Parinkdamas lęšius, specialistas turėtų informuoti pacientą apie tai, ką daryti, jei iškils problema (paskambinti okulistui, važiuoti į ligoninę ir t.t.).

Kartais žmogus nesugeba išsiimti lęšių, kuriuos įsidėjo okulisto kabinete. Paskambinkite okulistui ir paprašykite paaiškinti, kaip tai padaryti.

Dažniausios priežastys, kodėl lęšius nešiojantys žmonės kreipiasi pagalbos, yra akių suerzinimas, paraudimas, sutrikęs regėjimas (išsiliejęs vaizdas). Taip gali nutikti dėl lęšių susidėvėjimo ar įplyšimų, pokyčių akyse, dėl kurių reikia naujų lęšių, netinkamai parinktų lęšių, jautrumo tirpalui. Į šiuos palyginti nedidelius nepatogumus negalima žiūrėti pro pirštus, nes jie gali signalizuoti apie ragenos opų pradžią ir gilesnę infekciją.

Nors kontaktinių lęšių tirpalų pasirinkimas yra didžiulis, svarbu naudoti tą, kurį rekomendavo lęšius parinkęs specialistas. Ne visi tirpalai tinka visiems lęšiams; kai kuriuose jų gali būti tam tikrų komponentų, kuriuos ne visi toleruoja (pavyzdžiui, timerosalio, kuriam alergiški 20 proc. visų žmonių).

Viena dažniausių aklumą sukeliančių akių infekcijų priežasčių yra lęšio vilgymas seilėmis, kai šalia nėra tirpalo (pavyzdžiui, lęšiui iškritus ar prireikus jį išimti). Geriausia išeitis – visada su savimi nešiotis mažą tirpalo buteliuką. Norėdami sudrėkinti lęšį, niekada nekiškite jo į burną.

Kai kurie žmonės, norėdami sutaupyti pinigų, naudoja pačių pasigamintą ar ne lęšiams skirtą tirpalą. Šie skysčiai gali rimtai suerzinti akis ar net sukelti infekciją, kuri gali baigtis apakimu. Naudokite tik tirpalą, kurį jums rekomendavo lęšius parinkęs specialistas. Jei norite vieną tirpalą pakeisti kitu, pasitarkite su lęšius parinkusiu specialistu, nes ne visi tirpalai tinka visiems lęšiams.

Akių paraudimas, skausmas, išsiliejęs vaizdas ir jautrumas šviesai yra rimtesnė bėda ir gali signalizuoti apie infekcijos sukeltą ragenos opą, kuri kartais baigiasi aklumu.

Įbrėžimai ragenos paviršiuje gali atsirasti dėl nepakankamo deguonies kiekio arba po lęšiu patekusio purvo ar kitų smulkių dalelių. Juos gali sukelti ir per ilgas lęšių nešiojimas arba lęšiai, kurių akys netoleruoja. Ragenos įbrėžimai gali būti labai skausmingi ir netgi sukelti rimtą, aklumu grasinančią infekciją.

Po lęšiu pakliuvusi kosmetika gali suerzinti akis arba padengti lęšį riebia plėvele (dėl to vaizdas atrodo apsiblausęs). Kartais lęšį gali nuvalyti tik specialistas.

Žinoma, gali būti taip, kad jūsų nusiskundimai neturi nieko bendro su kontaktiniais lęšiais ir yra nesusijusių ligų (infekcijų, kataraktos, glaukomos) požymiai. Kaip bebūtų, pastebėję bet kokius akių būklės pokyčius, kreipkitės į gydytoją, kuris nustatys diagnozę ir paskirs gydymą.

Daugelis žmonių labai išsigąsta, jei lęšis nuslysta nuo lėliukės. Jis laikosi ant akies paviršiaus ir tikrai nenukeliaus į smegenis. Jei lęšio nesimato, vadinasi, jis palindęs po voku ir jį galima nesunkiai grąžinti į vietą (retais atvejais prireikia okulisto pagalbos). Lęšis nepridarys žalos, net jei išbus po voku ne vieną valandą.

Akis gali sudirginti įplyšę, per ilgai nešiojami, netinkamai prižiūrimi lęšiai, tirpalo netoleravimas, infekcijos, higienos nesilaikymas.

Naudojant lęšius ilgiau nei rekomenduojama, jų paviršiuje gali atsirasti sankaupų, kurios dirgina akis. Lęšiai gali erzinti akis ir tuomet, jei šios labai jautrios.

Simptomai ir priežastys

Vos pradėję nešioti lęšius, žmonės dažnai patiria tokių nepatogumų kaip akių suerzinimas ar paraudimas, ir tai normalu. Tačiau besitęsiantis paraudimas, jautrumas šviesai, skausmas, išsiliejęs vaizdas gali byloti apie rimtas ligas. Priklausomai nuo priežasties, simptomų intensyvumas gali skirtis. Esant rimtesnėms infekcijoms, paraudusios akies lėliukė gali būti mažesnė nei kitos akies.

Jei lęšis apsibraižęs ar įplyšęs, žmogus jaučia diskomfortą, jam atrodo, kad kažkas įkrito į akį. Akis gali parausti.

Akių paraudimą ir susierzinimą bei išsiliejusį vaizdą gali sukelti ir blogai parinkti ar seni lęšiai.

Ant akies paviršiaus patekusi kosmetika ar jautrumas tirpalui gali baigtis mažesniu ar didesniu paraudimu ir silpnesniu ar stipriu skausmu.

Ragenos įbrėžimai paprastai yra gana skausmingi (nesvarbu, ar lęšis įdėtas, ar ne) ir siejami su jautrumu šviesai bei paraudimu. Vaizdas gali lietis, bet gali išlikti normalus.

Infekcijos – labai rimtas dalykas, nes gali pridaryti akims nepataisomos žalos.

Paprasto bakterinio konjunktyvito (lengva infekcija) simptomai yra paraudimas, išskyros, patinę vokai. Regėjimas paprastai išlieka nepakitęs. Jei taip nutiko, išimkite kontaktinį lęšį, kad infekcija neplistų, ir kreipkitės į specialistą, kuris parinko lęšius.
Kur kas pavojingesnės yra ragenos infekcijos.

Jos sukelia didelį paraudimą, jautrumą šviesai, susiliejusį vaizdą, silpnesnį ar stipresnį skausmą. Kartais infekciją galima įžiūrėti – ji pasirodo kaip baltas taškelis akies paviršiuje. Šios infekcijos reikalauja skubaus gydymo.

Kartais lęšis nuslysta nuo akies paviršiaus ir palenda po viršutiniu voku. Jei negalite jo grąžinti į vietą, kreipkitės į okulistą.

Klausimai, kuriuos reikėtų užduoti savo gydytojui

Ar man reikėtų dėl visa ko įsigyti ir akinius?
Kaip dažnai turiu išsiimti lęšius?
Kaip ilgai galiu nešioti lęšius jų neišsiėmęs?
Kaip juos prižiūrėti?
Kaip dažnai senus lęšius keisti naujais?
Kaip dažnai turėčiau lankytis pas akių specialistą?
Kaip dažnai turėčiau keisti kontaktinių lęšių dėklą?
Ką daryti, jei atsiras klausimų ar problemų?

Ką galite padaryti patys

Jei patiriate diskomfortą, paraudimą, jautrumą šviesai, liejasi vaizdas, tuoj pat išsiimkite lęšius ir pažiūrėkite, ar simptomai išliko.

Apžiūrėkite, ar lęšiai be defektų. Jei lęšis įplyšęs ar įtrūkęs, jį išsiėmę iškart pajusite palengvėjimą. Jei į lęšių dėklą ir ant lęšių pateko muilo ar valymo priemonės, praplaukite akis vandeniu (gali stipriai skaudėti). Jei lęšis įplyšęs, išmeskite, jei ant jo pateko muilo – daug kartų perskalaukite lęšių tirpalu.

Jei pajutote, kad į akį kažkas įkrito, išimkite lęšį ir apžiūrėkite akį. Įkritusį objektą galima pašalinti vata apvyniotu pagaliuku ar tarp pirštų susuktu servetėlės krašteliu. Pašalinę priežastį turėtumėte akimirksniu pajusti palengvėjimą.

Jei naudojate lašus nuo infekcijos, juos lašinkitės neįsidėję lęšių. Jei akys raudonos ar sudirgintos, lęšių nešioti negalima. Kai lašinatės vaistus, buteliuko galiukas neturi liesti nei vokų, nei blakstienų. 30 sekundžių pabūkite užsimerkę ir netrinkite akių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)