Moterys, pietaujančios ar vakarieniaujančios su kompanija, dažniausiai suvalgo tokį patį kiekį maisto kaip ir jų bičiuliai, nustatė Olandijos mokslininkai. Jie nufilmavo 70 porų, kurias sudarė normalaus kūno sudėjimo eksperimente pasiryžusios dalyvauti moterys ir specialiai šiam tikslui atrinktos aktorės. Jos kartu vakarieniavo: buvo atneštos tokios pačios maisto porcijos ir geriamo vandens – jų paprašyta valgyti tiek, kiek širdis geidžia.

Ekspertai pastebėjo, jog eksperimento dalyvės iš karto pradėjo nevalingai viena kitą kopijuoti kąsnių kiekiu ir dažniu. Jeigu viena moteris į burną įsidėdavo kąsnį, kita tą patį padarydavo vėliausiai po 5 sekundžių.

Būtent susitikimo pradžioje moterys viena kitą kopijavo itin atidžiai. Tai byloja apie faktą, jog jos tiesiog norėjo sutvirtinti santykius ir pelnyti naujos pažįstamos pagarbą.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras iš Radboudo universiteto Nyderlanduose Roelis Hermansas teigia, jog rezultatai, paremti anksčiau atlikta analize, aiškiai atskleidė, jog moterys kitus žmones pasitelkia kaip „tinkamo“ valgymo pavyzdį. Kol kas neaišku, ar moterys sąmoningai save ribojo, nes nenorėjo pasirodyti neturinčios saiko, ar tai nutiko savaime. Anot eksperto, tai greičiausiai priklauso nuo konkrečios moters būdo.

„Nustatėme, jog egzistuoja labai stiprus kartu valgiusių moterų kąsnių skaičiaus ryšys. Kai kitas žmogus valgo daug, jo kompanionas taip pat suvalgo daugiau. O kai kitas valgo mažiau, jos seka šiuo pavyzdžiu. Moterys savo valgymo įpročius derina prie kito asmens, ypač valgymo pradžioje, nes nori užmegzti ryšį ir užsitikrinti kuo pozityvesnius santykius“, - teigia R. Hermansas.

Visoms eksperimente dalyvavusioms aktorėms buvo nurodyta suvalgyti tam tikrą kiekį maisto – nuo 125 iki 750 gramų. Ir jokiais būdais valgio metu nekalbėti apie maistą.

Tyrimo autoriai pripažįsta, jog būtini išsamesni tyrimai – tik tuomet bus galima aiškiai nustatyti, kiek mėgdžiojimo valgant stiprumas priklauso nuo ryšio su kartu valgančiuoju. Be to, mokslininkai nori nustatyti, koks vaidmuo šiuo atveju tenka pokalbiui.

Seniai ne naujiena, jog žmonės linkę mėgdžioti žmonių, su kuriais bendrauja, pozas, gestus, manieras, kalbėjimo manierą, netgi valgymo stilių.

Mokslininkai teigia, jog jų atradimas bus naudingas ne tik dietos besilaikantiems žmonėms, bet ir tėvams bei mokytojams, norintis mažuosius priversti sveikiau maitintis.

R. Hermansas teigia, jog anksčiau atliktas tyrimas įrodė, jog vyrai taip pat kopijuoja vieni kitų elgesį prie stalo, tačiau stipriosios lyties atstovams mažiau rūpi su maistu siejamos socialinės normos. Kalbant apie vyrus, buvo nustatyta, jog vyrai instinktyviai perima kartu su jais alkoholį vartojančių bičiulių gėrimo tempą.

Tyrimo autoriai žurnale „PLoS ONE“ teigia: „Tol, kol šie veiksniai nuoširdžiai nebus suvokiami kaip svarbūs, tol bus labai sunku rinktis maistą ir jį valgyti taip, jog būtų pasiekti užsibrėžti lieknėjimo tikslai, nes žmonės labai dažnai seka kitų žmonių mitybos įpročius“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją