Bet kažkodėl daugelis mūsų žiemą ne tik kad nesulieknėjame, bet netgi priaugame keletą kilogramų. Kodėl taip yra?

Visų pirma, retas mūsų kasdien leidžiamės į žygius. Mes dirbame šildomuose pastatuose, kur kolegos mus dosniai vaišina pyragėliais. Grįžę namo susirangome šiltuose pataluose ir žiūrime televizorių užkandžiaudami traškučiais. O kur dar Kalėdų vakarėliai, kur prisiragaujame desertų ir kaloringų gėrimų.

Bet žiema ir papildomi kilogramai nėra neskaidomas vienetas. Jei atkreipsite dėmesį į tai, kokio maisto jūsų kūnui reikia – o ne kokio jis nori – jau pavasarį džiaugsitės kur kas lieknesnėmis formomis.

Orkaitėje kepti obuoliai

Šie vaisiai gali būti ir ne pats sveikiausias pasirinkimas, jei tai karamelizuoti obuoliai, obuolių pyragas ar obuolių gabalėliai saldžiuose pusryčių dribsniuose. Tiesa ta, kad obuoliai yra labai skanūs ir sveiki be jokių kepimų riebaluose ir saldinimų. Šaltą žiemos vakarą labai tiks orkaitėje kepti obuoliai!

Išskobkite obuolių šerdis (kiek obuolių reikės, priklausys nuo namiškių skaičiaus), sudėkite į elektrinį puodą ir netrukus galėsite mėgautis šiltu desertu be jokio kaltės jausmo. Kitas būdas - supjaustyti obuolius skiltelėmis ir pašauti juos į orkaitę (150 laipsnių), kol gražiai parus. Galite sudėti juos į dubenėlį, pabarstyti graikiniais riešutais ir užpilti neriebiu jogurtu. Toks patiekalas ypač tiks pusryčiams.

Jei jau atėjo žiema, nereiškia, kad galima pamiršti sporto salę ir rūpinimąsi sveikata. Sportas ir skanus sveikas maistas garantuos, kad vasarą pasitiksite liekni ir stiprūs.

Špinatų lazanija

Špinatai turi ne kokią reputaciją. Kam iš mūsų neteko lieti ašarų, kai mama į lėkštę drėbteldavo kalną gličių žalėsių? Žinoma, špinatai – labai sveika, bet juos valgant norėtųsi gardžiuotis, o ne jaustis taip, lyg atlieki bausmę. Taip neatrodys, jei špinatus paslėpsime po makaronais.

Naudokite ekologiškus konservuotus pomidorus be papildomo cukraus ir riebalų. Rinkitės nuriebintą mocarelos sūrį, o faršą keiskite špinatais – štai ir sveika vakarienė!

Aštrus kalakutienos arba vegetariškas troškinys

Tirštas garuojantis troškinys – kas gali jam prilygti? Nebent lėkštė sriubos, bet troškinys kur kas geriau užpildys skrandį. Daržovių troškiniui naudokite ankštines daržoves (avinžirnius, raudonąsias ir baltąsias pupeles), kuriose daug baltymų. Smulkinti pomidorai, česnakai ir pipirai aprūpins antioksidantais ir vitaminais. Galite įpjaustyti ir svogūnų. Jei norisi mėsos, naudokite kalakutienos faršą. Suvalgę porciją tokio troškinio pasisotinsite, bet negausite per daug kalorijų. Nebent, žinoma, užsikąsite duonos rieke.

Pomidorų sriuba

Šaltą dieną dažnai norisi sriubos. Šis patiekalas bus sveikas tik tuomet, jei virsite patys, o ne atsidarysite skardinę (pirktinėje sriuboje gausu natrio, riebalų ir kalorijų). Kodėl neišsivirus, pavyzdžiui, džiovintų pomidorų sriubos?

Naudokite ne aliejumi užpiltus, bet paprastus džiovintus pomidorus. Pagardinkite sriubą krapais, baziliku, svogūnais ir petražolėmis. Prieš berdami į sriubą, pakepinkite pomidorus ir svogūnus šlakelyje alyvuogių aliejaus.

Šiame gardžiame patiekale gausu vitaminų ir likopeno, kuris gali apsaugoti nuo įvairių ligų, pavyzdžiui, prostatos vėžio.

Avižos

Puikus pasirinkimas pusryčiams – dubenėlis karštos avižinės košės. Avižose daug ląstelienos, o pagarduose, tokiuose kaip džiovinti vaisiai – vitaminų bei antioksidantų. Košę galite virti ir vandenyje, bet šlakelis neriebaus pieno aprūpins organizmą kalciu.

Ir tai dar ne viskas. Jei norite sumažinti cholesterolio lygį, pabarstykite košę dviem šaukštais sėmenų sėklų ir trupučiu migdolų bei graikinių riešutų. Štai ir sveikuoliški pusryčiai, kurie suteiks energijos visai dienai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)