Pienligės simptomai labai ryškūs ir nemalonūs. Pagrindinis - varškės konsistencijos išskyros iš makšties. Kiti simptomai – tai niežulio jausmas, kartais silpnesnis, kartais labai stiprus. Dar - deginimo jausmas, o užleistais atvejais oda pasidengia panašiais į seno medžio žievę dariniais, pasirodo sutrūkinėjimų.

Šis grybelis paprastai gyvena mūsų organizme mažais kiekiais, tačiau apsauginė gleivinės flora slopina jo aktyvų dauginimąsi. Iš čia tampa aišku, kad kandidozės priežastimi gali tapti bet koks veiksnys, mažinantis organizmo pasipriešinimą ir ardantis natūralią makšties gleivinės florą:

- nesaikingas antibiotikų vartojimas;

- hormoniniai kontraceptikai, kuriuose yra estrogeno, skatinančio bet kokio grybelio dauginimąsi;

- cukrinis diabetas;

- bet kokie susirgimai, kurie silpnina imuninę sistemą;

- nėštumas;

- žarnyno disbakteriozė.

Pienligės gydymas – labai svarbus ir rimtas procesas. Ji labai dažnai pereina į chronišką formą: atrodo, jau pasveikote, tačiau menstruacijų metu, esant stresui ar bet kuriuo kitu momentu pienligė vėl primins apie save. Todėl jokiu būdu neužsiimkite savigyda, būtinai laikykitės gydytojo nurodymų.

Pienligės gydymas vyksta dviem kryptimis:

- vietinis pienligės gydymas – įvairūs tepalai, vaginalinės vonelės;

- bendras pienligės gydymas – medicininių preparatų, kuriuos gali paskirti tik gydytojas, vartojimas. Vaistinėse ir per televiziją jūs veikiausiai girdėjote aibę preparatų pavadinimų, tačiau prisiminkite: savigyda kenkia, todėl būtinai kreipkitės į gydytoją.

Gydant pienligę, labai svarbu profilaktiškai pasitikrinti abiem partneriams. Kandidozė – ne venerinė, bet infekcinė liga, todėl visiškai gali būti perduodama lytiniu keliu.

Viso gydymo metu vilkėkite tik medvilninius apatinius, nesimaudykite vonioje – tik po dušu, nesiprauskite antibakteriniu ar parfumeriniu muilu, mažinkite saldumynų vartojimą, atsisakykite purškalų, aromatizatorių. Po sėkmingo gydymo kurso nepamirškite pakartotinių analizių. Nepamirškite profilaktikos, juk Candida grybelis su jumis visada.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)