Apie šį pavojingą sutrikimą kalbamės su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kardiologijos klinikos II kardiologijos skyriaus ir Širdies nepakankamumo sektoriaus vadove docente Aušra Kavoliūniene.

- Kaip apibūdinti širdies nepakankamumą? Koks tai sutrikimas?

Daugelis žmonių išgirdę terminą „širdies nepakankamumas“ klaidingai mano, kad širdis jau sustoja arba greitai sustos. Tai netiesa, nes širdies nepakankamumas – organizmo būklė, kai širdis nebepumpuoja kraujo kūnu taip gerai, kaip turėtų daryti. Kai širdies pumpavimas nusilpsta, kraujas grįžta atgal į kraujagysles, sutrinka skysčių nutekėjimas. Skysčiai susikaupia organizme, pacientui pasidaro sunku kvėpuoti.

Tokiems ligoniams gali patinti kojos, ypač pėdos, vėliau ir blauzdos, o kai kuriems sutinsta visas kūnas. Todėl kartais gali atrodyti, kad sergant širdies nepakankamumu kūnas perpildytas skysčių. Toks širdies nepakankamumas dar vadinamas staziniu (perkrovos).

Širdies nepakankamumas išsivysto, kai dėl širdies ligos atsiranda struktūrinių širdies pakitimų, sutrikdančių šio organo funkcionavimą. Funkcijos sutrikimas ir vadinamas širdies nepakankamumu.

- Kokios širdies ligos gali sukelti šį sutrikimą?

Bet kuri širdies liga, pažeidžianti šio organo struktūras, gali sutrikdyti jo funkciją. Tai gali būti ir arterinė hipertenzija, kuria labai dažnai serga vyresnės nei 55 metų amžiaus moterys ir vyresni nei 45 metų vyrai, ir išeminė širdies liga, ir širdies vožtuvų ydos, ir širdies raumens infekcija. Širdies nepakankamumas ilgainiui išsivysto beveik visiems pacientams, sergantiems diabetu.

Kartais šio sutrikimo priežastys yra nežinomos. Tokiais atvejais paprastai nustatoma nežinomos kilmės širdies raumens liga (dilatacinė kardiomiopatija), kai išsiplečia širdis. Iš praktikos žinoma, kad tokie ligoniai dažnai dideliais kiekiais geria alų. Lietuvoje atsirado įprotis gerti alų bambaliais, o nesaikingas vartojimas gali stipriai pažeisti širdies raumenį. Lietuviai gana daug vartoja ir alkoholio, o šis yra širdies toksinas, kitaip tariant – nuodas.

- Kokie širdies nepakankamumo požymiai? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Klasikiniai sutrikusios širdies funkcijos simptomai yra keturi: nuovargis, dusulys, dažnas širdies plakimas, kojų patinimas. Pirmiausia žmogus greičiau pavargsta bet kokio fizinio krūvio metu: eidamas, lipdamas laiptais ar tvarkydamasis namuose. Jam ima stigti oro, pajunta, kad dažniau ima plakti širdis, kai reikia didesnių pastangų ką nors atlikti.

Antroje dienos pusėje patinsta kojos, nes kūne susikaupia skysčiai. Naktimis ima varginti dažnesnis poreikis šlapintis. Vyresnio amžiaus žmonės naktį šlapinasi dažniau, tai normalu, bet jei tokius simptomus pastebi vidutinio amžiaus žmogus, reikėtų pasitikrinti ir inkstus, ir širdį.

- Kokie rizikos veiksniai gali lemti širdies ligas, o vėliau ir širdies nepakankamumą?

Širdies nepakankamumas turi kelias vystymosi stadijas. Pirmoji stadija – tai rizika susirgti širdies nepakankamumu ateityje: kai paprastai dar nėra jokių širdies nepakankamumo požymių, bet žmonės turėtų žinoti, kad dėl rizikos veiksnių širdies raumuo gali būti pažeistas.

Esant pirmajai stadijai dažniausiai serga didžiosios kraujagyslės – išsivysto arterinė hipertenzija, o ji paprastai prasideda be simptomų, tik pakyla kraujo spaudimas. Jei žmogus nekreips į tai dėmesio, nekeis savo gyvenimo būdo arba nevartos vaistų, kils širdies nepakankamumo grėsmė.

Tie pacientai, kuriems vystosi vainikinių arterijų ligos, bet jie neteikia daug reikšmės krūtinėje atsirandančiam skausmui, taip pat rizikuoja, kad širdies funkcija sutriks.

Riziką kelia ir per didelis cholesterolio kiekis kraujyje, nutukimas, ypač jei padidėjusi juosmens apimtis. Mokslininkai pastaruoju metu nustatė tam tikras normas: jei vyro liemuo yra didesnės nei 102 cm, o moters – didesnės nei 80 cm apimties, tai vadinamasis pilvinis nutukimas, kuris sukuria metabolinio sindromo atsiradimo prielaidas, o dar vėliau gali išsivystyti arterinė hipertenzija ir diabetas.

Vienas iš rizikos veiksnių yra paveldėjimas. Asmenys, kurių šeimos nariai yra sirgę kardiomiopatijomis, turi genetinį polinkį sirgti šiomis ligomis. Lietuvoje tokių žmonių gali būti nemažai, bet pas mus dar gana retai atliekami genetiniai tyrimai.

Vienas svarbiausių rizikos veiksnių – toksinės medžiagos. Pasitaiko, kad jaunimas diskotekose, vakarėliuose vartoja amfetaminą, kuris nualina širdies raumenį. Pasiturintys žmonės kartais mėgsta atsipalaiduoti vartodami kokainą, o šis narkotikas labai stipriai pažeidžia širdį.

Grėsmė atsirasti širdies nepakankamumui kyla ir tiems, kurie nesugeba saikingai vartoti alkoholio. Kai kuriems pacientams net rekomenduojame neatsisakyti vienos ar dviejų taurių raudonojo vyno, nes įrodyta, kad jame yra medžiagų, mažinančių cholesterolio perteklių kraujyje. Bet labai retai žmonės apsiriboja dviem taurėm. Dažnai ranka tiesiasi į trečią ar ketvirtą, o tai jau yra nesaikinga. Taip pat ir su alumi. Retkarčiais išgertas mažas alaus bokalas pakels nuotaiką ir didelės žalos nepadarys, bet jei jau reikia dviejų bokalų ir dar kasdien – tai jau blogai.

- Kokios prognozės susirgus širdies nepakankamumu?

Jau dvejus metus Europoje vyksta visuomenės informavimo apie širdies nepakankamumą kampanija. Yra nustatyta: jei širdies nepakankamumas dia­gnozuojamas vėlai, prognozės būna labai blogos – jos prilyginamos vėžio prognozėms: moterims – kaip krūties vėžio, vyrams – kaip prostatos.

Tai labai gąsdinantis faktas, todėl visuomenę turime informuoti, kad labai svarbu domėtis rizikos veiksniais, laiku nueiti pas gydytoją, laiku pradėti gydyti ligą, nenutraukti gydymo savavališkai.
Šiais laikais ligą galima gerai kontroliuoti, tačiau reikia didelio paties paciento indėlio. 60 procentų gydymo sėkmės priklauso nuo nemedikamentinio gydymo: kaip ligonis elgsis, kaip prisijaukins savo ligą, kaip išmokys artimuosius susitaikyti su ja ir keisti gyvenseną, kaip panorės apriboti druską, skysčius, kaip laikysis gydytojo ir šeimos patarimų.

Sergantys širdies nepakankamumu žmonės gali rasti labai daug informacijos Lietuvos kardiologų draugijos svetainėje www.lcs.lt. Draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės nariai yra parengę pacientams daug mokymo apie sutrikusią širdies funkciją priemonių. Jas galima rasti svetainėje atidarius nuorodą „Pacientams“.

Dar viena informatyvi ir naudinga interneto svetainė, parengta Europos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo asociacijos, – www.heartfailurematters.org. Tai maždaug trijų šimtų puslapių knyga anglų, ispanų ir rusų kalbomis. Dalis lietuvių dar prisimena rusų kalbą, kiti moka angliškai, tad šioje svetainėje ras daug naudingos medžiagos.