Kad kontaktiniai lęšiai tobulai atliktų savo darbą, būtinas specialisto (oftalmologo, optometristo arba okulisto) ir paciento bendradarbiavimas.

Pirmiausiai akių specialistas turi nuspręsti, kad jūsų akys yra pakankamai sveikos, kad galėtumėte nešioti kontaktinius lęšius. Jei taip, parenkami tokie, kurie tinka jūsų akims ir atitinka jūsų poreikius.

Specialistas pamoko, kaip lęšius įsidėti, išsiimti ir valyti, ir padeda pacientui, jei jam kyla problemų, o šis turi laikytis visų specialisto nurodymų, teisingai nešioti ir valyti lęšius.

Patys populiariausi - minkštieji lęšiai ir kietieji dujoms pralaidūs (RGP) lęšiai. Jie pasižymi specifiniais požymiais, skirtingais nešiojimo ir priežiūros ypatumais. Senesni kietieji (PMMA) lęšiai šiandien nėra plačiai naudojami, o jų nešiojimo rizika panaši į pralaidžių dujoms. Esant tam tikriems sutrikimams gali būti skiriami didesni odenos lęšiai.

Kontaktiniai lęšiai dažniausiai naudojami tuomet, kai žmogui nustatyta trumparegystė, toliaregystė ir astigmatizmas, bet jis nenori nešioti paprastų ar bifokalinių akinių.

Lęšiai naudojami ir esant tam tikriems sutrikimams. Keratokonusas – tai akių būklė, kuriai būdingas ragenos formos kitimas (astigmatizmas). Lęšiai naudojami ir tuomet, kai akiniai nebesuteikia atitinkamo matomumo.

Kontaktiniai lęšiai dažnai naudojami ir po refrakcinių operacijų. Po operacijos, o kartais ir esant ragenos ligoms, gali būti pasiūlyti minkštieji kontaktiniai lęšiai, kurių paskirtis – paskatinti ragenos gijimą arba sumažinti skausmą.

Kai kurie lęšiai skirti kasdieniam naudojimui. Minkštieji dieniniai lęšiai nešiojami vieną dieną, o vakare išmetami. Tokius lęšius pasirinkusiems žmonėms nereikia rūpintis tirpalais, valymu ir dezinfekavimu. Juos galima įsidėti tik savaitgaliais ar ypatingomis progomis.

Daugelis minkštųjų lęšių ir kai kurie RGP lęšiai vakare yra išimami, nuvalomi ir dezinfekuojami. Minkštuosius lęšius reikia reguliariai (kas savaitę ar kelis mėnesius, priklausomai nuo rūšies) keisti naujais. Tinkamai prižiūrimus RGP lęšius galima nešioti ne vienerius metus.

Su kai kuriais lęšiais (dažniausiai minkštais) galima miegoti. Juos reikia keisti kas savaitę ar dvi. Jei nešiosite lęšius ilgiau nei rekomenduojama, galite sulaukti neigiamų pasekmių ir pinigus, kuriuos sutaupėte, išleisti akių ligų gydymui.

Nešiojant šiuos lęšius į akis patenka mažiau deguonies, todėl infekcijos rizika išauga keturis kartus. Dėl šios priežasties kai kurie specialistai nerekomenduoja rinktis nenutrūkstamo nešiojimo lęšių.

Svarbiausia - švara

Nelieskite lęšių prieš tai nenusiplovę rankų. Kasdien juos valykite ir reguliariai keiskite, nes gali imti kauptis bakterijos ir grybeliai.

Laikykitės visų higienos reikalavimų. Lęšius nešiojantis žmogus turi būti pakankamai subrendęs ir turėti motyvacijos laikytis instrukcijų. Dėl šios priežasties okulistas gali nerekomenduoti lęšių vaikui.

Vaikams, jaunesniems nei 8-9 metai, lęšiai paprastai skiriami tik dėl medicininių priežasčių, pavyzdžiui, po įgimtos kataraktos operacijos. Tokiu atveju tėvai prisiima atsakomybę už tinkamą lęšių naudojimą ir priežiūrą.

Skirtingi lęšiai reikalauja skirtingos priežiūros. Paprastai lęšių priežiūrą sudaro praskalavimas išsiėmus, valymas, mirkymas dezinfekuojančiame skystyje. Niekada nenaudokite pačių pasigamintų ar ne lęšiams skirtų tirpalų. Naudokite tik tuos tirpalus, kuriuos rekomendavo lęšius parinkęs specialistas.

Lęšius reikia naudoti ir keisti kaip nurodyta. Netaupykite pinigų bandydami prailginti jų nešiojimo laiką, nes galite pakenkti sveikatai.

Saugiausi vienadieniai lęšiai, t.y. tie, kuriuos vakare išmetame. Tokiu būdu išvengiame tirpalų naudojimo, mažiau juos čiupinėjame. Žinoma, šie lęšiai truputį brangesni.

Kai kurie specialistai laikosi nuomonės, kad lęšiai, su kuriais miegama, nėra saugūs, nes padidina infekcijos riziką.

Daugelio komplikacijų būtų išvengta, jei žmonės kruopščiai prižiūrėtų lęšius, neignoruotų rekomendacijų ir reguliariai lankytųsi pas okulistą.

Labai svarbu bent kartą per metus (arba dažniau, jei naudojate nenutrūkstamo naudojimo lęšius) pasitikrinti pas oftalmologą, optometristą ar kitą specialistą. Jis turėtų pasiteirauti, kaip prižiūrite savo lęšius, išsiaiškinti, ar susidūrėte su kokiomis nors problemomis, patikrinti regėjimą su lęšiais ir pažiūrėti, kaip jie priglunda prie akies. Turėtų būti patikrintas ir regėjimas su akiniais (išsiėmus lęšius).

Apžiūros metu patikrinama ir ragenos forma bei būklė. Joje neturėtų būti jokių pakitimų. Taip pat pažiūrima, ar nėra ligų, tokių kaip glaukoma ar katarakta.

Bus daugiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)