Atsako gydytoja dermatologė prof. Gerimanta Balevičienė

Kai kurių žmonių oda natūraliai gamina per mažai riebalų, todėl greičiau išsausėja. Vasarą tokie žmonės paprastai nejaučia diskomforto, bet šaltuoju metų laiku – nuo pat rudens iki ankstyvo pavasario – jų odos būk­lė pastebimai pablogėja.

Jei oda neaprūpinama pakankamu riebalų kiekiu, ji tampa mažiau pralaidi, suplonėja, lengviau sudirgsta. Ilgainiui gali išsivystyti odos uždegimas, dėl kurio oda tampa ne tik sausa, bet ir šiurkšti, pleiskanoja, o stipriau sudirginta parausta.

Oda sudirgsta, jei ilgai mirkstama vandenyje. Ją dirgina ir karštas vanduo, visos prausimosi bei odos priežiūros priemonės. Jos pašalina odos gaminamus riebalus, todėl oda tampa dar sausesnė, trūkinėja, šerpetoja.

Odai kenkia ir visos plovimo, skalbimo bei valymo priemonės, guminės pirštinės, lateksas, chromo druskos, anilino dažai, net visų pamėgti kremai ar kitos odos priežiūros priemonės su ramunėlėmis.

Dėl netinkamos priežiūros ir dažno prausimosi išsausėjusią odą galima atgaivinti ją tepant paprasčiausiu valgomuoju aliejumi. Juo galima tepti ne tik rankas ar lūpas, bet ir visą kūną, taip pat ir veidą. Jei aliejaus užtepėte per daug, nusausinkite ar nušluostykite jo perteklių.

Rankas aliejumi reikėtų tepti ir prieš imantis namų ruošos darbų - oda sulaikys daugiau drėgmės, todėl jos taip stipriai neveiks anksčiau minėti dirgikliai. Lūpas galima patepti ir paprasčiausiu vazelinu, kuris padengs jas apsaugine plėvele, neleidžiančia išgaruoti vandeniui.

Norint tinkamai prižiūrėti sausą odą, tikrai nereikia pirkti jokių brangių tepalų ar kremų. Užtenka paprasčiausių pigių priemonių, veiksmingai gydančių odą.