Gausu vitaminų

Įvairių tyrimų duomenimis, daug žmonių valgo vis dar per mažai vaisių ir daržovių. O būtent jie yra pagrindinis vitaminų, mineralinių medžiagų šaltinis. Augalinės kilmės maisto produktuose gausu antioksidantų, neutralizuojančių neigiamą laisvųjų radikalų poveikį organizmui, stiprinančių imuninę sistemą.

Vaisiuose ir daržovėse esančios biologiškai veiklios medžiagos padeda apsisaugoti nuo lėtinių ligų: piktybinių navikų, širdies bei kraujagyslių sutrikimų ir kt., o maistinės skaidulos palaiko normalią žarnyno florą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, šalina iš organizmo kenksmingas medžiagas.

Medikai pataria geriau valgyti savame krašte užaugintas sodo ir daržo gėrybes nei atvežtas iš tolimesnių šalių. Dažnas jų pirmenybę teikia Lietuvoje sunokusiems obuoliams nei, pavyzdžiui, atvežtiniams bananams. Sveikiausi vaisiai ir daržovės yra tie, kuriuos užsiauginame patys.

Infekcijų grėsmė

Kartais maga paskanauti čia pat savame darže nuraškyto pomidoro ar serbentų, tačiau valgant neplautas sodo ir daržo gėrybes tiesiai iš lysvės kartu su sveikatą gerinančiomis medžiagomis galima gauti ir sveikatą žalojančių kirminų, bakterijų, virusų, pirmuonių. Taip žmonės dažniausiai užsikrečia helmintoze (askaridoze, trichiuriaze, toksokaroze ir kt). Helmintozė – tai kirminų parazitavimas žmogaus organizme.

Taip pat valgant neplautas uogas, daržoves galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A ir kt.), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, liambliaze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze ir kt.). Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų gali pakliūti ant žalumynų, jei daržas laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių, tręšiamas žmonių ar gyvūnų išmatomis. Užkratą platina ir šunys, katės, vabzdžiai.

Gali pakenkti

Daržovės ir vaisiai dera prie visų maisto produktų, tačiau geriau, kai šiuos produktus valgome atskirai.

Sergantieji lėtinėmis ligomis turėtų žinoti, kokios sodo ir daržo gėrybės jiems naudingos, o kokios gali net ir pakenkti.

Vaisiai ir daržovės nekaloringi, tačiau uogose daug augalinio cukraus, todėl saldesnes saikingai turėtų valgyti diabetikai.

Didelis vitamino C kiekis, esantis uogose ir kai kuriose daržovėse, gali suerzinti jautresnį žarnyną: ims varginti rėmuo, pūsti pilvą.

Nepatartina valgyti

Juodųjų serbentų nepatartina valgyti, jei padidėjęs kraujo krešumas, skrandžio sulčių rūgštingumas, sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Šių uogų neturėtų valgyti polinkį į trombozes turintys žmonės, sveikstantieji po infarkto.

Agrastų nederėtų valgyti sergant skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, diabetu, kolitu.

Arbūzo negalima daug valgyti tiems žmonėms, kurių inkstuose yra akmenų, taip pat sergantiesiems diabetu, pankreatitu, kolitu.

Vyšnių, trešnių turėtų vengti sergantieji skrandžio opalige, esant padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui.

Aviečių nerekomenduojama valgyti sergant podagra, inkstų uždegimu. 

Kriaušės netinkamos sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.

Vynuoges, figas, datules, bananus, vyšnias, trešnes dėl juose esančio didelio cukraus kiekio turėtų saikingai valgyti diabetikai.

Spanguolės, agrastai ir bruknės netinkami sergantiesiems skrandžio opa, kepenų ligomis.

Mėlynės netinka varginant vidurių užkietėjimui.

Braškių daug valgyti nerekomenduojama sergant inkstų akmenlige, esant jų nepakankamumui. Braškėse yra tam tikrų baltymų, galinčių sukelti alerginę reakciją, todėl alergiškiems žmonėms jų geriau neskanauti.

Abrikosų, persikų nerekomenduojama skanauti nieko nevalgius sergant skrandžio, dvylikapirštės žarnos opa, ūmiu gastritu.

Žemuogės gali sukelti alergiją.

Morkos netinka paūmėjus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, kamuojant uždegiminėms žarnyno ligoms.

Baltagūžių kopūstų venkite esant skrandžio opaligės paūmėjimui, sergant skydliaukės ligomis, po chirurginių operacijų pilvaplėvės ertmėje bei krūtinės ląstoje.

Burokėliai netinka sergant šlapimo pūslės bei šlapimtakių akmenlige, esant padidėjusiam kraujo krešumui.

Špinatų nepatartina valgyti žmonėms, sergantiems podagra, inkstų ir kepenų ligomis.

Česnakų vertėtų atsisakyti sergant inkstų uždegimu, skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige.

Pupos netinka sergant kepenų, inkstų bei žarnyno uždegimu, podagra. 

Agurkų negalima valgyti viduriuojant, sergant virškinimo trakto ligomis.

Svogūnų nepatariama vartoti sergant kepenų ligomis.