Mamograma

Remiantis naujausiomis Tarptautinės onkologų organizacijos rekomendacijomis, mamogramą turi atlikti kiekviena 50 metų sulaukusi moteris. Vieno tyrimo per dvejus metus turėtų pakakti tam, kad būtų perspėtos didelės problemos. Aišku, jei krūtis skauda ar užčiuopėte joje kietą darinį, pas mamologą reikia apsilankyti nedelsiant.

Beje, jei priklausote rizikos grupei sirgti krūties vėžiu, tyrimus galite pradėti daryti sulaukusi 40 metų.

Odos apžiūra

Odos vėžys yra pagydomas 90 proc. iš 100. Tačiau jį gydant kartais gali pakakti tik kosmetologinės operacijos, o kartais daug rimtesnių procedūrų.

Gydytojai odą rekomenduoja tikrinti kuo dažniau: vyresniems nei 50 metų amžiaus žmonėms - kartą per mėnesį. Beje, tai padaryti galite ir be gydytojo pagalbos. Tiesiog apžiūrėkite odą, ar ant jos neatsirado naujų apgamų, ar kuris jau turėtas apgamas nepakeitė formos ar spalvos. Kartą per metus šią procedūrą būtina patikėti specialistui.

Akių patikra

Statistika skelbia, kad akių ligomis moterys serga dažniau nei vyrai. Jas dažniau kamuoja sausų akių sindromas, autoimuninės akių ligos, ankstyva katarakta ir glaukoma. Todėl pas oftalmologą moterys, anksčiau neturėjusios problemų dėl regėjimo, turėtų apsilankyti kartą per dvejus metus. Jei regėjimas prastas nuo jaunystės - kartą per metus.

Klausos patikra

Kasmet atlikti audiogramą (klausos patikrinimą) rekomenduojama 50 metų amžiaus sulaukusiems žmonėms, nepriklausomai nuo lyties. Tokiame amžiuje klausa ima pamažu prastėti. Jeigu dirbate didesnio triukšmo sąlygomis, klausos problemų gali atsirasti ir anksčiau.

Odontologo apžiūra

Odontologų paslaugos nepigios, tačiau kasmetinė profilaktinė apžiūra kainuos pigiau, nei jau sugedusių dantų taisymas. Be to, burnos ertmės būklė gali gydytojui padėti diagnozuoti ir kitas ligas. Pavyzdžiui, dantenų uždegimas gali liudyti apie širdies ir kraujagyslių sistemos problemas ar net diabetą.

Skydliaukės patikra

Skydliaukės veiklos sutrikimai - dar viena problema, kuri dažniau kamuoja vyrus, o ne moteris. Nustatyti skydliaukės veiklos sutrikimus nesunku, tam reikia atlikti kraujo tyrimą. Apie juos taip pat byloja nuolatinis šaltkrėtis, svorio kitimas, obstipacija (vidurių užkietėjimas), bloga bendra savijauta.

Jeigu tokie simptomai kamuoja jus, apsilankykite pas endokrinologą. Gydytojai rekomenduoja sulaukus 50-ies, tai daryti kasmet.

Kraujo tyrimai

Žinoti cholesterolio kiekį kraujyje turėtų ir jaunas, ir senas. Todėl kraujo tyrimus, kurie nustato cholesterolio kiekį kraujyje, jeigu nenorite vieną dieną sužinoti, kad stovite ant aterosklerozės ar infarkto slenksčio, reikėtų atlikti vieną kartą per 5-erius metus. Tas pat pasakytina ir apie cukraus kiekio rodiklius kraujyje. Sulaukus 40-ies šiuos tyrimus reiktų atlikti kasmet.

Citologinis tyrimas

Kiaušidžių vėžys neveltui vadinamas tyliuoju žudiku. Kartais jis diagnozuojamas labai vėlai, kai padėti sergančiajai jau nebeįmanoma.

Citologinį gimdos kaklelio tyrimą paprastai rekomenduojama atlikti ne tik visoms 25 metų sulaukusioms moterims, bet ir lytinį gyvenimą pradėjusioms jaunoms merginoms, bet ne vėliau kaip nuo 21 metų. Tyrimą moterims rekomenduojama atlikti bent 1-2 kartus per metus, turinčioms didesnę riziką - dažniau. Sulaukus 30-ies galima ir rečiau - vieną kartą per trejus metus.

Kolonoskopija

Kolonoskopijos metu apžiūrima visa storoji žarna specialiu ilgu instrumentu. Kolonoskopijos metu visas žarnynas turi būti visiškai tuščias, todėl prieš procedūrą rekomenduojama išvalyti žarnyną vartojant vidurius laisvinančius vaistus.

Pirmą kartą procedūrą rekomenduojama atlikti sulaukus 50-ies metų, kartoti galima vieną kartą per 10-imt metų. Jeigu jums nuolat pasireiškia virškinimo sutrikimų arba kas nors iš artimųjų sirgo kolorektaliniu vėžiu, tyrimą galima atlikti ir anksčiau.

Depresijos testas

Deja, dar yra manančiųjų, kad depresija - ne liga, o tiesiog kaprizas. Tačiau depresija gali lydėti ne vieną ligą, gali būti ir kokios kitos ligos priežastimi, o gali tapti ir mirties šaukliu. Todėl specialistai pataria, jei blogai miegate, suprastėjo apetitas, jūsų nebedomina applinka, ir visi šie simptomai užsitęsė ilgiau nei dvi savaites, pagalbos kreipkitės į šeimos gydytoją, kuris įvertinęs situaciją siųs jus specialisto konsultacijos.