Botulino toksinas

Botulino toksinas, vadinamasis botoksas, labai veiksmingai sumažina raukšles, tačiau tik tuo atveju, kai naudojamas injekcijomis. Ši asociacija labai teigiamai veikia potencialias vartotojas, nusiteikusias prieš medicinines priemones, tačiau faktas yra toks, kad botulino toksinas iš išorės visiškai negali paveikti raumenų.

Jūrų augalai ir ikrai

Dermatologai nesiginčija, kad jūrų augalai ir ikrai puikiai drėkina odą, taigi mažina raukšlių susidarymą, tačiau nėra jokių duomenų, jog šios medžiagos gali paveikti gilias raukšles. Viskas būtų gerai – mūsų mamos tais laikais, kai nebuvo tokios „amžinos jaunystės“ kremų pasiūlos, drėkindavo veidą tuo, ką tik rasdavo ant stalo, ir kaip drėkinamosios natūralios priemonės jos veikia puikiai, – tačiau šių priemonių kaina – visiškai neadekvati. Galimas daiktas, kad jų panaudojus jūsų oda tikrai atrodys geriau, tačiau greičiausiai jai tiesiog trūko drėgmės, o tai galima pasiekti kur kas pigesnėmis priemonėmis.

Vitaminas C

Vitaminas C – iš tikrųjų puikus antioksidantas, be to, reikalingas tam, kad būtų gaminamas odos stangrumui būtinas kolagenas. Tačiau vitamino C reikia gauti su maistu arba vartojant maisto papildų, o ne su kremu. Ir vitaminas C, ir kitos gausiai reklamuojamos medžiagos dažniausiai nepatenka giliau ir lieka ant odos, kol nuvalote.

Kolagenas ir elastinas

Kolagenas – siūlinis baltymas, svarbiausias odos ir jungiamųjų audinių komponentas. Skaudi tiesa yra tokia: kad ir kiek trintum kolagenu veidą, raukšlių nesumažės. Ir kolageno, ir elastino molekulės – pernelyg didelės, kad prasiskverbtų pro odą.

Oda – apsauginis kūno sluoksnis ir nėra tokia pažeidžiama, kaip gali atrodyti, antraip per odą viskas kiaurai eitų į organizmą. Be to, kartu su raukšlėmis, galite dar įsitaisyti ir spuogų, nes netinkami kremai gali užkimšti poras.

Beje, kolagenas taip pat gali padėti laikinai atsikratyti raukšlių, bet tik naudojamas injekcijomis.

Šiuo metu pasaulyje, ypač Japonijoje, populiarėja įvairūs maisto produktai ir maisto papildai su kolagenu, pavyzdžiui, kolageno zefyriukai, kurie, teigiama, lygina raukšles ir padaro odą lygesnę.
Elastinas – pluoštinis baltymas. Jis, kaip ir kolagenas, – jungiamųjų audinių sudedamoji dalis.

Alfa hidrorūgštys

Dabar labai populiarūs neseniai pradėti gaminti preparatai su alfa hidrorūgštimis (AHR). Tai didžiausias XX amžiaus pabaigos išradimas odos priežiūros srityje, ir jį kol kas lydi sėkmė. Daugybė moterų mano, kad nuo šių preparatų oda tampa kur kas sveikesnė ir gražesnė.

Alfa hidrorūgščių, dažniau vadinamų vaisių rūgštimis, yra natūraliuose produktuose. Tai citrinų rūgštis citrusuose, pieno rūgštis rūgpienyje, vyno rūgštis vyne ir obuolių rūgštis obuoliuose bei kituose vaisiuose.

Vaisių rūgštys suardo odos paviršiuje esančių negyvų ląstelių baltymų jungtis, negyvos ląstelės pašalinamos ir atidengiamos jaunesnės ląstelės. Paprastai šie preparatai padeda išspręsti daugumą nedidelių odos problemų.

Vis dėlto alfa hidrorūgštys turi šalutinį poveikį – jos pašalina viršutinį odos sluoksnį, ir oda tampa visiškai beginklė prieš neigiamą aplinkos poveikį.

Dimetilaminoetanolis

„Tai natūrali aminorūgštis, kurią išskiria žmogaus smegenys. Jos taip pat galima rasti kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, ančiuviuose ir sardinėse. DMAE padeda gamintis acetilcholinui, švelnina nervinę įtampą nervų ląstelėse.“ Šis tekstas – tai šiuo metu reklamuojamo atmintį gerinančio preparato reklama. Ir iš tikrųjų kremas atpalaiduoja tarpląstelinius audinius, išlygina raukšles, bet jau po kelių valandų procesas lėtėja.

Placenta

Jauninamasis placentos poveikis buvo atrastas dar XX amžiuje. Jos veikimo paslaptis – steroidiniai hormonai, kurie iš tikrųjų jaunina odą. Tačiau hormonai turi šalutinį poveikį, tad mokslininkai bandė juos iš placentos pašalinti. Tačiau juk jie ir jaunina odą...

Beje, naudoti žmogaus placentą – uždrausta, tad naudojama gyvulių (pavyzdžiui, avių) placenta.

Tą patį galima pasakyti ir apie kitus prašmatniai skambančius komponentus: kamienines ląsteles (augalų), sraigių ekstraktą, arganų aliejų, deimantų, jūros perlų dulkes ir t. t. Ypač populiari Negyvosios jūros druska, matyt, naudojama dėl pavadinimo įmantrumo, juk Baltijos jūros druska nieko neįkvėptų... Iš tikrųjų Negyvosios jūros (iš tikrųjų – ežero) druskingumas – apie 10 kartų didesnis nei kitų jūrų, tačiau tai turi reikšmės tik maudantis, o išgarinta druska yra tiesiog druska, ir visų jūrų sudėtis – panaši: druska ir mikroelementai.

Hialurono rūgštis

Hialurono rūgštis įeina į žmogaus odos sudėtį ir yra atsakinga už jos stangrumą. Todėl nutarta, kad ja būtų gerai ir pasitepti, tačiau taip nėra – jos reikia įšvirkšti po oda.

Albuminas

Tai vandenyje tirpus baltymas, turintis didelį neigiamą krūvį. Panaudojus kremo su albuminu, oda iš tikrųjų atrodo gražesnė, tačiau jis tik sudaro ant odos plėvelę. Šio baltymo galima aptikti kiaušinio baltyme – prisiminkime veido kaukes su kiaušinio baltymu.

Gražios odos paslaptys

Drėkinimas, drėkinimas ir dar kartą drėkinimas – štai tokia yra gražios odos paslaptis, pasak dermatologės Daivos Ptakauskienės, žinoma, nepamirštant ir pagrindinių sveiko gyvenimo būdo principų – valgyti daug daržovių, gerti vandens, pakankamai miegoti ir būti gryname ore.

Daugelis kremų nuo raukšlių būtent ir išsiskiria stipriu drėkinamuoju poveikiu, ir jų poveikis iškart matyti. Tačiau drėkinamąsias priemones reikia naudoti nuo jaunystės, taip pat dera rinktis kosmetikos priemones su apsauga nuo ultravioletinių spindulių – būtent jie didžiąja dalimi kalti dėl raukšlių susidarymo. Kitaip tariant, nėra prasmės pirkti brangų kremą ir nesisaugoti nuo saulės.

Kažkodėl manoma, kad kuo priemonės brangesnės, tuo jos geresnės. Tačiau dažnai tai būna tik kainodaros triukas. Be to, kremus reikia rinktis pagal amžių – nesulaukus 30-mečio jokiu būdu negalima naudoti kremų, skirtų vyresnio amžiaus žmonių odai. Naikinant nesamas raukšles, odai galima tik pakenkti.

Veiksmingiausi kremai – parduodami vaistinėse. Jų poveikis išbandytas kliniškai ir prognozuojamas.