Atstatykite natūralų savo kūno balansą

Nepaisant ekstremalių badavimo būdų, pavyzdžiui Master Cleanse (tai toks režimas, kai maitinamasi tik citrinos sulčių, filtruoto vandens, organiško klevų sirupo ir aitriosios paprikos mišiniu), ar detoksikacinės dietos, kuriose yra subalansuoti neskaldytų grūdų, vaisių, daržovių, skaidulų ir lieso proteino kiekiai, iš tikrųjų veikia? Išrinkome keturias pabandyti per savaitgalį ir įvertinti pačioms.

Marilyn Diamond, originalaus detoksikacinių dietų vadovo „Fit for Life (Amžinai sveikas ir geros formos)“ autorė teigia, kad sėkmingiausia detoksikacinė dieta yra ta, kuri mūsų organizmą aprūpina maistingų medžiagų gausa.

„Be jų organizmas negali susibalansuoti arba išlikti sveikas“, sako M. Diamond. „Todėl imdamosi detoksikuojančios dietos į ją žiūrėkite ne tik kaip į apsivalymą, bet ir kaip praturtinimą. Dietą paverskite mėgstamu ir laukiamu, o ne siaubą keliančiu procesu.“

Subalansuota detoksikacinė dieta

Savo naujausioje knygoje „Young for Life (Amžinai jaunas)“ M. Diamond aprašo paprastą detoksikacinę dietą.

„Turite valgyti keturiskart per dieną.“, teigia ji. Valgyti galite bet kokia tvarka, tačiau autorė pataria dieną pradėti nuo nulupto ir supjaustyto greipfruto. „Greipfrutu ne tik pasisotinsite, bet ir išsivalysite kepenis bei tulžies pūslę. Be to, greipfurtas taps signalu gaubtinei žarnai pradėti darbą.“

Maždaug po 1,5 valandos suvalgykite Valdorfo salotų – smulkiai pjaustyti obuoliai, kapoti graikiniai ar pekano riešutai, salieras, razinos ir šiek tiek mėlynių. Padažą pasidarykite sumaišiusios vieną šaukštą migdolų sviesto, šviežių citrinos sulčių, šiek tiek cinamono ir trinto imbiero su keturiais šaukštais vandens (kad padažas būtų sirupo konsistencijos).

Trečią kartą skanaukite Pietvakarių salotų variantą: įvairūs žalumynai, pomidorai, agurkai, paprika, salieras ir špinatai, apipilti jogurto, salsa padažo ir pjaustyto avokado piure.

Vakarienei valgykite svieste kepintą žuvies file (jums reikia riebaluose tirpių vitaminų ir omega riebalų rūgščių) su salotomis, sumaišytomis su kubeliais pjaustytu mangu, griežinėliais pjaustytomis braškėmis arba papaja, avokadu. Padažą gaminkite iš žalios citrinos, alyvuogių aliejaus ir truputėlio aitrios paprikos.

M. Diamond rekomenduoja visą dieną gerti žalią arbatą su pipirmėte, mat ji skatina svorio kritimą ir yra sveika žarnynui. „Young for Life (Amžinai jaunas)“ dietą papildantys elementai yra ryte jūsų nuotaiką pakeliantys ir raumenų masę išsaugantys vitaminas D ir vitaminų B kompleksas, o per dieną dėl natūralių ir veiksmingų detoksikacinių savybių vartojami vitaminai C ir E.

Probiotinė detoksikacinė dieta

Mitybos specialistė, knygos „The Yoghurt Diet (Jogurto dieta)“ autorė Anna Luque aiškina, kad prieš grąžinant kūnui balansą, pirmiausiai reikėtų išsiaiškinti, kaip tas kūnas išsibalansavo.

„Kūno disbalansą gali sukelti gausybė veiksnių, be to, tai nenutinka per vieną naktį. Tai – lėtas procesas, kurį skatina apdorotas maistas, antibiotikai, chloruotas vanduo ir įtampa“, pasakoja ji. „Kadangi mūsų kūne veikiančios sistemos dirba nuolatos, jos ima dėvėtis, todėl norint, kad jos atsistatytų ir veiktų optimaliai, reikia atgaivinti maistingomis medžiagomis, randamomis sveikame maiste.“

Balanso atstatymui Luque siūlo atsisakyti viso maisto, kenkiančio organizmui – tai apdirbti maisto produktai, kviečiai, cukrus, actas ir pasterizuotas pienas. Vietoje šių produktų rinkitės kūno sistemas, o ypač virškinimo traktą papildantį maistą – vadinasi, valgykite daug jogurto, kuris neturėtų būti priskirtas prie kitų pieno produktų (kaip, pavyzdžiui, pasterizuotas pienas).

„Svarbiausia jogurto savybė yra probiotinės bakterijos, kurios yra itin svarbios tinkamam virškinimui ir gerai sveikatai“, pastebi ji.

Luque pataria valgyti nenugriebto pieno graikišką jogurtą, pilną gyvų probiotinių bakterijų, tris kartus per dieną (apie 115-145g vienu kartu) kaip užkandį arba prieš ar po rimto maisto.

Arbata ir parama

Jeigu jūsų skrandis negali pakelti sulčių ir skysčių dietų, dėl kurių galimai jausitės silpni ir nepajėgūs funkcionuoti, išbandykite „I.Am.You.“ studijos „DETOX to RETOX“ žolelių arbatą organizmo išvalymą vartojanti normalų maistą.

Per šios jogos studijos parengtą trijų dienų programą dalyviai per dieną išgeria tris puodelius pagal užsakymą pagamintos kiniškos žolelių arbatos ir vadovaujasi jiems paskirtais meniu planais (maistą ruošia namuose), kuriuose pilna neskaldytų grūdų ir pupų (bolivinės balandos, daržinės pupelės), lapinių ir gūžinių daržovių (lapinis kopūstas, kalafioras, burokai, smidrai) ir žuvies (lašiša, tunas ar balta žuvis). Vegetarai ir veganai taip pat turi galimybę gauti jiems pritaikytą meniu.

Pagal turimas žinias, 85% programos dalyvių numetė svorio, kuris jiems nesugrįžo, o 77% dalyvių džiaugėsi energingumu.

Šviežiai spaustos sultys ir žalias maistas

„Organic Avenue“ siūlo net kelis organizmo valymo etapus programoje „LOVE“ (Live – gyvas, Organic – organiškas, Vegan – veganiškas, Experience – potyris). „LOVE“ yra tiesiog idealus variantas naujokams detoksikacijos šalyje ir tiems, kuriuos „skystos“ dietos pernelyg riboja, mat ši produktų linija pristato šarminę terpę subalansuojantį ir detoksikuojantį meniu, sudarytą iš raw food, gyvo ir veganiško maisto bei šalto spaudimo sulčių.

Kiekvieną organizmo valymo rytą (pirmą kartą tą darantiems rekomenduojama užsiimti bent jau 3 dienas) jums elektroniniu paštu atsiunčiamas laiškas su pozityviais teiginiais, pavyzdžiui, „Esu laimingas, esu linksmas, esu laisvas“, kartu su nurodymais kada reikia suvartoti ant šviežiai spaustų sulčių ir žaliavalgiškų produktų įpakavimų nurodytą seką. Pavyzdinis meniu – netikėtai kvapnus ir keliantis apetitą: riebus kokosų pienas, lapinio kopūsto salotos su migdoliniu padažu žaliavalgiški šokoladiniai putėsiai.

Valantieji organizmą tarp kiekvieno maistingojo gėrimo ir gyvo maisto produkto gali išgerti apie 250ml vandens. Be to, jie yra skatinami anksčiau eiti miegoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)