Į daugelį neraminančius klausimus apie sveiką mitybą atsako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Ar norėdama būti liekna turiu atsisakyti saldumynų?

Cukrus pats savaime storinti negali - storėjama tada, kai suvartojama daugiau kalorijų nei išeikvojama. Vidutiniškai aktyviai europietei moteriai rekomenduojama per dieną suvartoti 1800 kcal – 2000 kcal, vyrui – 2500 kcal. Pagal savyje turimą energijos kiekį, cukrus toli gražu nėra pirmoje vietoje: daugiausiai kalorijų yra riebaluose (1 g turi 9 kcal) bei alkoholyje (1g turi 7 kcal).

Tuo tarpu baltymai bei angliavandeniai, taip pat ir cukrus, 1 grame turi 4 kcal. Taigi pirmiausiai turėtum pamąstyti apie nereikalingiausių tavo kūnui medžiagų atsisakymą. Reikėtų nepamiršti, jog norėdama išlikti liekna, turėtum būti fiziškai aktyvi.

Mėgstu pasaldinti kavą ir arbatą, ar tai kenkia mano organizmui?

Amerikos dietologų asociacijos duomenimis, mūsų organizmas nejaučia skirtumo tarp natūraliai produktuose esančio cukraus bei cukraus, kurį įsidedame į kavą ar kuriuo gamybos proceso metu gardinami gaivieji gėrimai. Dėl šios priežasties saikingai saldindami produktus nepakenksime sveikatai bei figūrai.

Noriu vietoj cukraus pradėti vartoti saldiklius, tačiau ar jie saugūs?

Tiek dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, tiek natūralūs, tokie kaip Stevija, ar kiti maisto pramonėje vartojami saldikliai yra patikrinti daugelio tyrimu metu ir pripažinti kaip saugūs vartoti. Tačiau reikia neužmiršti, kad, kaip ir bet koks maistas, taip ir saldikliais saldintas, turi būti vartojamas saikingai.

Kai kuriuose mano mėgstamuose produktuose yra fosforo, ar jis nepakenks mano kaulams?

Fosforas nedideliais kiekiais naudojamas kai kuriuose maisto produktuose bei gėrimuose kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Vis dėlto, norėdami gauti jo tiek, kiek gauname, pavyzdžiui, suvalgę vieną kiaušinį, turėtume išgerti maždaug litrą gaiviojo gėrimo.

Fosforas pats savaime nežaloja kaulų struktūros ir neskatina osteoporozės – pagrindinės jos priežastys yra nepakankamas kalcio vartojimas, fizinio aktyvumo stoka bei hormonų pusiausvyros sutrikimai.

Jei gersiu rūgščius gėrimus, ar jie nepakenks mano dantims?

Gėrimai mūsų burnoje neužsibūna taip ilgai, kad pakenktų dantų emaliui, be to, juose esančios rūgštys greitai neutralizuojamos seilių, kurių sudėtyje taip pat kalcio, fosforo ir fluorido, padedančio atstatyti prarastus mineralus.

Pakenkti dantims galime tik jei vartojame rūgščius gėrimus nesaikingai ir leidžiame jiems pernelyg ilgai užsibūti ant dantų emalio – norint to išvengti, reikia laikytis burnos higienos taisyklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)