Panašus klausimas kiekvieną pavasarį pradėjus šilti orams neduoda ramybės didžiajai daliai moterų – kiekvienai norisi atrodyti gražiai, grakščiai, lieknesnei.

Pataria Dietologijos klinikos „Dietos sistema“ gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė.

Nėra vienos universalios dietos, kuri tiktų absoliučiai visiems. Mesdami svorį žmonės dažniausiai vadovaujasi draugų ar kaimynų patirtimi, išbando įvairiausius internete perskaitytus patarimus. Ir tik tuomet, kai kas nors nepasiseka, pradeda ieškoti kaltų. O kaltininkais derėtų laikyti elementarių žinių stoką, taip pat norą sulieknėti kaip įmanoma greičiau, vengimą didinti fizinį aktyvumą.

Nusprendus lieknėti, pirmiausia būtina susirinkti kuo daugiau informacijos – geriausia pasikonsultuoti su specialistu, reikalui esant atlikti vienokius ar kitokius organizmo tyrimus. Taip pat derėtų atminti, kad vien pakoreguota mityba, ar vien sportas atsikratyti tiek svorio, kiek norima, tikrai nepadės. Būtina derinti ir viena, ir kita.

Galutiniams rezultatams nemažai įtakos, žinoma, turi ir užsispyrimas, valios tvirtumas, motyvacija, kantrybė. Norint tik šiek tiek pakoreguoti kūno linijas, nesiekiant radikaliai pasikeisti, specialių dietų laikytis tikrai nereikia, tačiau mitybą pakoreguoti visgi vertėtų. Tai daryti rekomenduotina pamažu, kad organizmas spėtų persiorientuoti, priprasti prie pokyčių.

Netinkami produktai – riebūs, sunkiai virškinami, kaloringi, saldūs patiekalai. Vietoj jų patartina rinktis daržoves, vaisius, įvairias kruopas, liesą mėsą, žuvį, augalinės kilmės riebalus.

Kartu vertėtų po truputį mažinti porcijas, stengtis valgyti reguliariai, kasdien panašiu metu, nepamiršti gerti pakankamai vandens. Tarp valgymų patariama užkandžiauti, jei intervalas tarp maitinimosi yra didesnis nei 3-4 val. Jei siekiama sulieknėti, per parą suvalgomų kalorijų skaičių reikėtų sumažinti maždaug 500.