Konsultuoja medicinos daktarė Žaneta Kasilovskienė, klinikos „Maxmeda“ gydytoja akušerė ginekologė:

Dar prieš kurį laiką per nėštumą buvo rekomenduojama priaugti 10–12 kilogramų – ir ne daugiau, tačiau medicinos mokslų daktarė gydytoja akušerė ginekologė Žaneta Kasilovskienė sako, kad metas tai pamiršti: „Šiandien yra pasikeitęs gyvenimo būdas: anksčiau moterys daugiau vaikščiodavo, o dabar lipame iš automobilio į automobilį, darbas dažniausiai sėdimasis, daug laiko praleidžiame prie kompiuterio. Valgome maistą su įvairiais priedais, skatinančiais norą valgyti, todėl svorio nėščiosios priauga šiek tiek daugiau negu anksčiau. Miestietės rizikuoja priaugti daugiau svorio, negu fiziškai daugiau judanti kaimo gyventoja.“

Pagal šiuolaikines Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas prieš įrašant moterį į nėštumo įskaitą nustatomas jos kūno masės indeksas (KMI)* pagal iki nėštumo buvusį svorį. Kaip tik jis ir lemia, kiek svorio bus rekomenduojama priaugti būsimai mamai.

Normalus svorio prieaugis per nėštumą yra 11–15 kg. Tačiau labai svarbus rekomenduojamo svorio santykis su KMI iki nėštumo.

  KMI Svorio prieaugis
< 19,8 kg/m2 12–18 kg
19,9–25,9 kg/m2 11–16kg
26–29 kg/m2 7–11kg
>29 kg/m2 5–9kg

*KMI = kūno masė (kg)/ūgis (m2)
Kai KMI 18,5 – 24,99 – norma
25 – 29,99 – antsvoris
30 ir daugiau – nutukimas

Liesuolė ir putnutė

Paprastai tariant, kuo moteris apkūnesnė ir jos kūno masės indeksas didesnis, tuo jos „limitas“ priaugti svorio per nėštumą yra mažesnis. Ir, priešingai, liesuolės gali priaugti daugiau.

„Esant normaliam kūno masės indeksui, leidžiama priaugti nuo 12 iki 18 kg, vidutiniškai – 15 kg. Tokios yra naujausios rekomendacijos. Per mano praktiką daugiausia svorio per nėštumą moteris priaugo 30 kg, ji nešiojo vieną kūdikį“, – sako gydytoja. Pasak jos, fiziologiškai kilogramai per nėštumą kaupiasi ne viršutinėje, o apatinėje kūno dalyje: platėja klubai, didėja šlaunys, papilvėje kaupiasi riebalinio audinio.

„Gamta sutvarkiusi taip, kad nėščiajai reikalingas ir tam tikras riebaliukų sluoksnis – kai kurių lytinių hormonų gamybai, taip pat riebalinis audinys yra lyg mažojo dubens apsauga“, - sako gydytoja.

Kilogramų spurtas – nėštumo pabaigoje

Medicinos mokslų daktarė sako, kad sveika būsimoji mama iki 12 savaitės gali visiškai nepriaugti svorio arba jis gali svyruoti +/– 1 kg.

„Yra tyrimų, kad daugiau svorio iki 12 nėštumo savaitės priaugančios moterys turi didesnę nėštumo komplikacijų tikimybę, joms bus sunkiau numesti svorio po gimdymo. Priaugti daug svorio pirmus tris nėštumo mėnesius nėra gerai. Vaikutis labai sparčiai ima augti ir gimdos tūris didėja nuo antro nėštumo trimestro pradžios, t. y. nuo 16 savaitės. Tada didėja maisto medžiagų, vitaminų, amino rūgščių poreikis, išauga moters apetitas.

Vidutiniškai iki 22 nėštumo savaitės rekomenduojama nuo pradinio svorio priaugti 5 kg ( +/–1 kg). Nuo 22 iki 27–28 nėštumo savaitės moteris per savaitę vidutiniškai priaugti po 300 g. Na, ir didžiausias svorio augimas laukia nuo 28–os nėštumo savaitės iki pabaigos, tada per savaitę vidutiniškai priaugama po 500 g. Svoris baigia augti iki 37–38 savaitės, tada jis pradeda svyruoti: vieną savaitę kilogramas gali atsirasti, kitą – nukristi.“

Kas kiek sveria?

Kartais būsimos mamos klausia: „O kur tie nėštumo kilogramai „nusėda“, jei vaikutis sveria viso labo 3–4 kg?“ Gydytoja sako, kad jie pasiskirsto ir vaikučiui, ir mamai: „Didėja gimda, padaugėja cirkuliuojančio kraujo moters organizme, sveria ir placenta, ir vaisiaus vandenys, sunkėja krūtys, kuriose pradeda gamintis pienas“.

Kas sudaro nėštumo svorį, kai nėščioji priauga 12,5 kg:

~3400 g – vaikučio svoris;
~650 g – placenta;
~ 800 g – vaisiaus vandenys;
~ 970 g – gimda;
~ 405 g – krūtys;
~ 1250 g – kraujas;
~ 3345 g – riebalinis audinys;
~ 1680 g – ląstelinis skystis.

Daug mamos kilogramų = didelis kūdikis = sunkus gimdymas?

„Mokslinėje literatūroje šiuo klausimu yra prieštaringų nuomonių. Vis dėlto daugiau tyrimų už tai, kad per nėštumą priaugančios daugiau svorio moterys turi didesnę tikimybę pagimdyti didesnio svorio naujagimius. Kokio dydžio gims kūdikis, lemia ir kiti veiksniai – genetika, lytis (berniukai dažnai gimsta stambesni už mergaites) ir pan.

Nešiojant didesnį vaisių, didesnė ir sunkesnio gimdymo, plyšimų, tarpvietės kirpimų, cezario pjūvio komplikacijų, vaiko traumų tikimybė. Aišku, vaisiaus svoris yra tik vienas veiksnių. Taip pat svarbu, koks moters dubuo, vaikučio padėtis ir kt. Literatūros duomenimis, antsvorio turinčioms gimdyvėms sunkiau atsidaro gimdos kaklelis, tokioms  moterims du kartus dažniau užsitęsia nėštumas, t. y. daugiau negu 42 nėštumo savaitės.“

Kai svorio priaugama per mažai ir per daug

Medicinos mokslų daktarė Ž. Kasilovskienė mano, kad būsimai mamai turėti namuose svarstykles verta, nes per daug ar mažai priaugtas svoris gali įspėti apie tam tikras ligas: „Jeigu svorio priaugama mažai, gali lėčiau augti vaisius, gal moteris turi medžiagų apykaitos bėdų ir priežastis – skydliaukės ligos?“ Gydytoja neslepia, kad pasitaiko dėl grožio badaujančių nėščiųjų, nes moteriškai prigimčiai svoris ir grožis yra labai svarbūs. „Kai kraujo tyrimas rodo žemą hemoglobiną, matau, kad moteris nepriauga reikiamo svorio, klausiu, kodėl jūs nevalgote pakankamai. „O iš kur jūs žinote?“ – sutrinka.

Vis dėlto dažniau pasitaiko per didelis svorio prieaugis, kai nėščioji kemša viską iš eilės, numojusi ranka, o svarstyklėms parodžius tikrovę teisinasi: „Aš nieko nevalgau.“ Gydytoja sako, kad sparčiai augant svoriui moteriai gali padidėti kraujo spaudimas, o kai jo akivaizdžiai per daug, prireikia gliukozės tyrimo, ar neprasideda gestacinis (nėštumo) diabetas.

„Svarbiausia priežastis, dėl ko per nėštumą priaugama per daug svorio – netinkama mityba ir persivalgymas“, - sako ji.

9 gydytojos sveikos mitybos patarimai

Mitybos dienoraštis

Paimkite baltą popieriaus lapą ir kasdien stropiai rašykite, ką suvalgėte. Vakare įvertinkite, kaip sekėsi, kokių klaidų padarėte.

Iškrovos diena

Rekomenduojama kartą per savaitę. Tai nereiškia nevalgyti visą dieną, tiesiog paskaičiuokite, kad su mažiausiu leistinu kalorijų kiekiu gautumėte pakankamai dienos baltymų, skysčių ir mineralinių medžiagų.

Venkite per daug angliavandenių

Per vieną dieną nevartokite daug produktų, turinčių aukštą glikeminį indeksą. Tai lengvai organizmo paimami angliavandeniai: saldumynai, pyragaičiai, miltiniai patiekalai.

„Chemijai“ – ne

Venkite maisto su saldikliais, konservantais ir kitais sintetiniais priedais. Jie skatina mūsų apetitą, tad neretai būna, kad tik pavalgius norisi vėl.

Vakare – lengvi užkandžiai

„Sunkų“, ilgai virškinamą maistą valgykite per pietus, vakarienė tebūnie lengvesnė. Tai gali būti daržovės, stiklinė rūgpienio ar sulčių. Maistą ilgai kramtykite.

Galima visko, svarbiausia – saikas

Kai nėščioji klausia: „Ar man dabar negalima cepelinų ar bulvių patiekalų?“, atsakau, kad galima, tik su saiku. Jei ryte suvalgėte bandelę, pietums – karbonadą su bulvėmis, o vakare norisi bulvinių blynų, šių reikėtų atsisakyti, nes angliavandenių dienos norma išnaudota.

Valgyti dažnai ir po truputį

Turiu pacientę, kuri nešiodama pirmagimį priaugo daug, dabar vėl laukiasi. Kartą priėmiau ją popiet, 14 val., ir užsiminiau apie kraujo tyrimą, kurį reikia daryti nevalgiusiai, o ji ir sako: „Tai šiandien galite atlikti, nes dar nieko nevalgiau.“ Bet, tikėtina, ji prisivalgys vakare. Organizmas badaudamas kaupia atsargas, lėtėja medžiagų apykaita. Tai viena dažniausių klaidų. Kai kartą per dieną prisivalgoma daug, sutrikdomas ir apsunkinamas virškinimas, gali atsirasti kepenų ligų, tulžies pūslės akmenligė.

Stiklas vietoj plastiko

Visoms nėščiosioms nerekomenduoju gerti gėrimų iš plastikinių buteliukų, yra duomenų, kad jie turi nuodingųjų medžiagų, ypač jei butelis stovėjo saulėje. Geriau rinkitės stiklo butelius.

Maisto kokybė svarbi būsimo vaiko sveikatai

Pasaulyje atliekama daug tyrimų, kaip nėščiosios maisto kokybė susijusi su būsimo vaiko sveikata. Yra duomenų, kad nereguliarios merginos mėnesinės susijusios su tuo, ką mama valgė per nėštumą, kokiomis ligomis sirgo. Vadinasi, sveika mityba būtina ne tik svorio kontrolei, bet ir būsimų vaikučių sveikatai.

Tai įdomu

Kada svertis: tiksliausias svoris yra rytinis: atsikėlus, nusiprausus, dar nevalgius, idealu – po tualeto. Svertis reikia kas kartą tomis pačiomis svarstyklėmis.