Klaipėdos universitetinės ligoninės Pulmonologijos skyriaus vedėjas Arvydas Valavičius:

Šeimos gydytojai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad besikartojantis kosulys yra ne vien bronchito, bet ir netipinės astmos, plaučių ligos požymis. Ir ne tik. Kosulys gali kamuoti ir dėl trachėjos patologijos. Taip pat po peršalimo, persirgtų virusinių infekcijų, kuomet prasideda „įkyrūs“ kosuliai ir būna sunku įkvėpti.

Kadangi astma yra viena iš civilizacijos sukeltų ligų, daugėja sergančiųjų. Tačiau nereikėtų baimintis astmos, nes šiandien ši liga efektyviai gydoma ir puikiai kontroliuojama. Tam tereikia specialisto paskirtomis dozėmis reguliariai vartoti bronchus plečiančius ir uždegimą gydančius hormoninius preparatus. O geriau pasijutus, jokiu būdu nenustoti vartojus šių vaistų.

Beje, vadinamieji lėtiniai atsikosėjimai su skrepliais ir nepraeinantis nuovargis – ženklas, jog galite sirgti net plaučių tuberkulioze. Jeigu dar ir svoris krenta, tai jau yra „žydinti“ tuberkuliozė.

Tiesa, lėtiniai katariniai bronchitai gali būti ir dėl recidyvuojančių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ar gripo. Nuolatos vartodami šaltus skysčius ar net „ledinius“ gėrimus taip pat galime sukelti kosulį.

Nederėtų pamiršti ir tabako daromos žalos sveikatai. Mat kosulį gali išprovokuoti ir rūkymas.

Varginantis kosulys būdingas ir LOPL, tai yra lėtinei obstrukcinei plaučių ligai. Pastaroji liga kartu su astma sudaro didžiausią sergamumą kvėpavimo sistemos ligomis. Tačiau mažai tikėtina, kad 25-erių metų moteris sirgtų šia pulmonologine liga. Mat LOPL paprastai yra vyresniojo amžiaus žmonių liga, kuria dažniausiai serga vyrai. Kai bronchitas kartojasi, galima kita patologija.

Todėl užsitęsus kosuliui pulmonologo konsultacija tiesiog būtina. Jeigu šeimos daktaras neduoda siuntimo, yra mokamos specialistų konsultacijos. Geriau išleisti kelias dešimtis litų savalaikei specialisto konsultacijai, nei ligai pažengus su greitąja būti atvežtam į ligoninę, kai tenka gydyti net tik komplikacijas, bet neretai ir gelbėti gyvybę.