LAB vykdomo projekto „Virtuali aklųjų biblioteka“ metu sutrikusios regos žmonėms kuriamos naujos ir skaitmeninamos senuose formatuose įrašytos garsinės knygos, diegiama informacinė sistema, kurioje bus kaupiami visi elektroniniai LAB leidiniai. Projektas vykdomas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

„Virtuali aklųjų biblioteka – didžiulė naujovė, kurios dėka regos negalią turintys galės įsilieti į šiuolaikinį gyvenimą. Be to, prisijungę prie šios bibliotekos, sutrikusios regos žmonės taps socialiai aktyvesni: galės bendrauti forumuose, dalintis savo nuomone ar užduoti rūpimą klausimą, – sako Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Rasa Januševičienė. – Naujoji paslauga ypač aktuali dirbantiems, studijuojantiems, besimokantiems akliesiems ir silpnaregiams – technologijos jiems suteiks lygiavertiškumą“.

Virtualios bibliotekos vartotojai, naudodamiesi internetu, 24 valandas per parą gaus visavertę bibliotekos paslaugą neišeidami iš namų, jų lauks visada kokybiškas pageidaujamo leidinio įrašas. Be to, regos negalią turintiems žmonėms bus suteikta galimybė bendrauti su tokios pačios negalios žmonėmis, komentuoti, reikšti pastabas apie leidinių kokybę ir turinį, dalintis savo nuomone. Projekto „Virtuali aklųjų biblioteka“ rezultatais galės naudotis ne tik regos, bet ir kitą negalią, dėl kurios negali savarankiškai naudotis įprasto formato leidiniais, turintys žmonės.

Projekto „Virtuali aklųjų biblioteka“ tikslas – išsaugoti ir populiarinti lietuvių kultūrą, gerinant elektroninių leidinių prieinamumą regos negalią turintiems žmonėms. Šiuo metu baigiama išleisti 250-ies pavadinimų naujų garsinių leidinių, suskaitmeninti 450 senuosiuose formatuose (magnetofono ritėse ir kasetėse) įrašyti leidiniai, leidžiami 2 nauji mėnesiniai garsiniai žurnalai – „Informacinė visuomenė“ ir „Intelekto generatorius“ (iš viso projekto metu išeis 60 žurnalų numerių).

Dar viena naujovė Lietuvoje – pradėti leisti naujo formato – DAISY – leidiniai. Tai – skaitmeninis formatas, kuriame integruotas leidinio tekstas ir jo garsinis variantas. Didelis šio formato leidinių patogumas – paieška pagal skyriaus pavadinimą, frazę ar terminą bei galimybė „vartyti“ knygą. Projekto pradžioje LAB atliko tyrimą, kuriuo nustatė besimokančių ir studijuojančių sutrikusios regos žmonių poreikius ir atrinko 10 knygų, kurios virto šio mokslinio formato leidiniais.

Vasaros pabaigoje bus baigta kurti Elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema (ELVIS), kurioje bus kaupiami visi skaitmeniniai LAB leidiniai. Regos negalią turintys žmonės prie sistemos galės prisijungti internetu ar mobiliaisiais įrenginiais adresu www.elvis.labiblioteka.lt.

Lietuvos aklųjų biblioteka – valstybinės reikšmės biblioteka, skirta aprūpinti literatūra ir informacija sutrikusios regos žmones. LAB leidžia spaudinius Brailio raštu ir padidintu šriftu silpnaregiams, yra vienintelė šalyje garsinių leidinių akliesiems leidėja. LAB sudaro bibliotekos centras Vilniuje ir Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio bei Ukmergės filialai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją