Liga gali komplikuotis

„Gerklės skausmo priežasčių yra daug, – teigia Vilniaus Šeškinės poliklinikos gydytoja otorinolaringologė Audronė Lapinskienė. – Gerklės skausmas gali būti ne tik paprasto peršalimo, bet ir kur kas rimtesnės ligos požymis.“

Skaudančios gerklės gleivinė dažnai būna paraudusi, gali būti ir su apnašomis. Kartais padidėja kaklo limfmazgiai, juos skauda. Skaudant gerklę sunku ryti, dažnai kartu pasireiškia ir kiti simptomai: temperatūra, sloga, bendras silpnumas.

„Gerklės skausmą gali sukelti gerklės gleivinės uždegimas, gali varginti užpakalinės gerklės sienelės uždegimas – dažniausiai virusinės kilmės. Jį neretai lydi neaukšta temperatūra, bet ligonis gali ir nekarščiuoti, – vardija skausmo priežastis gydytoja A. Lapinskienė. – Jeigu tonzilės neoperuotos, gali kilti kur kas rimtesnė liga – angina. Jai būdingas stiprus gerklės skausmas ir labai aukšta temperatūra. Šį bakterinį, pūlingą tonzilių uždegimą būtina gydyti antibiotikais, nes be jų liga nepraeina. Uždelsti negalima – tinkamai negydant gali išsivystyti įvairių komplikacijų: sustreikuoti širdis, sutrikti inkstų veikla, išsivystyti sąnarių ligos.“

Taip pat gali susidaryti užryklinis abscesas (pūlinys). Jeigu jis pratrūksta, nusileidžia žemyn į tarpuplautį, kyla rimtas pavojus sveikatai. Absceso palydovai – stiprus skausmas, rijimo, kvėpavimo sutrikimai. Tokiu atveju prireikia skubios operacijos.

Pūlingą anginą sukelia bakterijos (dažniausiai streptokokai). Ja serga ir suaugusieji, ir vaikai. Pastarieji linkę sirgti dažniau, nes jų limfinis audinys labiau išvešėjęs, tonzilėse yra daug raukšlelių, kuriose patogu daugintis bakterijoms. Jei žmogaus ryklės limfiniame audinyje gyvena bakterijos, tai, sumažėjus organizmo atsparumui, dėl virusinių ligų, pervargus, peršalus, jos ima daugintis ir sukelia tonzilių uždegimą.

Tonzilės patinsta, ant jų gali atsirasti gelsvų taškelių, baltų apnašų. Padidėja limfmazgiai, skauda ne tik gerklę, bet ir galvą, sąnarius, raumenis, o temperatūra kartais pakyla netgi iki 39–40 laipsnių. Jei geriau pasijutęs ligonis neišgeria visų gydytojo skirtų antibiotikų, angina lieka neišgydyta ir gali pasikartoti po mėnesio ar vėliau, nes lieka tūnoti vadinamoji „mieganti“ bakterija.

Antibiotikai virusų nenaikina

Gerklės skausmas užklumpa įvairaus amžiaus žmones. „Serga ir suaugusieji, ir vaikai, bet dažniau mažyliai, – tvirtina otorinolaringologė A. Lapinskienė. – Šis negalavimas dažniau vargina tuos suaugusiuosius, kurie turi žalingų įpročių: rūkalių gerklė jautresnė.“

Jei sergama virusinės kilmės gerklės uždegimu, negalima gydytis antibiotikais: jie ne tik nepadės, nes virusų nenaikina, bet ir dar labiau susilpnins imuninę sistemą. Antibio­tikai būtini tik tuomet, kai diagnozuojama bakterinė angina. Otorinolaringologė perspėja, kad gydymą antibiotikais visada skiria gydytojas.

Virusiniu gerklės uždegimu sergama kur kas dažniau nei bakteriniu. Užklupus virusiniam gerklės uždegimui perši ir skauda gerklę, juntamas burnos sausumas, kosima ar čiaudima, vargina sloga, neretai užkimstama, gali pakilti temperatūra. Paprastai nuo tokio negalavimo pasveikstama per savaitę.

„Jei jaučiate, kad liga tikrai susijusi su peršalimu, jeigu prasidėjo lengva sloga, gerklės skausmas, nereikia skubėti gerti antibiotikų, – aiškina gydytoja A. Lapinskienė. – Dvi tris dienas galima gydytis namuose. Yra daug gan veiksmingų priemonių: įvairių purškalų skaudamai gerklei, čiulpiamų tablečių.“

Įveikti gerklės skausmą sukėlusią ligą padeda ir liaudiškos priemonės. Gerklę reikėtų skalauti medetkų arbata, druskos, sodos tirpalu (šaukštelis druskos ar sodos pusei litro vandens), atlikti inhaliacijas įlašinus keletą lašelių arbatmedžių, eukaliptų aliejaus. Galima po žandikauliu dėti medaus kompresą ir šiltai aprišti gerklę.

„Pirmą ligos parą labai veiksminga kaitinti padus – tiek karštame vandenyje su ištirpinta stambia druska, tiek ant pado uždėjus garstyčių lapelį, – pataria gydytoja. – Gerklės skausmą malšinti padeda šiltas pienas su medumi. Tik jokiu būdu ne karštas – karštame piene medus netenka gydomųjų savybių. Visi žino, kad skaudant gerklę negalima gerti nieko šalto, tačiau lygiai taip pat negalima gerti ir nieko karšto. Karštas gėrimas veikia taip pat neigiamai kaip ir šaltas. Todėl arbatos, kiti gėrimai turi būti ne karšti, o šilti. Skaudant gerklę negalima valgyti aštrių maisto produktų.“

Jei po dviejų trijų gydymosi namuose dienų būklė negerėja, reikia kreiptis į gydytoją.

Sunkių ligų simptomas

„Gerklės skausmas gali būti visiškai nesusijęs su uždegimu, – perspėja A. Lapinskienė. – Gerklę gali skaudėti ir dėl stuburo kaklinės dalies problemų, skrandžio, skydliaukės negalavimų. Gerklės skausmas gali būti ir žmogaus nervinės būsenos išraiška.“
Gerklės skausmas vargina ir sergant kraujo (ūmia leukemija), gerklės gleivinės vėžinėmis ligomis, stomatitu (burnos gleivinės uždegimu) ir kt.

Nemažai žmonių kamuoja gastroezofaginis refliuksas – kaklo ir gerklės gleivinių dirginimas patekus į jas skrandžio rūgšties. Gerklę skaudant dėl refliukso, dažnai sausai kosėjama, krenkščiama, jaučiamas tarsi džiovinimas, „kąsnio jausmas“, gerklės draskymas ir dirginimas.