų priemonių parinkimo, geriausia kreiptis į specialistus, kurie padės parinkti profesionalias, būtent jūsų plaukams skirtas priemones. Nereikėtų aklai pasitikėti pigiomis priemonėmis. Jos gali ne tik nesuteikti jokio efekto, bet ir pakenkti. Pavyzdžiui, išblukinti dažytų plaukų spalvą.

Plaukus stiprina ir liaudiškos priemonės

Nepasitikinčioms ar galbūt nenorinčioms pirkti begalės plaukų slinkimą stabdančių produktų, verta atkreipti dėmesį ir į liaudiškas priemones. Įvairūs nuovirai ir kaukės gali sustabdyti plaukų slinkimą ir sustiprinti plauką iš vidaus, atgaivinti prarastą žvilgesį. Kalbant apie nuovirus, vienas veiksmingiausių, jau nuo senovės žinomas nuoviras yra dilgėlių.

Dilgėlės žinomos, kaip natūrali priemonė plaukams stiprinti, siekiant užkirsti kelią pleiskanoms ar norint sumažinti galvos odos riebalavimąsi. Saujelę džiovintų, dar vasarą prisirinktų dilgėlių, užpilkite puse litro verdančio vandens, palaikykite keletą valandų, nukoškite ir perskalaukite ką tik išplautus plaukus. Leiskite jiems natūraliai išdžiūti. Kuo ilgiau dilgėlių nuoviras laikomas, tuo stipresnis jo poveikis.

Plaukus stiprina, slinkimą stabdo ir svogūnų nuoviras. Norint turėti sveikus plaukus, nereikėtų išsigąsti svogūno ir iš jo pasidarytų priemonių. Svogūnas stiprina plauko šaknis, atsiranda žvilgesys, sumažėja slinkimas. 30–50 gramų svogūnų lukštų užpilkite stikline vandens ir virinkite 15–20 minučių. Tada palaukite bent pusvalandį ir gautą skystį perkoškite. Išplautus sausus plaukus reikia suvilgyti nuoviru ir būtinai leisti jiems išdžiūti natūraliai, nes tik tokiu atveju poveikis bus efektyviausias.

Be nuovirų, nereikėtų pamiršti ir naminių plaukų kaukių. Efektyviausios yra tokios, kurių pagrindinės sudedamosios dalys yra kiaušinio trynys, medus, ricinos aliejus. Tokį mišinį reikia paskirstyti ant plaukų, galvą apvynioti rankšluosčiu, kad išsilaikytų šiluma. Kaukę patartina laikyti bent pora valandų. Kaukė skirta stipriai lūžinėjantiems, besišakojantiems, vitaminus praradusiems ir slenkantiems plaukams. Žinoma, kuo ilgiau ją laikysite, tuo naudingiau bus jums pačioms, tad nepatingėkite paaukoti savo laiko vardan gražių plaukų.

Valgykite visaverčius produktus

Kad plaukų slinkimo problema jūsų nevargintų, būtina valgyti ir maistingus produktus. Paįvairinkite ir praturtinkite savo mitybą. Visų pirma, plaukams pagelbėsite valgydamos baltyminį maistą – kiaušinius, žuvį, vištieną, pieno produktus. Jie reikalingi plauko sudėtyje esančio baltymo keratino gamybai.

Plaukams naudingi ir produktai, turintys geležies. Daug geležies yra gyvulinės kilmės produktuose: jautienoje, kiaulienoje, vištienoje, kepenyse. Kiek mažiau – augalinės kilmės: ankštinėse daržovėse, špinatuose, riešutuose, avižiniuose dribsniuose, slyvose, razinose.

Kadangi organizmas geležį geriausiai pasisavina iš gyvulinės kilmės produktų, jų derėtų valgyti daugiau. Reikėtų rinktis ir produktus, turinčius silicio. Jo galima rasti nerafinuotuose grūduose, ridikėliuose, jūros kopūstuose, šparaguose, alyvuogėse. Silicis maitina plaukų šaknis, stiprina jų struktūrą, skatina jų augimą bei mažina slinkimą.

Plaukų slinkimui sustabdyti yra įvairiausių priemonių: nuo profesionalių, naujausiomis technologijomis pagamintų, iki naminių, laiko patikrintų priemonių. Belieka tik laiku susizgribti ir išsirinkti, kas labiau prie širdies. Tik tokiu atveju galėsite ir toliau džiaugtis vešliais, akį patraukiančiais plaukais.